Koncert

Hamid Drake, Pasquale Mirra, Tóth Viktor, Orbán György

Hamid Drake előadó
Tóth Viktor előadó
Orbán György előadó
Pasquale Mirra előadó
Trafó
2024. május 01. (szerda) 21:00
Ár: 10990 Ft

Helyszín:

Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.

Különleges este, különleges koncert. 2023 augusztusában Szardínia szigetén találkoztunk Pasquale Mirra olasz vibrafonossal, akiről pillanatokon belül kiderült, hogy volt egy quartetjük Hamid Drake-kel, Tóth Viktorral és Szandai Mátyással. Azon nyomban elkezdtük tervezni és szervezni, hogy ezt a négy zenészt újra összehozzuk a 2024-es fesztiválra. Mindössze tíz nappal később érkezett a szomorú hír, hogy Matyi tragikusan fiatalon elhunyt.


Ezzel a koncerttel is a rendkívüli tehetségű zenész emléke előtt tisztelgünk.


Az 1955-ben született Hamid Drake-et már a 90-es évek végére a jazz és az improvizatív, avantgarde zene egyik legjobb ütőhangszeresének tartották.


A jelenleg a világ minden táján turnézó és lemezfelvételeket készítő, világszerte keresett Hamid Drake pályafutása során olyan zenészekkel koncertezett, vagy készített lemezfelvételeket, mint Don Cherry, Pharoah Sanders, Fred Anderson, Herbie Hancock, Archie Shepp, William Parker, Yusef Lateef, Wayne Shorter, David Murray, Evan Parker, Peter Brötzmann, Dewey Redman.


Pasquale Mirra az olasz és a nemzetközi jazzélet egyik legtermékenyebb és legérdekesebb vibrafonosa. 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben a Jazz It magazin a „Legjobb olasz vibrafonos” díjjal tüntette ki, 2014-ben és 2015-ben pedig a Musica Jazz magazin által kiválasztott legjobb olasz jazz-zenészek közé került. Több mint 30 albumot rögzített, számos világszerte ismert művésszel dolgozott együtt, mint pl: Michel Portal, Fred Frith, William Parker, Rob Mazurek, Hank Roberts, Nicole Mitchell, Tristan Honsinger, Ernst Rijseger, Ballakè Sissoko, Butch Morris, Lansiné Kouyaté, Jeff Parker, Micheal Blake és Hamid Drake.


Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz ​post​bop-fenegyerekként, mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként. A szaxofonos saját magát egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Piotr Wojtasik, John Betsch. Közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni.


Orbán György a hazai jazzélet egyik legkeresettebb bőgőse, számtalan kiemelkedő formációban hallhattuk már, köztük a Szakcsi trióban, a Tóth Viktor Arura Trióban, Lukács Miklós Cimbiózis elnevezésű formációjában, Káel Norbert Jazzical Triójában, a Gáspár Károly Trióban, Babos Gyula Makrokozmosz zenekarában és a sort még hosszan folytathatnánk. Hatévesen kezdett gitározni, s egészen tizennyolc éves koráig klasszikus zenét tanult. Ezután hangszert váltott, melyről így vall: „Áttértem a nagybőgőre és ezzel megtaláltam az igazi utamat a jazz zenébe. Azóta számtalan zenésszel játszhattam együtt, a hazai jazz nagyjai mellett olyanok voltak partnereim, mint Jimmy Wormworth, Ronnie Cuber, Tim Ries, vagy Tony Lakatos.”