129

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar fantasztikus akciófilm, dráma, 86 perc, 2023

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

2063-ban egy 129-es nevű katona (Dér Zsolt) megszökik a Medrocorp brit kutató-fejlesztő laborból. A cég üldözőbe veszi őt. A Medrocorp az egész világra kiterjeszti befolyását, és megfigyelik az embereket. Jelentős biológiai és technikai fejlesztésekkel rendelkeznek, mint például klónozott végtagok, szervek, vagy robotok, repülő autók és drónok. A katona nem emlékszik semmire, és miközben a cég üldözi őt, megpróbálja kideríteni a múltját.

Bemutató dátuma: 2023. március 2. Forgalmazó: Romis Mozi

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
129fan 2023 márc. 13. - 21:08:54 10/10
A fanyalgók teljesen rosszul itélik meg az alkotót!. Peter Noel a legtehetségesebb magyar forgatókönyv író, és még jó képű is! :) Én személy szerint imádom Kisszabó Márk És Köbly Norbert munkáit is, de ők egy sokkal- hogyis mondjam - kevésbé mélyek, és tessék rákeresni Peter Noelra a youtube-on, fél tucat videot találtam ahol a nemzetközi forgatókönyv verseny sikereiről beszél, hogyan nyert Németországban holokauszt forgatókönyvvel, Afrikában rabszolga történettel stb. Ő az első magyar forgatókönyv író zseni, akinek amerikai ügynöke van, és folyamatosan ír, két hét alatt ír meg egy filmforgató könyvet, és ez a legtehetségesebbe sajátja csak..
9/10
offtopic
Anna1019 2023 márc. 12. - 15:33:57 9/10
Nagy érdeklődéssel mentünk moziba. Nem láttunk még sci-fi thriller magyar filmet. Gratulálunk a forgatókönyvíró,- rendező Peter Noelnek és a film valamennyi készítőjének, színészeknek. Szerintünk fantasztikus volt, olyan, amilyennek szánták! Jószívvel ajánljuk sci-fi-t kedvelő mozi látogatóknak. Alig tízen voltunk a Balázs Béla teremben, kb. 100 néző vehet oda mozijegyet. A késő esti vetítés, szerény marketing lehetett az oka. Köszönjük az élményt.
6/10
Danzodavid 2023 márc. 11. - 15:15:47 6/10
Történet: Maga a történet, az alapsztori tök jó és izgalmas (lenne). 9/10

Történetvezetés: De sajnos a megvalósítás kesze-kusza, sokszor követhetetlen, olykor már vontatott. 2/10

Színészi játék: Nem kiváló, de jó és élvezhető. 8/10

Karakterkidolgozás: Sajnos felületes, de nem katasztrofális. 5/10

Képi világ: Sajnos a hatvanas évekbeli sci-fik színvonalát hozza. A CGI kifejezetten elavult. Már a régi Star Wars trilógia idején is sokkal jobb képi világot tudtak alkotni a profi filmesek. Márpedig ha valamit moziban nézünk (nem fesztiválon), akkor piacon fellelhető többi filmhez mérten kell felállítani azt a mércét amihez mérjük egy film minőségét. 4/10

Egyszernézős film, ha ez a rendező első alkotása, akkor teljesen vállalható. Érdemes lenne az alkotóknak egy folytatást készíteni. Úgy, hogy az első film tanulságait levonva készítenek egy olyan folytatást, amely messze felülmúlja az első részt minden tekintetben.

