Hadik

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar történelmi kalandfilm, romantikus kalandfilm, 108 perc, 2023

Értékelés:

180 szavazatból
Szerinted?

1757. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében efoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

A Hadik egy sodró kalandfilm, ami történelem egyik legdicsőbb, sajnálatos módon kevésbé ismert és tárgyalt mozzanatát dolgozza fel Hadik András merész berlini portyájának és a legendás 24 darab balkezes kesztyű történetének felelevenítésével, igazi sztárparádéval és látványos, nagyszabású akciójelenetekkel.
Bemutató dátuma: 2023. március 9. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
strom97 ápr. 01. 12:10:10 10/10
Nagyon jó film! Mindenkinek ajánlom. Nekem teljesen 10/10 film.
Tyrannosaurus(velo)Rex márc. 19. 21:10:54 Előzmény InteriorLulu
Nem biztos, hogy a felhőtlen szórakozás feltétele a hibák keresése és a film tudományos elemzése. Engem pl. elszórakoztatott a Hadik. Jobban mint egy pátoszos, hamis heroizmussal átitatott jenki történelmi film.
6/10
InteriorLulu márc. 19. 16:17:37 6/10
Nem igazán értem, mitől a történelem egyik "legdicsőbb" (lásd többek közt a tartalomismertetőt) mozzanata ez a berlini küldetés. Mégis, mitől dicső az, hogy egy idegen sereg elfoglal egy fővárost csak azért, hogy pénzt kizsarolva tőle azon nyomban távozzon, és hogy a sereget küldő uralkodó a folyó háborúban egy kicsivel jobb alkupozícióban érezhesse magát?...
(Emellett persze nem vitatom, hogy az akció minden bizonnyal nagy katonai teljesítménynek számított, mégha nem is feltétlen nevezném huszárcsínynek azt, ami gyalogsági haderő segítsége nélkül kivitelezhetetlen lett volna).
A Bécs-Berlin távolság egyébként olyannyira nem 450 km, hogy még légvonalban is kb. 520 (autóval úgy 680, lóval nem tudom). De ezek szerint nem Bécstől kell számítani...

