A felvonó

Bakancslistához adom
Blackout
amerikai horror, 120 perc, 2008

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

Mindannyiunknak vannak titkai. Félelmei. Ám vannak olyan rémálmok, melyekből nincs menekvés? Claudia (Amber Tamblyn) néhány, számára teljesen idegen emberrel egy liftben reked. Bár eleinte udvariaskodva próbálják oldani az összezártság okozta feszültséget, az idő előre haladtával a bent lévők nem bírnak uralkodni indulataikon. Pláne, hogy hármuknak nyomós okuk van arra, hogy minél hamarabb kikerüljenek. Kétségbeesésük és a menekülés vágya minden mást elnyom. Egyvalakiben azonban másféle: gyilkos ösztönök ébrednek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
pikigeri 2017 jan. 11. - 20:46:11 6/10
Nagyon gyenge.
profanumvulgus 2015 dec. 28. - 20:02:03
Vannak filmek, amelyek csak arra jók, hogy kitöltsék a reklámok közötti ûrt. Ez is közülük való.
Gina424 2015 ápr. 12. - 18:25:16
Nagyon gyengusz.
filatori gat 2014 júl. 11. - 08:22:28
Gyenge, végig sem tudtam nézni.
1/10
Szissssz 2014 jún. 13. - 14:56:11 1/10
Számomra ez egy teljesen érdektelen és semmitmondó film volt! Annyira vacak volt, hogy nem is tudtam egyáltalán rá figyelni mert egyáltalán nem találtam semennyire sem érdekfeszítõnek. Végül belepörgettem s ennyi. Egy hatalmas 0 pontot érdemel!
frenchbullie 2014 máj. 07. - 19:15:30
Üdv! A nagy gyakorisággal bevágott emlékképek miatt nekem követhetetlenné vált kissé a film, egy idõ után. Ha már liftben játszódó sztori; akkor legyen az az Ördög, aminek hangulatát emeli a misztikus feeling.
rockqueen 2013 aug. 17. - 16:56:09
Nekem tetszett. Az orvos pasi, és a punk srác tényleg megtévesztõek voltak az elején.
moderator3 2013 aug. 17. - 11:56:44
Tisztelt Fórumozók!

Amennyiben egymással szemben vélt vagy valós gondjuk van, azt szíveskedjenek privátban megvitatni.
Valamint offtopic formába.
olahmiki1959 2013 aug. 15. - 17:43:05
Nem tudom, mivel nem értesz egyet, amikor az alaphelyzet izgalmasságát én sem vitatom, sõt, én vetettem fel, hogy milyen sok rejtett emberi tulajdonság a felszínre kerülhet az összezártság pszichológiai kényszerében.
Viszont azt is írtam, hogy ezt filmen jól megvalósítani, ahhoz nagyon jó forgatókönyvre, sok fordulatra, kitûnõ jellemábrázolásra van szükség, hiszen egy liftben játszódik az egész film, ahhoz pedig, hogy ez a szituáció végig fenn tudja tartani a nézõk érdeklõdését, komolyan kell venni a feladatot.
Ennek az egész témának - összezártság - a legklasszikusabb, és talán legkitûnõbb példája a "Tizenkét dühös ember", c. film, amely egyetlen szobában játszódik, mégis hihetetlenül feszült, izgalmas, és zseniális színészi alakítások egész sorát mutatja be.
sofi 72 2013 aug. 15. - 17:15:06 Előzmény olahmiki1959
Az, hogy ez a film, illetve a forgatókönyv nem tudta megmutatni, hogy az emberek összezárva, ne adj'isten a külvilágtól huzamosabb ideig elzárva mennyire képesek kifordulni önmagukból, az nem magát a tényt gyengíti, hogy ez bizony így van. Ezzel nem értek egyet. Szerintem maga a téma igen is érdekfeszítõ és izgalmas! Több ember összezárva, egymásra utalva, jó kis "boncolgatós" könyv/filmtémát adhat. Az EMBER teljes és totális lealjasodása, vagy éppen felülemelkedése nem csak, mint szórakozás, hanem akár önismeret szempontjából is tanulságos lehet.

Olvastam pár (szerintem) valós történetet hasonló szituációkról, és bizony döbbenetes, félelmetes, és ijesztõ volt!
olahmiki1959 2013 aug. 15. - 07:47:44
Ez az a téma, amihez hihetetlen tehetség, fantázia, kreativitás, ötletesség és feszültségteremtõ képesség szükséges.