Összességében 6/10
10/10
Brazi 2023 márc. 10. - 19:17:36 10/10 Előzmény nezd_a_magyart
Nincs közöm az alkotáshoz, de tetszett a film. És ha vennéd a fáradtságot, akkor látnád hogy az accountom nem most lett létrehozva. Ezzel melléfogtál, de nagyon. Te viszont nagyon úgy kommunikálsz, mint az összes lehúzó kommentelő. Nem lehet hogy te vagy mindegyik mögött? Mert nagyon úgy tűnik. Vajon ki lehetsz te, akinek ennyire fáj, ha valakinek tetszik ez a film? És vajon miért zavar téged ennyire? Nézőként számomra legfőképpen az irányításról szól a film, ami mostanra nagyon aktuális lett. De hosszabban nem fejtem ki, mert nem kell magyarázkodnom neked arról hogy miért tetszik egy film vagy miért nem. Mint ahogy te sem magyarázod meg, hogy miért állítasz róla valótlanságokat. Nyilván megvan rá az okod. Részemről lezárva a topik.
1/10
nezd_a_magyart 2023 márc. 10. - 17:05:57 1/10 Előzmény Brazi
Megtisztelő érzés, hogy csak azért készült egy újabb profil, hogy kommentáljanak a véleményemre. Az arénában láttam a filmet, ami a legforgalmasabb magyar mozi. Hát nem sokan voltunk. Kik azok, akik a direkt lejáratók táborába tartoznak? Normális emberek, elvárásokkal? A bálna című filmet - vagy bármilyen filmet - nem említhetünk egy mondatban ezzel. Olyan érdekes, hogy ezek a friss profilok ugyanolyan stílussal írnak, ugyan az fogja meg őket, és a film utolsó 20 perce - ami alatt amúgy már mindenki a telefonját nézte - nagyon beszippantja. Áruld el kérlek, számodra mit jelentett a film üzenete? Mert ha véletlenül te lennél az alkotó ezek mögött a profilok mögött, tök jó lenne tudni, hogy mi volt a valós rendezői szándék, és az is jó lenne, ha hallgatnál a kritikákra, hogy lásd, sajnos nem jött át az üzenet.
10/10
Brazi 2023 márc. 10. - 15:45:56 10/10 Előzmény nezd_a_magyart
Meglep, hogy te az egész ország összes mozitermét látod és ki tudod jelenteni hogy üresek. Kicsit úgy érzem emiatt hogy te meg a direkt lejáratók táborába tartozol akkor. ;) Hisz ez a kijelentés csak valótlan lehet. A legfontosabb itt szerintem az hogy nem te döntöd el, hogy egy film tetszik-e az embereknek vagy sem. Nemrég néztem meg a Bálna című filmet, ami nekem tetszett. De olvastam olyan hozzászólásokat is, hogy micsoda borzalmas film volt. Nyilván nem értettem vele egyet, de elfogadom. Azoknak az embereknek nem tetszett. Az hogy te képtelen vagy elfogadni, hogy egy olyan film tetszik valakinek, ami neked nem tetszik, és esetleg másoknak akár még különleges is lehet, ne adj isten még másodjára is megnézi, az a te egyéni problémád. De kifejezetten viccesnek találom hogy bizonyos filmeknél bizonyos emberek tanácsokat adnak másoknak hogy mennyire ne nézzék meg a filmet. Szerintem meg hagy döntse el mindenki, hogy egy adott film tetszik-e neki vagy sem. A 129 is kikerül majd a netre, hisz a legnagyobb filmek is kikerülnek és majd a szélesebb közönség eldönti hogy mit gondol róla. Egyénileg minden egyes ember. És így van ez rendjén. Szerintem nem sikerült ez a film olyan rosszul. A CGI bizonyos helyeken lehetne jobb, de engem a sztori nagyon megfogott. Főleg az utolsó 20 perc rántott be. Kíváncsi vagyok, hogy mire a netre kikerül, javítják-e a hibákat. Nem értek veled egyet. Főleg azért, mert egyébként ki vagy te, hogy bárkinek bármi tanácsot osztogass? Őszintén nem értelek. És mivel mindenhol lekommunikálták hogy ez egy független film, saját pénzből, amit te is említesz, ugyan miért vetette ez volna vissza a filmgyártást? Micsoda butaság már ez? :) A saját pénzüket tették bele. Ellent mondasz saját magadnak. Leegyszerűsítve: ha te például a saját pénzedből filmet készítesz, kinek ártasz vele? Miért vennéd el a kedvét ezért bárkinek is a filmkészítéstől? Nettó hazugság, amit állítasz. Szomorú ez...
1/10
nezd_a_magyart 2023 márc. 09. - 22:07:23 1/10
Igazából nagyon nehéz összeszedni a gondolataimat. Nehéz egy olyan filmről beszélni, amihez egyszerre semmilyen hivatkozási alapot nem lehet találni, de ezzel egy időben minden egyes mondatát megtaláljuk valamilyen más sci-fiben (csak jobban). Ezt a filmet, ha a készítők feltöltötték volna youtube-ra ingyen és azt mondták volna, hogy nagyon büszkék rá, és tessék, itt van mindenki számára, biztos vagyok benne, hogy a fogadtatás a pozitív oldalra billen. Ehelyett moziba vitték, pénzt kérnek érte, a közösségi platformokon pedig állnevek mögé bújva, vadiúj profilokkal spammelik ugyanazt a 6 dicsérő mondatot, kicsit másképp megfogalmazva. A valóság az közben, hogy a mozitermek üresek. Mielőtt belemennék az érdemi kritikába, talán itt a legnagyobb tanulság, amit magunkkal vihetünk a film után: nem szabad mindenért pénzt kérni.

