Kihirdették Az Év Gyerekkönyve Díjakat

A 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY – Hungarian Board on Books for Young People) minden évben megszervezi és átadja a szakmai zsűri által odaítélt Év Gyerekkönyve Díjat. A nagy tekintélynek örvendő, független szakmai díjakat a HUBBY által felkért szakmai zsűri döntése alapján ítéli oda az egyesület.

Az Év Gyerekkönyve Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az előző naptári évben megjelent kiemelkedő színvonalú magyar gyerekkönyvekre és magyar nyelvű műfordításokra, valamint az olvasók, könyvtárosok, pedagógusok számára fontos tájékozódási pontot jelentenek a díjazott és rövidlistára került könyvek.

Forrás: Pagony

Az ünnepélyes díjátadóra május 2-án került sor, ahol Berg Judit, a HUBBY elnöke kiemelte:
„Büszkék vagyunk arra, hogy az Év Gyerekkönyve Díj egy független, tisztán szakmai elismerés, ahol a minőségi szempontokon kívül semmi sem befolyásolja a zsűri ítéletét.”
Az Év Gyerekkönyve Díj fő támogatója a Bookline. A nyertes könyvek a Libri, a Líra és a Pagony könyvesboltjaiban kirakatba kerülnek, online és bolti kiemelést kapnak, a Book24 pedig online promócióval támogatja a díjazott könyveket.

A szakmai zsűri tagjai 2024-ben Grecsó Krisztián író, tiszteletbeli elnök, Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője, Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője, dr. Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi ta, Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor valamint Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének korábbi elnöke.

Az idei évben is számos Pagony illetve Tilos az Á kötet szerepelt a shortlisten, és ezek közül a következők kaptak elismerést:

Az Elsőkönyves kategória nyertese Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája
Illusztrátor: Agócs Írisz, szerk: Csobod Luca

Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanárának laudációja:
„Kedves kis lokálpatrióta karácsonyi mese a Kiscelli dombon – úgy vélem, a Kiscelli (Schmidt)-Kastélyban – lakó Ali királyról, Ildi királynéról, két kisunokájukról Radóról és Maxiról és persze Spuriról, a főkirályi királyi corgiról.

Hőseink – miközben a cselekmény a fikció és a valóság sajátos összekuszálódásának izgalmas játékát kínálja számunkra – játszi könnyedséggel és kifinomultan érzékenyítik olvasóikat, kalandjaik során magától értetődő természetességgel mutatnak példát együttműködésről, elfogadásról, megértésről, problémamegoldásról és szeretetről. Egyébként pedig Lápi Rittyót kéretik nem gúnyolni a neve miatt.”


Szerzői kategória, 6 év alatti korosztály:

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban
Illusztráció: Baranyai (b) András
Szerkesztette: Rét Viktória

Fábián László laudációja: „Szabó Borbála meséje szórakoztatva tanítja, vagy ha jobban tetszik, tanítva szórakoztatja befogadóját. A nyolc fejezetből álló, fordulatokban gazdag cselekmény egyszerre jelent izgalmas kalandokat kicsiknek, kamaszodóknak és nagyobbaknak is, de a szöveg legmélyén megbúvó erős konnotáció a könyvet egy felnőtt olvasó – szerepéből következően talán inkább mesélő – számára is bizonyosan egészen izgalmas olvasmánnyá varázsolja. A gyerekek nyilván még csak nem is sejtik, pusztán ösztönösen nevetgélnek egy-egy humorosnak vélt helyzeten, megérezve a komikumban rejlő vonzerőt, hogy ami nekik kedves és vicces szituáció, fikcionált és szórakoztató mese, az számunkra, felnőttek számára maga a „zord” valóság. A klasszikust parafrazálva mondhatnám úgy is: kis magyar... abszurd. Végezetül hadd idézzük a Kalandok a Ló csoportban egyik megfontolandó mondatát: „Bárcsak a felnőttek is ilyen jól tudnának együttműködni!”


