Téma: Holnapolisz

offtopic
Sz Peter 2015 jún. 27. - 11:25:20 Előzmény eIemes
(26/86)
Te melyik országban élsz? És melyik évezredben? ;)
pimi 2015 jún. 27. - 10:35:58
(25/86)
Ez egy nagy marhaság. A vezetõinket már jó régen - utoljára a kõkorszakban - nem mi választjuk, csak jó esetben eltûrjük az uralmukat. Ez olyan, mint amikor a megerõszakolt leányra az mondjuk, hogy mit háborog, õ választott szexpartnert.
eIemes 2015 jún. 23. - 07:59:30 Előzmény Kenshitora
(24/86)
"fõleg a befolyásos vezetõk számára"

A befolyásos vezetõket MI választjuk. És a "similis simili gaudet" szabálya alapján olyan emberekkkel szimpatizálunk, olyanokra szavazunk, akik a miénkhez hasonló értékrend alapján élnek. Ezért a befolyásos vezetõk a mi tükörképeink. Ha utáljuk a komrányt, magunkat utáljuk.
offtopic
eIemes 2015 jún. 23. - 07:56:42 Előzmény Kenshitora
(23/86)
"Akkor húzzunk sorsot ki meddig éljen? Vagy szervezzünk viadalokat és hulljon a "gyengébb"?"
- Lehet álmodozni egy tökéletes világról. Sajnos az álmodozókat eszik meg legelsõnek.

Szerintem a "gyengébbeknek" is ugyanolyan joguk van élni, mint az "alfáknak".
- Joga van. ismered a Brian élete vonatkozó részletét?

Judith: Here! I've got an idea. Suppose you agree that he can't actually have babies, not having a womb, which is nobody's fault, not even the Romans', but that he can have the *right* to have babies.
Francis: Good idea, Judith. We shall fight the oppressors for your right to have babies, brother. Sister, sorry.
Reg: what's the *point*?
Francis: What?
Reg: What's the point of fighting for his right to have babies, when he can't have babies?
Francis: It is symbolic of our struggle against oppression.
Reg: It's symbolic of his struggle against reality.

Szóval, ha egy mentõcsónakba elférnek huszan, de százan akarnak bemászni, mind a száznak JOGA VAN az élethez. felvehetnek a húsz mellé még 2-3 embert, abban bízva, hogy nem jön nagyobb hullámzás. De ha felvesznek negyvenet, MIND meghal.

A döntéseinknek KÖVETKEZMÉNYE van, akkor is, ha a döntés meghozásakor ezzel még nem vagyok tisztában. Jogom van ahhoz, hogy meglegyen mind a két lábam. Mindenkinek joga van hozzá. De amikor megpróbáltam felugrani Hatvanban az induló vonatra, nem gondoltam át ennek a következményeit.
Kenshitora 2015 jún. 21. - 20:56:39 Előzmény eIemes
(22/86)
OFF
Akkor húzzunk sorsot ki meddig éljen?
Vagy szervezzünk viadalokat és hulljon a "gyengébb"?
Szerintem a "gyengébbeknek" is ugyanolyan joguk van élni, mint az "alfáknak".
Különben meg, ha csak "alfák" maradnak, azok egy idõ után biztos, hogy kinyírnák egymást. Azért mert az "alfákban" semmi emberi nincs, csak a túlélõösztön. Vagyis semmi empátia egymás iránt csak a rivalizálás, és ez odáig vezet, hogy meggyûlölik egymást és félni kezdenek egymástól. Ami végül egymás kiirtásához vezet.
OFF

Nagyon jó filmnek találom a Holnapolisz filmet és kötelezõvé tenném mindenki számára - fõleg a befolyásos vezetõk számára - a megnézését. Mert pontosan olyan korban élünk, amiben ennek a filmnek fontosabb üzenete nem is lehetne.
Ne azt nézd, hogy milyen rossz úton halad jelenleg a világ hanem, hogyan lehetne ebbõl a katyvaszból olyan lehetséges jövõt létrehozni, ami nem a Föld kipusztulásával jár.
Bármilyen rossz jelenen lehet változtatni csak fel kell kutatni a megfelelõ alternatívákat. De a legfontosabb, hogy semmit és senkit ne tartsunk olyan riválisnak, akit el kellene pusztítani. Mert könnyen lehet, hogy a legnagyobb rivális fog hozzájárulni ahhoz, hogy létrejöhessen egy boldog jövõ.