A kortárs magyar látványos-kosztümös filmek viszonylatában szerintem még tűrhető, jók a díszletek-ruhák-kellékek-stb, jó a fényképezés, az alakítások is rendben vannak, minden más viszont kevésbé, de inkább sokkal kevésbé.
A részben nyilván a pénzhiányból, részben gondolom a felszínes forgatókönyvből eredő elnagyoltság és kidolgozatlanság a kellékeken kívül szinte mindenütt tettenérhető, és gyakran sajnos zavaró: sok párbeszédes jelenetben, még inkább a harci jelenetekben, de például még a csúcspont berlini ostromnál és csatánál sem érzékelünk a tényből semmit, hogy itt konkrétan ezrek harcoltak egymás ellen... A Vízer-kritika által is említett, berlini várkapu felé vezető út hiánya tényleg nevetséges, a német és magyar nyelv használata valóban rettentő következetlen és így komolytalan, Hadik otthoni jelenetei mesterkéltek és túlidealizáltak, és bár szerencsére úgy tűnik, ebben a megtörtént eseményt elmesélő filmben nincs konkrét történelemhamisítás, azért bizonyos (értelemszerűen a főrendűekhez kapcsolódó) jelenetek közel állnak hozzá - a (kaland)filmszerűség amúgy teljesen jogos igénye ide vagy oda.
3/10
Laverg márc. 17. 19:38:39 3/10
Halovány és nem a fővilágosító hibájából !Trill Zsolt megtette amit a haza megkövetelt, a forgatókönyvíró is elegyítette a történelmet buta fikcióval, akkor hol a hiba ? A rendező kiválasztása (mert csak magyar lehet hisz gyüttment nem érzi át)a legfőbb hiba, aki lenyomja de nem tudatosul benne hogy sántít a film mint a huszárlovak a csatában ! De mi lett volna haaa... Wes Anderson kapja rendezést és a díszlet amúgy is sokszor nevetséges (szakadék feletti híd statikailag nem megfelelő) a történet bárgyú a Grand Budapest Hotel után ismét szuper filmet nézhettünk volna ! Merni kell nagyot álmodni és lehet hogy Wes Anderson 2024-ben nem a Henry Sugar csodálatos története c. filmmel nyeri az Oscart hanem a Hadikkal !
3/10
offtopic
zilak márc. 16. 15:27:01 3/10
Rendkívül gyenge forgatókönyv, rendezés ,fényképezés. A vágások miatt egy akciós mozdulatsornak sem volt vége,vagy eleje. Persze ,tudom,hogy a sok szétvagdalt közeli takarja a hiányosságokat! Pont, mint a leggagyibb kínai filmekben. A szöveget sokszor nem értettem, a rossz hangosítás /motyogás?/ miatt. A történetet nem magyarázták túl, nem mindíg volt világos,hogy mi miért történik. Az egyforma,/szörnyű/ maszkok miatt, a film elején agyalni kellett,hogy ki kicsoda. Sok egyforma öregember volt, mintha csomó testvér egyszerre vette volna fel a mundért. Néhány jó színészt eldugtak a szőrzet mögé, csak a stáblistáról derült ki,hogy ott voltak. Egy-két jó mondattal dobtak volna a filmen.Ott mondjuk tetszett,hogy mindenki fent volt, még a lovak is név szerint. Nem lehetett könnyű forgatás, megérdemelt vola az erőfeszítés egy jól megírt történetet. Kár vol az estéért.
2/10
Kommentátor márc. 16. 08:41:40 2/10
Amíg nem láttam, azt gondoltam akik lehúzzák, politikai okból teszik, akár látatlanban is, mint épp most a Most vagy soha esetében. Ami szintén lehet, hogy rossz film, de nem a politikai háttere miatt. Én inkább hittem azoknak a véleményeknek, hogy vannak hibái, de azért nem rossz. Ebből a szempontból itt a port fórumon áll a legjobban a film. Itt kapta a legmagasabb értékelést, és az alattam lévő hozzászólások többsége inkább dicséri a filmet, mint kritizálja. Most, hogy már láttam, érthetetlen számomra mit láttak benne azok akinek tetszik.
Én tényleg megpróbáltam jóindulattal hozzáállni, de ez valami borzalom. Az egy dolog, hogy 80-90%ban pontatlan, valós eseményeket bemutatónak hazudott fikció. Ugyanez elmondható egy csomó amerikai filmről is, amik ennek ellenre jók. De ezek az amatőr dialógusok, és színészi teljesítmények... Egy Szabó Győzőtől vagy Molnár Árontól eleve nem vár sokat az ember, de simán sikerült még önmagukat is alulmúlni. És ez elmondható minden színészről.
Látványosnak sem mondható. A jelmezek szépek, de az akciójelenetek nagyon elnagyoltak, egyedül a lovaglós képek szépek, de abból meg túl sok van. És igazából érdemi történés sincs benne sok. A 108 percből kb. 40-ben történik valami, a többi lovaglás, meg értelmetlen hőzöngés.
6/10
katona29 márc. 15. 23:40:50 6/10
Egy nézhető film, de néhol indokolatlan az aláfestő zene (-1 pont), a kardcsaták elég gyengék (-1 pont), a végéből meg ki lehetett volna hagyni azt a női éneket, az borzalom volt (-2 pont). Amúgy a sokéves átlaghoz képest jónak számít a magyar filmekhez képest.
2/10
Juhar605 febr. 23. 22:26:28 2/10
Szomorúan gyenge :(
1/10
Ahoj poplacsek febr. 13. 21:20:06 1/10
Fú gyerekek, ez jókora rakás szar. Tíz perc után lekapcsoltam, ilyet nagyon (szinte sohase) ritkán csinálok.
Sz. Péter febr. 03. 10:42:05 Előzmény James 12 trees
