Kiállítás

A testem az enyém

Ferenc tér
2024. március 23. (szombat) 17:00 - 2024. május 31.

Helyszín:

Ferenc tér
1092 Budapest, IX. kerület

Sosem tudjuk, mit válthat ki egy-egy megjegyzésünk a másik lelkében. Valami csak átsuhan rajtunk, valami azonban tartósan bennünk marad, örökre magunkban hordozzuk. Olyan emberek portréit és vallomásait tekinthetik meg, akik különböző bántó megjegyzéseket és testszégyenítést éltek át.


Mindenki számára ismerősek az alakunkkal és a kinézetünkkel kapcsolatos bántó megjegyzések és utalások, gúnyolódások, viccesnek szánt mondatok, "jóindulatú" kéretlen tanácsok. A legtöbben mindezeket sajnos már megtapasztalhattuk, vagy akár még mindig van bennük részünk. És ez fáj.


A testalkatunk nem határozza meg az emberi értékünket.


A My Body is Mine platform célja, hogy felhívja a figyelmet az ún. body shaming (testszégyenítés)* ártalmaira, és hozzájáruljon egy toleránsabb társadalom kialakításához. Nem elég azonban kimondani, hogy a testszégyenítés létezik. VÁLTOZÁST AKARUNK. Ezért jött létre a My Body is Mine projekt. A platform célja minél hangosabban és egyértelműbben terjeszteni azt a meggyőződést, hogy mindenki megérdemli a tiszteletet, függetlenül attól, hogy hogyan néz ki; felelősek vagyunk a testünkért, de nem a mi felelősségünk, hogy mások elképzeléseihez igazodjunk.


A platform megalkotói a body neutrality, azaz a testsemlegesség fogalmával szimpatizálnak -- a test külalakját sem nem dicsőítik, sem nem teszik nevetségessé. Tartózkodnak a kéretlen megjegyzésektől és tanácsoktól. Szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol senkit sem aláznak meg a külseje miatt. Egy olyan társadalomban, amely a sokszínűséget természetesnek és üdvözlendőnek tekinti, és ahol a segítségre szorulókat támogatják.


 

Kapcsolódó események

Hozzászólások