Értékelés 9 / 10
9/10
jmisi31 2015 jún. 13. - 12:23:44 9/10
(21/86)
Ez egy kifejezetten jó film.
Olyan kérdéseket vet fel, amikre illene már vagy jó 50 éve odafigyelni.
Akiknek nem tetszik, mert nem értették vagy mert kiragadtak a filmbõl egy-egy mondanivalót üzenem, hogy a film mondanivalója pont az, hogy meg kell változtatni az életszemléletünket és összefogni, különben oda jutunk, amit a film a jövõrõl bemutatott...nem beszélve a kormányzóról, aki megtestesítette a jelenkori újgazdagok érdektelenségét az emberiségre nézve!!!
Nálam ez 9/10!!!
Kár, hogy azok a filmek vannak a legjobban lehurrogva, amiket vagy nagyon nem értünk, vagy nem akarunk érteni vagy amik éppen önmagunk tehetetlenségére, reménytelenségére, önzõségére utal!!!
eIemes 2015 jún. 13. - 05:43:22
(20/86)
"Aztán ott a határ, annyit bír el a Föld"

Tessék számolgatni.
Már et a hetet sem.
Brace for impact.
3/10
Shiviatar 2015 jún. 12. - 22:47:13 3/10
(19/86)
"A kérdések mindeközben csak sokasodnak a nézõben, és azokra semmilyen válasszal nem szolgál a film: miért is tiltották ki Holnapoliszból a fiatal George Clooney-t; pontosan kik és miért üldözik hõseinket; most akkor mi történt a várossal? Az is lehet, hogy nem is város, hanem metafora? (ha már egy tézist fejteget a film). És a legégetõbb mind között: most akkor tényleg azt néztük két órán keresztül, hogy a globális felmelegedés, az esõerdõk pusztulása, a halálos járványok és a túlnépesedés ellen csak úgy vehetjük fel a harcot, ha bizakodunk, álmodozunk és optimisták vagyunk?
Egyszóval: a Holnapolisz egy kétórásra nyújtott pozitív üzenet, amely valamiféle látványos és eseménydús családi sci-finek álcázza magát, de egy ponton túl érdektelenségbe fullad, mert nem igazán szól semmirõl, pontosabban: a cselekmény csupán alibiként szolgál a fentebb kifejtett tantételhez." -Revizor

"Ötletében, üzenetében és a megfogalmazott kérdések tekintetében minimum annyira jó lehetne, mint mondjuk az Interstellar vagy a Wall-E, megvalósításában viszont annyira illeszkedik az utóbbi években gagyiból birodalmat építõ Disney arculatához, hogy megnézése után másfél nappal már erõs fejfájást okozhat, ha fel próbálnánk idézni belõle valami említésre méltót.
Nem utópisztikus film tehát, hanem inkább anti-disztópikus: a különbség az optimizmus jellegében és a jövõ paradoxális alakíthatóságában lenne, ha a végére nem fáradna ki teljesen az egész egy Gene Roddenberryt is megszégyenítõ naivitásparádéban.
A minden korosztálynak való megfelelési kényszer és az ezzel járó bevételtöbblet-hajhászás nagyjából kiheréli hát a filmet, rendesen végigvitt médiakritika helyett egy megmagyarázatlan eredetû apokalipszis-probabilitásmérõt és világvége-visszaszámlálót kapunk, a filmbéli Tomorrowland (természetesen Disneylandre utaló) futurisztikus megavárosa pedig egy belakatlan makett marad, ahol mindössze a családbarát stúdió CGI-alosztálya tudja megcsillogtatni a tehetségét és munkabírását, a szemimessianisztikus kódolású üzenet pedig már elsõ megvillanásakor csak kókadozó buksikat eredményez a kényelmes moziszékekben.

