Csendes éj

Bakancslistához adom
Silent Night
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 104 perc, 2023

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Karácsony napján egy család önfeledten játszik házuk kertjében, amikor egy bandaleszámolás kereszttüzébe kerülnek. A féktelen lövöldözésben az apa súlyosan megsérül, fia viszont meghal. Az apa a lábadozás során bosszút esküszik: hatalmas elánnal készül fel, hogy a következő karácsonykor leszámoljon a bűnözőkkel, és végezzen gyermeke gyilkosaival. Mindegyikükkel.
Bemutató dátuma: 2023. december 28. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
rajdi jan. 26. 11:26:06 5/10
Felnőtt ember nem tud komolyan rajongani ezért a filmért. A XX. században még elment volna, de negyed évszázad eltelt azóta, és már nevetséges ha valakit kétszer hasba lőnek de verekszik még utána 10 percet. A nyűglődést amit Pampalini is említ leszámítva, a film első háromnegyede szódával elmegy. A vége viszont ultragagyi lett így a nagy fináléval. Nagy jóindulattal 5/10
7/10
Ildikó Nóra jan. 16. 17:19:44 7/10
A filmet egyszer meg lehet nézni, Joel K. miatt voltam rá kíváncsi, az arckifejezései egyáltalán nem tetszettek, a vége kiszámítható.
5/10
Z13 jan. 11. 23:30:47 5/10
Döcögős film, jobb is lehetett volna. Kinnaman valahogy "kevés" volt ehhez a szerephez, nem jött át a játéka. Akció jelenetek rendben voltak.
9/10
KukacosKritikus15 jan. 10. 18:55:05 9/10 Előzmény KukacosKritikus15
*csupán
9/10
KukacosKritikus15 jan. 10. 18:53:52 9/10
Szerintem nagyon jó volt, már-már szuper! Nem volt felesleges duma, lényegretörő, akciódús. John Woo megint nagyot alkotott!

Hiányoltam belőle az autós ütközéseket, csupány ennyi negatívumot tapasztaltam ebben a lenyűgöző filmben. Emiatt adtam csak 9 csillagot!

Bárkinek szívesen ajánlanám, habár óvatosan, erős gyomorral rendelkezőknek kötelező;)
5/10
New-man jan. 05. 22:10:29 5/10
Brutális, rosszul lettem a film alatt, nem bírom a 'vér' látványát...
2/10
fpetya35 jan. 05. 21:39:43 2/10
Én ritkán véleményezek egy filmet de ezt most muszáj! John Woo neve garancia volt a jó akció filmekre! Eddig! Hát nem tudom láttam e már ennél ótvarabb filmet? Konkrétan 2 ftot nem ért,ha lehetne visszakérném a jegy árát! Spoiler nélkül a 104 perc így áll össze: 90 perc depresszív sajnálkozás , 12 perc akció ,2 perc a felírat a film elején! Konkrétan az egész filmben ,most lehet túlzok egy picit pozitív irányban de 25 mondat van! Nincs ennyi biztosan ,de mint mondtam túlzok hogy valami pozitív is legyen! Persze a főhősnek elmegy a hangja a film elején,no de onnan szinte mindenkié? :-) Erre a tesztvetítés után rábolíntottak Hollywoodban hogy mehet a mozikba? Komolyan? Hát lejöttünk az életről,és a végén már nem a főhősnek szurkoltunk hanem a kartellnek! Többen a végén a teremben hangosan megnyilvánultak hogy " Mi volt ez a sz.. ??? "
3/10
Adriamus jan. 03. 23:58:19 3/10
Gagyi sajna
4/10
dzsoker76 jan. 03. 12:09:50 4/10
Jézusom,erre igent mondott Hollywoodnak John Woo?Ha nem tudnám,hogy ő rendezte nem biztos,hogy tippelnék rá,hogy köze van ehhez a filmhez.Nagyon kevés akció van a filmben és az sem tart sokáig.És ez a szöveg nélküliség....Még a főhősnél megértem,de a többi szereplőnél minek?Gondolom úgy voltak vele ,hogy majd beszélnek a fegyverek,de nekik sem jut sok szó.
Pimpalini jan. 03. 00:54:41
Korrektül sikerült "ujjgyakorlat" az akciófilmek mesterétől.

Mert engem egyértelműen John Woo neve vitt rá arra, hogy adjak egy esélyt ennek a filmnek.
Az akciófilmeket kedvelő közönségnek mindig izgalmas lehet egy John Woo film, főleg úgy, hogy a rendező az utóbbi 9 évben nem jött ki semmivel. Egészen eddig.

Ha a főszereplő egy ismertebb akciósztár (például szegény Willis, vagy del Toro, netán Reeves) lett volna, akkor a film értéke 1-1,5 ponttal is magasabb lehetne. De sajnos a klasszikus, s filmvásznon "jól mutató" akciósztárok lassacskán kikopnak a műfajból.
Ami negatívum, az a film első felének kicsit túlnyújtott, s érzelgős része, nekem legalábbis nem jött be a főhős karakterének elnyújtott szenvedése, mentális összeomlásának ábrázolása. Azt gondolom, ez a vonal a színésznek sem áll jó, s emiatt a sok érzelgős jelenet szerintem nem is működik igazán.

Ami viszont eredeti
SPOILER
az, hogy a filmet dialógusok, párbeszédek nélkül vették fel. A történéseket csak aláfestő zenével kísérik, s információkat csak képekkel, vagy rádióban elhangzott mondatokkal, netán chat üzenetekkel közölnek a nézők felé, vagy a szereplők egymás közt.
Szerintem ebben a formában bravúr volt megvalósítani egy több, mint másfél órás filmet, emiatt (s a film végi akciók miatt is) ajánlható az akciófilmeket kedvelőknek.
SPOILER VÉGE.

A film végi akcióorgia méltó a mesterhez, még ha motorokból és galambokból most kevesebbet kapunk, mint máskor. Helyenként ismerős, máskor brutális és vérgőzös leszámolásokat láthatunk az utolsó fél órában, na meg abszolút gyűlölhető, elvetemült, és igazán aljas gonosztevőket.

A Csendes éj - ami már eleve ironikus cím egy ilyen filmhez - ajánlható az akciófilmeket kedvelőknek.