Ghost – Rite Here, Rite Now

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai koncertfilm, 142 perc, 2024

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Az Abba 1977-ben a csúcsok csúcsán járt, amikor két hétre Ausztráliába utazott turnézni. Ez a különleges műfajmix természetesen tartalmazza a 4 koncerten előadott legnagyobb slágereket és az átlagos dokfilmek kötelező elemeit, legyen az pár részlet a sajtótájékoztatóról, vagy közvetlen a színpadra lépés előtti kulisszákból. Ám van egy játékfilmes kerettörténet is: Ashley Wallace (Robert Hughes) egy éjszakai rádiós, akitől a popzene távol áll és a stúdión kívüli interjúzás se műfaja, főnöke mégis az Abbával való találkozást várja el, mert tudja, átlagfeletti beszélgetés sülhet ki belőle, ami bemutatná a tagokat, mint embereket és nem, mint szupersztárokat – újabb dokfilmes kelléket beemelve. Próbálkozásai rendre elbuknak, hol késései, hol az együttes testőre által, így jobb híján a rajongókat is megszólítja. Mármint szerepben maradva az igaziakat, a mozi korához képest szinte úttörőként használva az áldokumentum műfajt. Lasse Hallstörm rendezése lényegében 4 stílust gyúr össze, végig koherensen tartva ezt a néha slapstick vígjátékba hajló keretet. A film felújított változatán kívül lesz pár kiegészítő extra is a feliratos vetítésen, amelyek a ritka ’77-es werkeken kívül betekintést adnak az Abba múzeumba és az épp futó Voyage koncertsorozatba.
Bemutató dátuma: 2024. június 20. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
King Diamond jún. 21. 00:07:03 10/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Nagyon örülök, hogy itt a debreceni Cinema City is adta a Ghost koncertfilmet - aminek a leírása az adatlapon valóban nem jó, mert ez nem az ABBA-film - gondoljon is bármire ott az író.
Az első, Opus Eponymous lemez óta követem a bandát, 2019-ben sikerült is őket megnézni a Prequelle lemez turnéjával a Sportarénában - sőt, meet&greet keretében még találkozni és kicsit beszélgetni, fotózkodni is volt alkalmam Cardinal Copia-val - hatalmas élmény volt. Sajnos a 2022-es Impera album budapesti koncertjét kihagytuk, de a setlistet és ezen koncertfilmet látva hiba volt. Na mindegy, a következő turnén majd megint megnézzük őket. Rendkívül fülbemászó dalok tökéletesen előadva, tökéletes színpadi produkcióval megtámogatva és az egész körítés, koncepció, ami a banda köré fel van építve - ugyancsak tökéletes. A 2019-es buli is az volt, meg gondolom a 2022-es is, csakúgy, mint ez a koncertfilm. Egyébként nagyon jól elkülönül az első két lemez néhány dala a setlistában az új daloktól, melyek érezhetően nincsenek annyira slágeresek, mint az utóbbi mondjuk két korong számai - de jól van ez így is, annak ellenére, hogy én több számot is meghallgatnék élőben az első két lemezről - például a Stand By Him vagy a Body and Blood nagyot szólna. De Forge elment egy jóval slágeresebb, kommerszebb irányba, ami egyáltalán nem baj, illetve nem is zavar, amíg olyan dalokat tud írni, mint egy Mary on a Cross, Kiss the Go-Goat, Dance Macabre, Hunter's Moon vagy éppen egy Call Me Little Sunshine.
Külön tetszettek a finom utalások a különböző youtube-os kisvideókra, vagy éppen kisvideókból - mint Papa Nihil elmaradhatatlan szerepe és a csodálatos instrumentális Miasma szám, végén Papa szaxofonszólójával, vagy éppen Sister Imperator szerepe. A végén pedig az új dal, valamint Tobias Forge (akinek a hangjáról és dalírási képességéről továbbra is csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni) új karakterének érkezése szintén brutálisan jól meg volt csinálva - hát persze, hogy a legjobb jelenetnél lett vége a filmnek. Nagyon kíváncsi vagyok az új karakterre, illetve majd az új lemezre is.
Különleges volt ezt moziban, ilyen nagyvásznon látni, remélhetőleg az ősszel érkező Sabaton-koncertfilmet is fogják majd vetíteni az itthoni mozik is - mint ezt.
Nem tudok nem elfogultan értékelni és pontozni, mert imádom a bandát, a lemezeiket, meg úgy az egész rendkívül profi produkciót, ami ebben az egészben benne van.
10/10
Filmesmedve jún. 20. 09:28:13
Ez nem az ABBA film, hozzáértők...