Izgalmas kérdéseket pedzõ és abbahagyó, zöldpárti, idõnként jól kinézõ alkotás ez, ami a jó indulás (és a jóindulat) ellenére hamar elbalguló, korlátolt felelõsségû délutáni mesedarabka-füzérré esik szét. Látszik, hogy eleve merchandise-zsibvásárnak és vidámparknak találták ki. Már a jövõ sem a régi." -Filmtett
3/10
Shiviatar 2015 jún. 12. - 22:37:26 3/10
(18/86)
Jézusom. Ez mi a t.öm ez a film.
"Két óra tömény ömlengés és szájbarágás."
"Pozitív életszemlélet, optimista hozzáállás, kreatív tenni akarás. Mint egy személyiségfejlesztõ tréningen."

Akkor egy kis ellenpont:

Pozitív jövõkép? Mézes-mázos hazugságokkal elfedni a valóságot? -> Látszik hogy Disney.
Nem becsukni kell a szemeket hanem kinyitni. Felismerni, és cselekedni.
Burjánzó háború, terrorizmus, klímakatasztrófa, demográfiai robbanás. Ez nem a jövõ, ez a jelen! Már 7mrd-an vagyunk. Nem sokára 14mrd-an leszünk. Aztán ott a határ, annyit bír el a Föld. De születésszabályozásról egy filmet se láttam. Sebaj, a természet majd megoldja magának. Éhhalál. Ez tényleg sokkal jobb lesz mint a fogantatás megelõzése, megakadályozása.
8/10
beo71 2015 jún. 11. - 22:24:44 8/10
(17/86)
Igazi régimódi utazás, amit tátott szájjal, magáról megfeledkezve nézhet az ember, ha hajlandó gyerekké válni másfél órára.
Sajnálom, hogy nem lett sikeres. Nekem sokkal inkább tetszenek ezek az ártatlan filmek, mint a Lázadó sorozat és hasonló társaik, mai steril környezetben is van élet és szerelem, meg minden. Nem. Szerintem a szerelemhez, vágyakozáshoz vagy csak simán álmodozáshoz hangulat kell és környezet, ami itt szinte tökéletes.
Olvasom, hogy a film nem szól semmirõl csak egy pozitív üzenet, ami fárasztó és gyerekes. Én teljesen belefeledkeztem és nem éreztem üresnek a filmet, sõt. A Cassidy kislány bájossága egészen megérintett és a film utolsó részének nem szeretem érzése sem tudta átírni a véleményemet. A párom utálta én viszont imádtam. A vége miatt 8/10, de jobb érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban és bátran ajánlom, csak ne sci-fi tudományra és nagy sztorira számítsatok, hanem egy kedves mesére.
10/10
lszabolcs1220 2015 jún. 11. - 13:43:33 10/10
(16/86)
Okos film, teljesen jó az üzenete - elsõsorban kiskamaszok számára. Talán azért ilyen rossz a tetszési indexe, mert ezt nem hirdették az elõzetesekben és sokan felnõttként, valami fantasy/horrort vártak tõle mutáns zombikkal.
10/10
timisske 2015 jún. 09. - 09:55:26 10/10
(15/86)
Röviden és tömören, nagyon tetszett! 10/9

Ha nem nyerek rá jegyet biztosan nem nézzük meg, mert a trailer alapján egyáltalán nem tetszett, sõt azt gondoltam, "ezmegmiiiii". Kicsit féltem George mit fog szerencsétlenkedni, nem gondoltam hogy neki való ez a szerep, de igenis jó volt, ahogy az összes szereplõ. Én végig mosolyogtam a filmet. VAN MONDANDÓJA, aranyos volt, néhol izgulós, néhol vicces, és majdnem sírtam is egy bizonyos résznél a vége felé (aki látta tudja mirõl beszélek). Nem kell elfelejteni hogy Disney film, tehát van benne pucc, de szerintem ezzel sem volt semmi baj.
10/10
honfoglalo111 2015 jún. 07. - 18:05:30 10/10
(14/86)
Nekem nagyon tetszett a film, több szempontból is! 10/9

