Egyéb

Tavaszi hullócsillagok: az Éta Éta Aquaridára várva!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 05. (vasárnap) 20:45

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az Éta Aquaridák az egyik leggazdagabb tavaszi meteorraj, amelynek szülő égiteste a méltán híres Halley-üstökös. Sőt, a kezükbe is foghatják az égből hullott köveket a meteoritvizsgálat során. Óriástávcsövük segítségével a zsongó égi méhek színpompás világát is felfedezhetik. Valamint a legközelebbi galaxishalmaz legnagyobb tagját is megpillanthatják. Végül a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszán meteorokat vadásznak, miközben a százezernyi csillagot magában rejtő Messier 13 gömbhalmazt tekinthetik meg.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Méhkas-halmaz (M44, Praesepe): a zsongó égi méhek halmaza az egész látómezőt betöltő élmény. Nem csak fiatal, kék színű, hanem vörös óriás csillagai között is elmerülhetnek.
M87 galaxis: a Szűz csillagképben található a több ezer galaxist tömörítő Virgo galaxishalmaz. A rengeteg csillagváros közül kiemelkedik a M87 elliptikus galaxis. Óriástávcsövükkel felfedezhetik a világosabb magja és az elmosódottabb elliptikus halója közötti finom átmenetet.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog. Távcsőóriás segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.