Egyéb

A török Buda - csemegék egy készülő monográfiából történeti pop-up kávéház

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
2024. május 05. (vasárnap) 15:00

Helyszín:

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

„Vajjon, s mikor lészön jó Budában lakásom…” A budai felsőváros lakói a hódoltság korában


A BTM Középkori Osztályának két munkatársa, Papp Adrienn régész és Sudár Balázs történész közel egy éves munkával - na meg évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött - foglalta össze egy készülő kötet számára mindazt, ami a török kori Buda, egészen pontosan a budai várnegyed történetéről, mindennapi életéről elmondható.

1541-ben a törökök harc nélkül foglalták el Budát. A polgárságot nem zaklatták, sőt garantálták a biztonságát, de a királyi udvart kitelepítették, a nemeseket pedig elűzték. A megürült épületekbe új lakók költöztek, elsősorban a Balkánról. Buda lakossága alaposan megváltozott: különféle nemzetiségek, különféle vallások, különféle kultúrák éltek egymás mellett színes kavalkádban. Ez természetesen kihatott a város képére is: a Budára költöző oszmánok egészen más jellegű építkezési hagyományokkal rendelkeztek, mint amit itt találtak. S bár építettek néhány új házat is – például a budai pasák palotáját –, de általában a középkori kőházakat formálták a saját képükre. És persze ők maguk is alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz: otthonaikba például a balkání típusú kályáhák mellett a magyar szokásoknak megfelelőek is készültek. Az utcákat azonban elborították a műhelyek és a boltok, a középkori épületek lassan pusztulásnak indultak. A keresztény utazók a hajdani gazdag és szép város pusztulásán szörnyülködtek, a muszlimok viszont éppen ellenkezőleg: egy jól működő, virágzó városnak látták Budát.
Előadásunkon ennek eredünk nyomába…


Az előadás közben vendégeink egy finom török kávét is elkortyolgathatnak pop-up török kávéházunkban.

Előadók: Papp Adrienn régész és Sudár Balázs történész
Helyszín: BTM Vármúzeum, Gótikus terem


Jegyárak:
Budapesti lakcímkártyával (állandó vagy ideiglenes): 1500 Ft
Felnőtt: 3800 Ft
Ifjúsági/Diák/Nyugdíjas (26 év alatt, 62 év felett, illetve érvényes diákigazolvánnyal): 1900 Ft
Online jegyvásárlásnál a kosárba helyezés után lehet a kedvezményt kiválasztani.


A programjeggyel a program napján a Vármúzeum összes állandó kiállítása megtekinthető. Normál belépőjegy vásárlása nem szükséges.