- Szerintem a cím kifejezetten kreatív lett: a jövõ városa, a holnap metropolisza, azaz Holnapolisz.
- Alapjában véve nem szeretem az olyan filmeket, ahol eleve visszaemlékezéssel kezdõdik, lehet tudni, mi lesz a vége, ez nagyban rontja az élményt (pl. ilyen volt a Transzcendens is), de itt ügyesen megoldották, hogy még csak sejteni sem lehetett mirõl lesz szó, ugyanakkor egy humoros felvezetõnek tökéletesen megfelelt
- Tele volt meglepõ, váratlan fordulatokkal, ilyen volt a terminátoros jelleg is vagy a kormányzó valódi terve
- Rendkívül látványosan ábrázolta a jövõ csúcstechnológiás városát, nagyon ötletesek voltak a futurisztikus kütyük
- Ami viszont idegesített, hogy a fõszereplõ kiscsajnak sokáig nem esett le, hogy ha megfogja a jelvényt, akkor nem kerül át másik helyre, csak látomása lesz, ugyanúgy nekimegy a falnak…
- Az akciójelenetek izgalmasak voltak, a történetvezetésben tetszett, hogy nem kapott a nézõ mindent készen, kellett rajta gondolkodni
- A legjobbnak az egész film mondanivalóját tartom, hogy akármilyen rossznak is tûnik a helyzet, nem szabad beletörõdni, cselekedni kell és akarni a változtatást, így jobbá tehetõ a világ. Nagyon jól szemléltette a film, ma is az a baj, hogy van egy rakás megoldatlan probléma (károkozás, pusztítás, szennyezés, irtás, klímaváltozás, népességnövekedés, erõforrás-kimerülés, kizsákmányolás, egyenlõtlenség, igazságtalanság, embertelenség, stb.) egy fenyegetõ jövõképpel, de sok esetben nincsenek kommunikálva a megoldási-cselekvési lehetõségek. Ez környezetpszichológiailag 3 választ válthat ki: (1) tagadás, nincs is baj, (2) reakcióképzés, azokat meg is támadják, akik azt mondják, baj van, (3) beletörõdés. Ekkor tényleg önbeteljesítõ lesz a negatív jövõkép, valóra válik a disztópia. A kormányzó gondolatmenetében ezt jól fejtegette, de nagyot ferdített, hogy mindez szükségszerûen fog bekövetkezni.

***Spoiler***
Ami nem volt teljesen világos:
- Holnapolisz a jövõbeli Földön volt, ahová utaztatták a jelenbõl a lángelméket, hogy fejlesszék, egy olyan idõbe, amikor már van sokkal fejlett technológia, de jól kéne használni?
Ez az idõutazásos vonal eléggé zavaros, mint mindig szokott lenni.
- Holnapolisz azért pusztult el, mert Frank kifejlesztette a halál idõpontját megmondó gépet, ez óriási káoszt okozott?
- Frank kitiltásának tulajdonképpen két oka volt: csalódott a robotlányban, reményvesztetté vált + rossz találmány?
proklima 2015 jún. 04. - 13:47:22
(13/86)
"-Most csinálnom kellene valamit?
-Aha...
-Lehetne kicsit konkrétabban, mert a "megmenteni a világot" egy kissé...
-Csak légy önmagad!
-Értem." (Casey & Frank)
Végre egy olyan film, amilyen ritkán láttunk az elmúlt években/évtizedekben.
Nem az apokaliptikus-föld elpusztul, emberiség kipusztul, csak rossz jöhet-vízió.
Hasonló filmeket Steven Spielberg és kortársai készítettek a 70-es, 80-as években.
S szerintem ilyenekre van igény.
Többek között a pozitív jövõkép miatt is.
Az nem vitatható, hogy a Disney-beütés erõteljesen érzõdik a filmen, ettõl függetlenül szeritem élvezhetõ alkotás.
A 10-es skálán 9 pont (ts:9).
6/10
balazsnyikov 2015 jún. 01. - 23:07:25 6/10
(12/86)
érdekes film volt, inkább tetszett, mint nem.