Spoilerek következnek.

A film a sok komment ellenére nem fut több szálon, ugyanis csak simán két filmet kapunk 90 perc alatt. Kapunk egy feketehumorral álcázott thrillert 1984-ből, Kálloy Molnár Péter főszereplésével. Igazából nincs tanulsága, nem fut ki sehová, még csak nem is szórakoztató, és onnan tudjuk, hogy 1984-ben játszódik, hogy ki van írva. Talán hangosan ki is mondják. IKEA-s bútorok, műanyag nyílászárók, modern poharak, slim fit ruházat és olyan szófordulatok, mintha csak ma történne. De nem, ez 1984.
A másik film, amit évekkel később forgathattak már 2063. Ezt is fontos kiemelni, hiszen kiírják, hangosan kimondják. Különben 2006-os skoda fabia kanyarodik ki az utcasarkon, a bálna terasz felújítás alatt van, mintha csak ma történne. Ez a film egy sci-fi, gonosz és irányításmániás világvállalattal, klónokkal, repülő és sétáló robotokkal, hamis emlékek beültetésével és mindennel, amit már ezerszer láthattunk, sokkal jobb, kifinomultabb és átgondoltabb verzióban. A két film párhuzama az, hogy sok színész mindkettőben visszaköszön, így mint a kabátot a gombhoz - a film másik felét az elsőhöz igazították évekkel később, hogy a végeredmény egy csattanós végjáték legyen, ahol már mi sem tudjuk, hogy mi a valóság és mi nem. A múlt csak egy szimuláció, a jövő (mert jelen nincs a filmben) pedig a hataloméhes pénzembereké. Az nem derül ki, hogy valójában mi a végcél, kik ellen és végülis miért, pedig még hangosan hencegnek is a gonoszok egymásnak, hogy ők olyan gonoszak, hogy csak na.
Még ha az ötlet magja valahol dicséretes is, a kivitelezés igénytelen. Az intelligencia hiánya, a helyszínek és a megszokottnál is modorosabb színészi játékon túl itt van egy sokkal fájdalmasabb aspektus, ami pedig nem más mint a technikai felkészültség, vagyis annak teljes hiánya. Sci-fit sajnos nem lehet ilyen minőségben tálalni. A rossz fényelésen, hangminőségen és vágási hibákon túl a kínos CGI jelenléte már tényleg komolyanvehetetlenné teszi az egészet. Maszkolási hibák, a perspektivikus érzet, a mélységélesség teljes hiánya, a ritmustalanság, frame-hiány, renderhibák és talán ami a legkínosabb: feldíszített stock videók használata. Van 5 másodperc a filmben, amikor teljesen indokolatlanul kimerevedik a kép. Azt hittük lefagyott a vetítő, de valószínűleg csak vágási hiba, de talán maga a vágó vagy a rendező sem ellenőrizte le a végső rendert.



