Kiállítás

Vigyázat, törékeny! / Handle With Care

Ludwig Múzeum
2023. szeptember 15. (péntek) 10:00 - 2024. január 14. (vasárnap) 18:00

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

A gondoskodás, mint társadalmi metafora értelmezhető személyes módon (öngondoskodás), az interperszonális kapcsolatok szintjén (gyerekekről, betegekről, idősekről való gondoskodás), de erőteljes gazdasági vetülettel is rendelkezik (gondoskodási válság, gondozási migráció, globális gondoskodói láncok). A gondoskodás fogalma az emberek fizikai és érzelmi szükségleteinek ellátásán túl kiterjeszthető az összes, minket körülvevő élőlény iránti gondoskodásra, és tágabb értelemben magára a Földre is.


A Handle with Care című kiállítás az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére, a szociális ellátórendszer repedéseire és hiányosságaira utal. Ugyanakkor magára a múzeum feladatára, a műtárgyakról való gondoskodásra is vonatkoztatható, ami újraértelmezett jelentésében a tárgyak mellett a közösségekre, gondoskodói szakmákban dolgozókra, a láthatatlan munkát végzőkre és a marginalizált élethelyzetekre egyaránt kiterjeszthető.


A többszörös – egészségügyi, természeti, gazdasági, pénzügyi – válságok időszakában a kiállítás arra keresi a választ, miként gondolható újra a gondoskodás, és ezen keresztül mi a múzeum (és a művészet) szerepe ebben a folyamatban.


Kurátor: Dabi-Farkas Rita, Popovics Viktória

Hozzászólások