Karácsonyi mese

Bakancslistához adom
Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton / Christmas Tale
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott svéd vígjáték, filmdráma, 104 perc, 2021

Értékelés:

13 szavazatból
Szerinted?

Egy svéd kisváros a negyvenes években ünnepi fényekkel díszítve várja a karácsonyt. A városka jómódú áruháztulajdonosának fia, Karl-Bertil Johnsson a postán dolgozik, csomagokat pakol. A tizennégy éves fiú jövőjét jó előre eltervezte az apja, vár rá a családi örökség. A tinédzser egy nap véletlenül összeakad a szegény sorsú Verával, aki árvaházban tengeti hétköznapjait. A fiú rádöbben, hogy sokan vannak, akik kevésbé szerencsések és jómódúak, mint ő, ezért elhatározza, hogy titkos példaképe, Robin Hood tetteit utánozva ellopja a gazdagok karácsonyi csomagjait és elviszi azokat az igazán rászorulóknak.

A Karácsonyi mese Hannes Holm Az ember, akit Ove-nak hívtak kultrendezőjének új filmje. Tage Danielsson nemzetközi bestsellerének a mostani az első játékfilmes feldolgozása. Danielsson nemzetközi hírű író-rendező volt, akinek legismertebb alkotása a Magyarországon is kultstátuszba kerülő Picasso kalandjai volt. A Karácsonyi mesének eddig egyetlen – egészestés, animációs – feldolgozása készült, amely 1975-ös bemutatása óta az ünnepek kultikus darabja, s minden karácsonykor vetítik a svéd tévécsatornák. A Karácsonyi mese svéd ősbemutatója hatalmas sikert aratott, a közönség és kritikusok egyaránt kitörő örömmel fogadták az univerzális üzenettel rendelkező családi mesét.
Bemutató dátuma: 2021. december 23. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Ahoj poplacsek 2023 nov. 14. - 22:34:10 6/10
Durván bealudtam rajta, de azért méltányolom a pozitív mondanivalót, ezért felkerekítem az értékelésemet.
8/10
Rojita 2022 dec. 15. - 16:11:33 8/10
A yt-on találtam a filmet.
Kellemes ünnepi hangulatú svéd felnőttmese. Üde változatosság a sok hollywoodi karácsonyi szirup után. A kilátástalan szegénységet és a magamutogató gazdagságot mutatja be 1942-ben Svédországban, vmint egy a fent-maradásáért küzdő árvaház életét követhetjük soron, ahová a háború elől menekülő külföldi anyák adják be gyerekeiket.
Az egymás észrevételéről, a rászóróluknak nyújtott bármilyen szintű segítségről és a szerető család fontosságáról szól a film sokszor humoros epizódokkal. A 80 évvel ezelőtti történetnek ad egy keretet a napjainkba repítő utolsó jelenet. Ez az ok, amiért valószínűleg ezt a filmet jó ideig nem fogja vetíteni se a DunaTV, se az M2, se az M5.
Ugyan nem értettem a fsz postai jelenlétét, de így is igazi európai karácsonyi filmcsemegeként ajánlom a történetet bármely korosztálynak.
Nagyon kellemes hallgatni a sok svéd karácsonyi éneket is.

5/10
pihes 2022 dec. 14. - 14:29:47 5/10
5/10
7/10
alien1976 2022 dec. 09. - 20:15:49 7/10
Kellemes karácsonyi családi film. Kikapcsolja az embert, elvisz egy kicsit régebb korba. A film eleje számomra kicsit csapongó volt, de sikerült elindulnia, s letisztulnia. Kiszámítható volt a története. A film szólt szeretetről, odafigyelésről, és családról. A történetben volt ami kicsit elnagyoltan lett bemutatva. Iyen a főhős barátsága másokkal, vagy a szobalány, és a sofőr kapcsolata. A zene nekem nem tetszett. Egyszer simán nézhető kedves családi mese.