Ez a vélemény egy olyan embertől származik, aki sokakkal ellentétben tényleg rászánta az időt és elment megnézni a filmet, hogy első kézből alkothasson véleményt, és valamilyen szinten ért is a filmgyártáshoz. Hiszem, hogy ez a film most évekkel lökte vissza az amúgy is nagyon sérülékeny magyar függetlenfilmgyártást, rossz reklámot csinálva annak, elijesztve azokat az embereket, akik szeretnének olyan ajtókon kopogtatni, amik még túl nagyok és túl távoliak, és olyanokat is, akik mondjuk befektetési céllal támogatnának kreatív és autonóm filmeseket, bízva abban, hogy megtérül a befektetésük. Mert ez a film sajnos teljes mértékben bukásra van ítélve.
1/10
jaromil 2023 márc. 07. - 21:55:07 1/10 Előzmény BKARESZ_C3PIO
és bár inkább ne tette volna. mind jobban jártunk volna, ha inkább péknek megy. és ha pogácsából is ilyen rosszat készített volna, akkor azt legalább simán odadobhatnánk a galamboknak, lehet azok megennék...
kybuck 2023 márc. 07. - 01:11:07
Mi ez a sok 10/10-es osztályzat?! Csak nem adta ki a propagandaminisztérium az álprofilos IT-kormánymunkásoknak, hogy Rákay Philip és Kálomista Gábor megabuktái után ezt a röhejes szárnyas NERvadászt ha törik, ha szakad méltassák az egekbe, ahogy csak lehet?! 😄
10/10
BKARESZ_C3PIO 2023 márc. 04. - 14:25:06 10/10 Előzmény zodiac1967
Ez a film egy független művészfilm amit sokáig egy ember menedzselt és készített kevés pénzből, ezért is készült lassan.
10/10
ballagóra 2023 márc. 04. - 11:35:06 10/10
Tegnap néztük meg moziban. Több szálon mennek az események és csak a végén érnek össze. Szóval aki szereti a mozaikosan felépülő filmeket, annak tetszeni fog. Én ilyen vagyok szerencsére. :) Jókor érkezett ez a film. Talán páran felébrednek általa.
10/10
Dombeena 2023 márc. 02. - 12:49:25 10/10 Előzmény Csokasi
Nem adtam pontot korábban, csak megjegyzést írtam, mert igen furcsa volt... Mellé fogtál ezzel. Én is a premieren láttam a filmet és nekem tetszett, és ma eszerint pontoztam. A film szerintem egyáltalán nem igénytelen, sőt! Komoly problémákat feszeget, amelyek érintik a társadalmunkat. Nagyon tetszik a mondanivalója! CGI... Szerintem a legtöbb helyen pazar. Nem értek egyet veled, és ahogy beszéltem ott az emberekkel, sokan ugyanezt gondolták mint én. Hogy nem láttak még ilyen magyar filmet. De egyébként a 120 millió dolláros Justice League-ben szinte végig leesnek a karakterek, mert mindent zöld vagy kék fal előtt vettek fel. Leírom újra: 120 millió dolláros költségvetés ellenére. Ehhez képest a 129-ben sokkal hitelesebbek a robotok és a repülőautók. Számomra az a döbbenetes hogy te milyen gyűlölettel fröcsögsz itt, ami elárulja hogy ismered a készítőket, és valami nagyon fáj neked. Az hogy még meg is szólítod Bogit és Noelt, végképp egyértelművé teszi. Te nem a filmet pontozod, hanem valamiért nem szereted őket. Vajon mi lehet a háttérben ami ennyire fáj neked? :) A 2012-es Emlékmásban is voltak régi autók és modern repülőautók. Nézd csak meg, ha nem hiszed. Láthatóan nem fogtad fel, hogy a készítők egy köztes állapotot mutatnak meg, amikor a modern technikát valószínű a gazdagabbak tudnak használni, a régit pedig a szegények. Lásd: 2012-es Emlékmás. Másik példa: egy jó ideig voltak még kazetták mielőtt CD lett volna. A VHS kazetták évekig egy időben voltak jelen a DVD-ékkel. Ha te ezt nem érted vagy nem jössz rá, nem biztos hogy a készítők hibája. Nem igaz? :) További jó gyűlölködést! :)
