Kiállítás

Borsos Miklós állandó kiállítás

Borsos Miklós szobrász

Helyszín:


A hangulatos udvar fedett részében Borsos Miklós nagyméretű bronz reliefjeit (1966), Siratóasszony című kőszobrát, Janus Pannonius kisméretű, egészalakos figuráját láthatjuk, a kis udvari, örökzöld környezetben pedig Primavera (1978) című alkotása fogadja a látogatót. A földszinten és emeleten kiállított művek átfogó képet adnak rajzművészetéről, korai festészetéről és teljes szobrászatáról.

Borsos Miklós festőnek indult, majd 1932-től szobrászattal kezdett foglalkozni, közben mindvégig rajzolt. Rajzművészete önmagából fakadt, saját érzelmi, lelki, szellemi igényeiből. Festészetét a művésszé válás vágya motiválta, szobrászi tevékenysége kezdetét a formákhoz való elemi vonzódása és az apja műhelyében végzett vésnöki gyakorlatból fakadó manuális tudásának próbatétele ösztönözte. A rajz segítette szobrásszá érni, és a rajzzal teljesedett be művészete.

Valamennyi szobrászati műfajt magas szinten művelte és több új műfaji megoldással gazdagította. Autonóm műfajjá fejlesztette az addig ritkán előforduló rézlemez-domborítást. A modern környezetkultúra és a kiművelt szellem igényeiből fakadó, emberi léptékű, személyes mondanivalót és intimitást hordozó köztéri és síremlékszobrászati alkotásokat hozott létre, amelyekben a nemzeti kultúra szimbolikus motívumait, valamint a kulturális értékeket létrehozó személyiség tulajdonságait ötvözte (Bartók Béla síremlék).

A portrészobrászat területén magas szinten művelte az ábrázolt személyiség külső és belső tulajdonságait érzékletes formában kifejezésre juttató arcképszobrászatot, és új műfajként a táj lelkületét, atmoszféráját, kulturális tradícióját magába integráló, valamint a belső lelki történéseket kifejező, absztrakt portréval gazdagította a művészetet. Kisplasztikáiban klasszikus szobrászati, és humán tartalmi értékeket ötvözött intuitív látásmódjával. Éremművészetében a legnemesebb tradíciók tiszteletben tartása mellett, a műfaj egyik legnagyobb hatású megújítójaként, a modern művészi kifejezés páratlanul gazdag lehetőségeit tárta elénk, tovább növelve a magyar érmészet nemzetközi rangját.

Hozzászólások