Mit jelent az, hogy "epikus jelenet"?
5/10
lucashood6 febr. 03. 08:17:54 5/10
Könyörgöm,ha nincs pénz statisztákra legalább cgi- t használjanak .Egyedül noàr miatt emlékezetes az amúgy könnyen felejthető film.
6/10
idõjós1010 jan. 17. 10:59:53 6/10
Szeretem a kosztümös filmeket. Picit el is varázsolt, de komolyanvehetetlen lett. Hellyenkènt egészen arcpirítóan nevetséges is
. Se jó szövegkönyv, se színészi játék, se költségvetés. Egyszerűen mint valami paródia. Mégis bizonyos szempontból úgy éreztem időt utaztam közben.
10/10
Zoltán Balog 2023 dec. 26. - 23:06:36 10/10
Végre egy jó magyar történelmi kalandfilm! 10/10
3/10
Zumbae 2023 nov. 18. - 20:43:57 3/10
Kíváncsi voltam rá, mert szeretem az ilyen filmeket. Nos csalódtam. Ami jó volt: díszlet, kosztüm, korhű kialakítás, egyes tájjelenetek, családi jelenetek az elején, mikor hazatért. A mi nem tetszett: üres párbeszédek, színészi játék, kevés statiszta, csatajelenetek kidolgozása(kb mindenkit levágtak 1-2 kardcsapással), ZENE!!!! Egy filmzene akkora lendületet tud adni egy filmnek, de ez annyira nem passzolt ehhez! Hangszerből, ami a korra jellemző nem volt szinte semmi megszólaltatva, a zene stílusa sem passzolt. A párbeszédeknek nem volt lelke. Sinkovicstól el tudtam hinni, hogy Egerben csatára hív, itt nem. A színészek sem tettek bele többet(nem volt szíve/lelke az előadás módjuknak), monoton és fárasztó volt hallgatni a párbeszédeket, nem volt igazi színészi játék, de sokszor időt sem hagytak rá. Herendi Gábort be kellett volna venni a buliba( lehet szeretni/nem szeretni a Kincsem filmet, de az klasszisokkal jobb a hibáival együtt). Tényleg sajnálom, mert volt benne lehetőség.
Zahire 2023 nov. 04. - 18:53:48
Szerintem egész jól sikerült. Egy azonban furcsa volt : Bécsből Berlinben úgy érkezik meg a sereg, hogy karban tartják az arcszőrzetüket, lévén, hogy mindenki az elinduláskor ismert fizimiskával érkezik Berlinbe, visszafelé nyilván ugyanannyi az út, talán még rövidebb idő alatt is teszik meg, mivel a hadisarccal azért illik sietni, hogy rajtuk ne üssenek, és mégis amikorra Bécsbe érnek, mindegyik vitéz csupa szakáll.
7/10
James 12 trees 2023 okt. 30. - 02:35:43 7/10
Igazi hangulatfilm:) Pont olyan a stílusa, mint régen az Egri Csillagoknak. Jó a dinamikája, és a zene nagyon magával ragadó. Trill Zsolt nagyot alakít, és jó volt látni Szabó Győzőt. Az operatőri munkával voltak bajaim, de nem vészes. Azért egy picivel több cselekmény, vagy valami katartikus fordulat kellett volna, dramaturgiailag olyan vegyes, közepes, dinamikus , de picit üres. Az epikus jeleneteket, jobban kellett volna hangsúlyozni, nem elég drámaiak. Egy fontos gondolat: Senki nem hiszi el, hogy Hadik Úr 20-30 emberrel elindul harcolni. Kellett volna több száz statiszta legalább egy-egy totálhoz, vagy megoldani CGI segítségével. Tudom ez apróság, de kizökkentett, mikor látom, hogy 20 ember harcol 20 másikkal. Jó, hogy készülnek magyar témájú filmek. Összességében jól sikerült alkotás. Nagyon belekötni nem lehet, max kukacoskodni. :) Meg lehet nézni, sőt kifejezetten ajánlott.
7/10
maysee 2023 okt. 19. - 20:44:36 7/10
A maga műfajában szerintem ez egy egészen korrekt film, nekem régi klasszikusokat idéz, elsősorban az ötvenes - hatvanas esetleg hetvenes évekből. Vannak kifejezetten szellemes jelenetei, amelyek nemesnek le róla. Szerintem élvezhető, szórakoztató mozi a kardozós filmek kedvelőinek, a huszárhagyomány előtt némi tisztelgés, de az is igaz, hogy nem igazán emlékezetesek a jelenetei. A színészek szerintem nagyon jók benne, a technika is teljesen vállalható - természetesen azoknak szól mindez, akik be tudják fogadni ezt a műfajt.
1/10
pihes 2023 okt. 07. - 13:34:09 1/10
Se energiám, se kedvem nem volt ehhez, nem mentem vele semmire EGY/TÍZ
filoszemitabélus 2023 szept. 15. - 16:30:13
Nekem tetszett! Persze mindenen lehet fanyalogni, különösen, ha az alkotó nem a mi kutyánk kölyke. Ezen a ponton persze akad némi zavar. Mert Szikora nem ellenzéki, de mi van Molnár Áronnal, aki Noár művész néven ellenzéki aktivista? Az a helyzet, hogy ezt még kinőheti, mert sokakkal ellentétben nagyon tehetséges. Szikorából meg ki sem néztem, hogy ilyen jó filmet tud forgatni. Benne voltam az amatőr színházas csoportjában és ez az egyik dolog, amit bánok életemben. Úgy látszik, inkább a történelmi film az ő területe, nem az abszurd színház. Türelmetlenül várom az újabb kosztümös filmjét! És a mozik játszhatnák egy kicsit gyakrabban a filmet!
9/10
El Martinez 2023 szept. 15. - 13:20:28 9/10
Kevés emberrel forgatták a csatajeleneteket és a halálfejes különítmény is nagyon kicsi volt a végén, egyébként zseniális a film.
Összes hozzászólás