Ismeretterjesztő kategória nyertese:
Kovács Tamás György: A villamos – A remíztől a hurokvágányig
Illusztráció:Szinvai Dániel,
Szerkesztette: Csobod Luca

Kárpáti Tibor laudációja: Ha a világ összes Tatra T3 villamoskocsiját egymás mögé raknánk, körbeérnék a Balatont. Többek között ezzel az információval is gazdagodhat az olvasó, ha kézbe veszi Kovács Tamás György A villamos című kötetét, amelyet Szinvai Dániel illusztrált. Biztos vagyok benne, hogy ezt a könyvet nem csak a villamosok- és a közlekedés szerelmesei fogják szeretni. Aki villamossal közlekedik, annak érdekes és hasznos lesz ez a könyv. Pestieknek, szegedieknek, miskolciaknak és debrecenieknek kötelező olvasmány! Minden olyan kérdésre választ kapunk, amit valójában meg sem akartunk kérdezni, de elolvasva a válaszokat úgy érezzük, hogy pont erre voltunk kíváncsiak. Szinvai Dániel részletgazdag illusztrációin érződik a rengeteg belefektetett munka. Mindennek utánajárt, minden szögből kipróbálta a látványt, hogy az olvasónak a maximumot tudja nyújtani. Úgy hiszem, közel hasonló mennyiségű kutatómunkát tett bele, mint maga a szerző; Kovács Tamás György.


Műfordítói különdíj – Rét Viktória
Nádori Lídia laudációja

„Rét Viktória a legelkötelezettebb gyerekkönyves szakemberek közé tartozik Magyarországon. Lewis Carroll szakértőjeként és számtalan könyv szerkesztőjeként már önmagában komoly munkássággal rendelkezik. Műfordítói munkái azonban kitüntetett figyelmet érdemelnek. 2023-ban Katya Balen Október, október című ifjúsági regényének fordítását tette le az asztalra, de egész eddigi életműve olyan kiemelkedő és egyenletesen magas színvonalú, hogy a Magyar Gyerekkönyv Fórum által felkért szakmai zsűri – a fordító zsűritag nagy örömére – különdíjjal kívánta jutalmazni ezt a teljesítményt. A már említett Carroll-könyvek mellett a Shona Innes-sorozat is emlékezetes tőle, akárcsak Sylvia Plath Mindegy-öltönye, vagy Beöthy Lydia Óz-fordításának átdolgozása. A sor hosszan folytatható visszafelé az időben is, de ez itt nem egy életműdíj. Az még hátravan! Várjuk a folytatást, és sok szeretettel gratulálunk Rét Viktóriának a Magyar Gyerekkönyv Fórum műfordítói különdíjához!”

Év Gyerekkönyve Díj további nyertesei:
Illusztráció kategória:
Vidák Zsolt – Streets of Budapest – böngésző
(Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)

Műfordítás kategória:
J. Hahn Zsuzsanna – Petra Soukopová: Hová tűnt Hópihe?
(Csirimojó Kiadó, szerkesztő: Pet’ovska Flóra)

Szerzői kategória, 6-12 éves korosztály:
Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás
(Manó Könyvek, szerkesztő: Csapody Kinga)

Szerzői kategória, 12 év feletti korosztály:
Pifkó Célia: A Holdfény őrei. A füveskönyv
(Cerkabella Kiadó, illusztrálta: Horváth Ildi, szerkesztő: Lovász Andrea)

HUBBY különdíjak:
Innovációs különdíj:
Raskó Gabi: Hoztok nekünk túrórudit?
(Zazie Books Kft., illusztrálta: Grela Alexandra, szerkesztő: Szekeres Nikoletta)

Szerzői különdíj:
Schmal Róza: a Nagy folyók haragja trilógiáért
(Kolibri Kiadó és Lampion Könyvek, szerkesztő: Balázs Eszter Anna)