Toldi - A mozifilm

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar animációs film, 107 perc, 2022

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz. Toldi Miklós történetén keresztül tanúi lehetünk egy irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja használni és uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Együtt barangolunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért.

A film a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A TOLDI mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Magyar Nemzeti Bank és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.
Bemutató dátuma: 2022. október 20. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
New-man 2023 nov. 12. - 16:31:29 10/10
Szerintem akkor is szuper, és kész!
2/10
Totus tuum 2023 okt. 21. - 22:41:49 2/10
A legnagyobb probléma az alapvetéssel, a forgatókönyvvel van. Jankovics zömmel szó szerint igyekezett képpé formálni Arany szövegét. Ez a forgatókönyvírói munka lényegi kikerülése. Megrajzolom, amit megírtak. Kész.
Ráadásul mindezt hibásan, több ponton tévesen. Tényleg azt gondolta, hogy a "könnyedén forgatja, mint csekély botocskát véginél ragadja..." azt jelenti, hogy Toldi Arany szerint nekiállt a feje fölött pörgetni a fát? A "könnyedén forgatja" nem arról szól, hogy mazsorett bemutatót csinált, hanem a nép nyelvén annyit tesz, hogy könnyen felveszi, könnyen kezeli az eszközt... Ebben épp az az izgalmas, hogy az illető nem produkálja magát, hanem egyetlen mozdulatából látni, hogy hatalmas fizikai ereje van. Aki dolgozott már fizikai munkát az átlagnál jóval erősebb emberrel, az tudja, hogy miről van szó... Arany gondolatát Jankovics egy cirkuszi bemutatóval teszi semmissé.

De ugyanígy durva hiba a "... kútágas hórihorgas gémmel..." részt úgy értelmezni, mintha egy madár (gém) nézne a kút mélyébe, és "kémelné a vizet"! Poénka akart talán lenni, de rendkívül "halavány", emellett félrevezető... A gém, a gémes kút alkotórészeként Arany zseniális megszemélyesítése, amivel életet ad egy darab fának. Jankovics ezt is lenullázza. Fogta Arany zseniális gondolatát, és kidobta. Helyébe pedig egy óvodás szintű szójátékot tett. ... és innentől ne csodálkozzunk, ha a gyerekek komolyan veszik, hogy Arany valóban egy szürke gémről írt...

Az a baj, hogy a rajzfilm teljes hosszában ugyanilyen félreértések, darabosan részletes, képregény-szerű, primitív "történés-megrajzolások" uralkodnak. A "poénok" - köztük a filmet pénzelők arcának belerajzolása a produkcióba - szánalmasak.
Az, hogy Arany Jánost belerángatja a filmbe,  ráadásul mai újgazdag ifjak felnyalt hajával ékesítve, szintén ebbe a sorba tartozó probléma.

Meg kell említeni a beszélő súlytalanságát is. Nemcsak az a baj, hogy sokkal mélyebb hangfekvésű, és a hangokat nem túlejtő (Széles "a" helyett mondott "aá"-i egy idő után szinte fájdalmasak), színészt kellett volna választani, mert itt bizony a hangsúlyokkal is komoly problémák vannak. Természetfilmben, prózát olvasva akár szép is lehet ez a beszédmód, de az irodalmi szövegben érteni kell a hangsúlyos szavak megtalálásának művészetét. A nagy színészek munkássága nagyrészt erről szólt.

Ez a képregénnyé silányított Toldi adaptáció távolról sem közelíti Arany elmélyültségét, ezer színnel festett gondolati, emberi cselekményét. Azt a széles természeti-történelmi-népnyelvi horizontot, ami az eredeti Toldi lényege. Méltatlan ahhoz a tisztelethez és szeretethez amivel Arany nyúlt a témához.

Emellett fényesen bizonyítja, hogy egy produkció agyonpénzelése semmire sem garancia...
4/10
pihes 2023 jún. 08. - 14:51:14 4/10
Egyfolytába fújták a míves rímeket, mesében ez már inkább sok lehet NÉGY/TÍZ
7/10
itsme1 2023 ápr. 29. - 08:42:27 7/10
Ami a rajzfilmet illeti, alapos mester munka, de nem nevezném mesterműnek azt a technikát, amit már Disney is tudott egy évszázaddal ezelőtt. Ami pedig Arany elbeszélő költeményét illeti, nem mondhatok mást, mint amit a kánon elvár. De, vajon hogy fogadja be ezt a verselési stílust az a diák, akinek épp most kell bebifláznia az első éneket?
10/10
APBT 2023 ápr. 12. - 22:03:39 10/10
Mestermű.
10/10
ligetiz51 2023 ápr. 10. - 07:17:36 10/10
Káprázatos látványcunami szemeimnek, az eredeti szövegfűzérek zene füleimnek, a tartalom a magyar néplélek és bölcsesség esszenciája. Zseniális alkotás....az elkövetkezendő magyar generációknak is csodafilm lesz.
10/10
konyhafönök 2023 ápr. 09. - 23:04:32 10/10
Szenzációs, értékes alkotás!
9/10
rekszem 2022 nov. 06. - 22:53:47 9/10
Méltó a régi magyar animációs filmekhez. A látvány pazar, egyszerre hagyományos és kiváló minőségű, moziban a hangok is nagyon rendben voltak. A történet ilyen módon elmesélve tökéletes, van súlya a cselekményeknek.
9/10
maysee 2022 nov. 05. - 01:35:58 9/10
Szép, és fontos alkotás, közérthető és szellemes. Mozifilmként egyben jobban élvezhető is.
10/10
E1970 2022 nov. 02. - 16:20:03 10/10
Arany János művéhez méltóan gyönyörűen elkészített film! Gratulálok az alkotóknak és köszönöm, hogy létrehozták!