A Casablanca hadművelet

Bakancslistához adom
Opération Casablanca
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott svájci-francia-kanadai akció-vígjáték, 100 perc, 2010

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Egy egyszerű, marokkói származású bevándorló akaratlanul sodródik bele egy veszélyekkel teli szituáció-sorozatba,
amelyből csak józan paraszti esze és persze némi szerencse segédletével kerülhet ki élve és győztesen. A film
főszereplője Saadi, aki rosszkor volt rossz helyen, s az arabokkal szemben élő előítéletek fényében azonnal bűnrészesnek találják az ENSZ-főtitkár elrablásában. Egy közismert terrorista véletlen meggyilkolása után pedig egy terroristasejt beépített vezetőjeként kell megállnia helyét. A filmet elsősorban a szituációs poénok sora, az önfeledt humor és az emberség működteti.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
blaze86 2013 ápr. 20. - 23:33:57 6/10
A film pontosan beleillik a "szódával elmegy" kategóriába, nem ad többet.

PLUSZ
Vannak benne szerethetõ, jópofa pillanatok, és nincsenek benne ízléstelen poénok. Nem akar amerikai filmekre hajazni, a ritmusa, dramaturgiája "európai".

MÍNUSZ
Nemcsak az alapötlet, de a körítés is kissé bántó lehet a bevándorlók szemszögébõl - ám az "árja" svájciaknak/franciáknak sem annyira érdekes már a bevándorló-klisé.

...Ha jobban belegondolunk, beláthatjuk, rengeteg buktatója van az 'akció-vígjátékoknak'. Roppant nehéz mûfaj, mert vagy a komolyságon vagy a vidámságon kell faragni minden helyzetnél. A '60-70-es években ezt sokszor úgy oldották meg, hogy inkább meseszerûvé tették a történetet, olyan akciójelenetekkel, amiknél biztos lehet a nézõ, hogy a karaktereknek nem esik bántódásuk - cserébe viszont önfeledten nevethetnek. Ezek ma már "bugyutának" tûnnek, mivel aztán a '90-es évekre az amerikaiak mesterei lettek a mûfajnak, patikamérlegen egyensúlyozva... A Casablanca hadmûvelet egyik kategóriába sem illik bele, mivel közepes poénok hangzanak el a kiélesített bombák mellett - de egyszer mindenképp leköti az embert.

6/10