végig lekötött, szerintem sehol se unalmas (még a hosszúra nyújtott akciójelenetek is kreatívan vannak megcsinálva) és úgy változik a történetre vetett fókusz, ahogy haladunk benne elõre, ami alatt azt értem, hogy az elején fogalmad sincs, hogy mire megy ki a játék, a kép folyamatosan áll össze kis puzzle-darabkákból, közben pedig gondolkozol, hogy vajon mi a lényeg, de mindig mást hiszel. és ezt szeretem a filmekben. (ebbõl a szempontból ilyen volt az Alvilági játékok, bár az inkább el lett Memento-sítva)

Pici spolierecskék.
a fõszereplõ.. hát a magyar szinkronja végtelenül idegesített, a karakter azért nem annyira, egyedül a film legelején, mikor mindig közbevágott, meg okoskodott Clooney-nak. meg tudtam volna fojtani.
a vége az egyetlen szerintem amit elég bugyután fejeztek be, ami nem feltétlenül az alapötlet hibája, de az az álmodozós dolog kiverte nálam a biztosítékot

a cím pedig nem lett rossz véleményem szerint. mivel mindennek adnak magyar címet itthon, illetve mindent leszinkronizálnak adott volt, hogy ennek is kell találni valamit és úgy gondolom, hogy megmaradt a gyerekfilmes beütése, mégse lett túl buta címe.

összességében egyszer mindenképp nézhetõ, én biztosan újranézem majd eredeti szinkronnal is.

6/10
AvatáR Gil Maerth 2015 jún. 01. - 21:47:25
(11/86)
Maga film enyhén követi a Terminátort, sõt némi Holnap határa is van benne.

Na végre egy pozitiv jövõkép ! (Mármint a végére)
nem gözölgõ roncsok,por meg szenny.

*** SPOLIER ***

Tényleg kéne egy ilyen társulat ami pozitív gondolatokat sugároz!
És igen: a kreatív álmodozók is jól jöhetnek még.
És felettébb kíváncsi vagyok/volnék a dimenziós átviteli technikájukra.

Mert a hatvanas években még tényleg ilyen álmaink voltak:
zöld mezõ, a messziségben fehér futurisztikus tornyok, meg repülõ emberkék...

Ma meg: kiégett urbanizáció, tört tornyok, guruló dísztárcsák meg baljós macskanyávogás.
:(

10/6,5
7/10
_Freddy_ 2015 máj. 31. - 21:13:46 7/10
(10/86)
Vártam már a filmet pár éve, sajnos valamivel többet vártam. Abban igazat adok, hogy szól valamirõl, nem is kicsi gondolatokat ébreszt az emberben a film, de néha tényleg túlzásokba esett, és igazán csak a végén áll össze a dolog egy egész valamivé, addig kicsit wtf érzésem volt. A karakterekkel többet is foglalkozhattak volna. Látványos, kalandos, egynek elmegy de nem kiemelkedõ alkotás.

10/7
xdm 2015 máj. 31. - 15:28:47
(9/86)
Nem értem miért lett ez bukás. Elég baj, hogy a madmaxot jobban szereti a közönség, az semmirõl sem szól, ez meg egy érdekes és szórakoztató tartalmasabb darab. Nekem kifejezetten tetszett. Az a tipikus waltdisney film, látványos, helyenként humoros, és még szól is valamirõl.
eIemes 2015 máj. 31. - 11:02:48
(8/86)
örülök, hogy a címe a legnagyobb baja :)
könyv alapján készült a film?
Petocz Istvan 2015 máj. 31. - 10:43:23
(7/86)
egy végtelenül semmitmondó cím lett volna az átlag nézõnek, ha megmarad a Tomorrowland

és akkor már a szinkronban is hagyni kellett volna - "elmegyünk Tomorrowlandbe", "látni fogod Tomorrowlandet"

arról nem is beszélve, hogy ez egy "beszélõ cím", van jelentése, fordítani KELL