Kiállítás

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

Ferenczy Múzeum
2023. március 26. (vasárnap) - 2028. március 26.

Helyszín:

Ferenczy Múzeum
2000 Szentendre, Kossuth utca 5

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.


A tárlaton olyan kiemelkedő művek láthatóak, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Szentirmai Zoltántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos. Külön szekció foglalkozik a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek munkásságával.


Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kértük fel.


A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehozunk azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húzunk művek között. Célunk, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy “izmusok” szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánjuk nyújtani.


A tárlat időszakonként újrarendezve igyekik tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez feltett szándékunk a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonása és aktív szerepvállalásra ösztönzése.


 

Hozzászólások