Koncert

Abul Mogard (IT), swanasa, Zságer Balázs - Trenscendent Waves

Trafó
2024. április 18. (csütörtök) 20:00
Ár: Early bird (20 db): 3900 Ft, elővétel (200 db), 4900 Ft, a koncert napján: 6900 Ft

Helyszín:

Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.

Abul Mogard


Guido Zen, Londonban és Rómában élő olasz elektronikus zenész és producer még 2010-ben
kitalált magának egy alteregót. Abul Mogard, az általa életre keltett fiktív személyiség egy olyan belgrádi nyugdíjas vasmunkás, aki egyszer csak rádöbben arra, hogy munkásélete alatt hallott minden zaj, zörej, eltűnt körüle. És bár nem volt képzett zenész, rájött, hogy elektronikus zenei eszközökkel újra tudja alkotni mindazt, ami hiányzik neki. Szintetizátorokkal és más eszközökkel kezdett dolgozni, melyek közül néhányat az elmúlt évek során maga épített.


Zságer Balázs – Aqua Obscura


"Figyeltem a tavat, a szemem előtt száradt ki.
A vizet tűz emésztette fel, és bennem meghalt valami.
Figyeltem a tavat, olvadó ezüst töltötte ki.
A tüzet víz öntötte el, és bennem feléledt valami."


Zságer Balázs első szólólemezének tematikája a vízről szóló meséken és rituálékon alapul. Az élet forrása, a víz központi szerepet játszik számos legendában és mítoszban. Az Aqua Obscura kompozicióit az ősi magyar folklór, valamint az északi és pogány mitológia ihlette. A szerző mitikus lények, okkult rituálék és túlvilági jelenségek sgítségével vezeti a hallgatót ködös erdei tavakon és a hetedhét-tengeren túl. Az album egy számában Takács Dorina (Дeva) is közreműködik és a koncerten is vendégszerepel.


Zságer több mint húsz éve a hazai elektronikus zenei színtér vezető egyénisége. Számos zenei projekt, album és filmzene fűzödik a nevéhez. A szakmai elismerések mellett igazi erénye a folyamatos megújulás, változni tudás. A Žagar tagjaként eltöltött 20 év után elindította saját szólóprojektjét, amellyel inkább az ambient és a kisérletező kedvű elektronikus zenék felé kalandozik. Az immár két éve tartó Transcendent Waves eseménysorozat házigazdájaként nagy szerepe van a hazai ambient-színtér felélesztésében. Élő fellépésein többnyire álom- és meseszerű hangzásvilágot alkot, szintetizátor textúrákkal és lassan változó folyamatokkal. Kompozíciói gyakran éppoly erőteljesek mint organikusak és gyengédek, miközben igyekszik folyamatos hipnotikus flow-érzetben tartani hallgatóit.


Zságer Balázs – elektronika
Takács Dorina - ének
Karczis Gábor - visual
Katona Kati - visual
Zságer-Mészáros Szandra - visual
idézet: Balla Ágnes - Tűzben éledő víz