10/10
Dombeena 2023 márc. 02. - 12:45:55 10/10
Szerintem fantasztikus volt!!! Én is keddem láttam. Átjöttek az üzenetek, vitt magàval a sztori. A vègèn sírtam is ❤️❤️❤️ Remèlem megèrik az emberisèg ezekre az üzenetekre. 😘
10/10
Dagabi 2023 márc. 02. - 12:40:42 10/10
Én is láttam moziban. Nekem bejött. Én ilyen minőségű CGI-t nem láttam még magyar filmben. Simán hozza egy Black Mirror sorozat rész szintjét. Bátran nézzétek. :)
1/10
Csokasi 2023 márc. 01. - 09:44:57 1/10 Előzmény Dombeena
Ahogy direkt lepontozzák az emberek, ugyanúgy direkt fel is pontozzák, ahogy látom. Mint pl Te is. Megkérdezhetem, hogy mégis mi tetszett a traileren? Volt szerencsétlenségem látni tegnap a filmet a díszbemutatón, és nem értem, mi tetszhet ezen bárkinek is? Talán a full élethű biorobot Töröcsik Franciska, aki C und A ruhában 2 ft-os CGI modofikált szemeivel elmondja, hogy uram egy drón "kiszúrta" önt? Még 3 mp-ig kellett volna gondolkodni, hogy egy ilyen advanced robot milyen szavakkal indikálja, ha egy robot detektált, vagy lokalizált valakit. "Kiszúrta" önt. Ez tökéletesen jellemzi az egész film igénytelenségét. "Anyu, lövést hallottam. Minden rendben?" Szerintem életemben nem hallottam ennyi izzadtságszagú életszerűtlen párbeszédet egy filmben. A zene katyvasz, a képi világ silány, a repülő szir szarokat hagyjuk, ledobja a kép a hipermodern repülő vackokat (amik alatt azért a BKV járatai ugyanúgy operálnak) igénytelen. Ez a legjobb szó az egészre. Meg talán a pénzkidobás. Gratula Bogi, gratula Noel!
10/10
Dombeena 2023 febr. 20. - 10:16:05 10/10 Előzmény DeanRain
Én is láttam, ahogy napról napra direkt lepontozta valaki vagy valakik... Érdekes. A trailer miatt néztem rá a port.hu-ra, mert tetszett. De nem értem, hogy a port.hu miért hagyja hogy pontozni lehessen olyan filmeket amik még nem mennek a mozikban. Azokat az embereket meg végképp nem értem, akik ennyire rosszat akarnak másoknak, hogy még nem is látták a filmet, és direkt lehúzzák. Ez szimpla rosszindulat szerintem.
10/10
Dombeena 2023 febr. 20. - 10:11:25 10/10 Előzmény zodiac1967
Lehúzol egy filmet úgy, hogy még nem is láthattad? Nem is vetítik még a mozik. Szomorú hogy ezt csinálod. Bárki is vagy, valószínű ismered az alkotókat, és nekik akarsz rosszat. Inkább az a szégyen és szomorú, hogy néhányan ezt csináljátok.
1/10
zodiac1967 2023 febr. 18. - 20:02:52 1/10
Szégyen 1/10
DeanRain 2023 febr. 07. - 16:01:20
Igen,azt látom/láttam. Az értékelés már a vetítése előtt megtörtént,a kommentem is 3 -ai. Nem lepődnék meg a kamu /lehúzós értékeleseken az oldalon.
szilagyit 2023 febr. 07. - 15:50:46 Előzmény DeanRain
Debrecenben vetítették február 4-én a filmszüreten.
Összes hozzászólás