Néhány ember összezárva marad egy liftben, - vagy vihartól elzárt menedékházban, barlangban, pincében, toronyszobában, sarkkörön túl, trópusi esõerdõben, sivatagban, elsüllyedt tengeralattjáróban, összedõlt ház romjai alatt, - és az összezártság mindenkibõl kihoz valamilyen rejtett tulajdonságot.
A kigyúrt kemény fiú gyáván összeomlik, az elegáns úr lealjasodik, a nyüzüge, jelentéktelen kishivatalnok hõssé válik, a nagyszájú prostituáltról kiderül, hogy valójában érzõ szívû családanya, és a sor még hosszan folytatható.
Na most.
Erre az alaphelyzetre építeni egy másfél órás játékfilmet, ahhoz elég nagy bátorság kell...
A végeredmény most sem lett igazán jó.

SPOILER
A három eltérõ karakter hozta a "kötelezõt", nagyjából lehetett tudni, hogy a tetovált punk gyerek nem is olyan veszélyes, mint amilyennek kinéz, az öltönyös úr valami sötét titkot rejteget, a csaj pedig valószínûleg meg fogja úszni a kalandot.
A közbeesõ idõben azonban történt néhány orbitális ostobaság, életszerûtlenség, és kimaradt néhány, a szituációból adódó lehetõség is.
A három szereplõ elõéletét felidézõ flashback-ek ötlete jó, de a kapkodó, szétesõ megvalósítás izgalom helyett inkább idegesítette a nézõket.
A csaj kimászása a liftbõl, és felkapaszkodása a falon teljes képtelenség, amikor meg kb. 3 méterrõl visszazuhant a hátára, a lift kemény tetejére, és különösebb sérülés, törés nélkül megúszta, akkor mondtam azt, hogy köszi, innentõl kezdve komolytalan a film...
A valóságban egy ilyen esés vagy gerinctöréssel jár, vagy minimum néhány hetes intenzív osztályon való tartózkodással, különbözõ méretû és funkciójú mûanyag csövek kilógásával a beteg testébõl...
Életszerûtlen a mobiltelefonok üzemképtelensége "- Nincs térerõ!" felkiáltással, hiszem nem a föld alatt voltak, vagy távoli hegyek között, hanem egy magas ház liftjében.
Egy igazán kemény, komoly filmben, több mint 20 órás bezártságban minden természetes emberi szükséglet elõjött volna, ami hihetetlenül kínossá tette volna a három ember szûk helyen való tartózkodását, - szomjúság, éhség, szellentés, WC használat kényszere, - de ez valószínûleg meghaladja egy ilyen film kereteit.
Pedig, ha a túlélésrõl van szó, nagyon sok civilizációs és neveltetésbeli gát leomlik...
SPOILER VÉGE

A film egyszer megnézhetõ, de nem emelkedik ki a hasonló témájú filmek közül.
2/10
5i 2013 aug. 14. - 23:46:27 2/10
Ez mekkora unalom eleddig.....
És ezek a visszaemlékezõs bevágások....
Jankaou 2013 máj. 17. - 09:08:34 Előzmény Zsoca75
** A hozzászólás nyomokban spoilert tartalmazhat **

Az a baj hogy rosszul közelíted meg a kérdést. A film kisköltségvetésû, másodosztályú film, ez elsõre is teljesen nyilvánvaló, eképpen is kell kezelni. Ehhez képest viszont k*rvajó. Bár én sem rajongok az egyszer nézhetõ filmekért, de ezt tisztességesen megcsinálták, volt története, a végén már frankón elkezdett érdekelni, annak ellenére, hogy könnyen kiszámítható volt szinte minden: Egy gonosznak álcázott tetovált morcos pozitív hõs, egy tipikus jófiú, akirõl kiderül hogy kutyaütõ, meg egy töltelékszemély, (Nõ) aki megoldja a dolgot. Ez a felállás már az elsõ percben világos volt. A végét leszámítva nekem bejött, a befejezés viszont elgyötört félálomban megírt házifeladatra emlékeztet, lehetett volna kicsit fantáziadúsabb. Egyszer megnézni kiváló.
8/10
Spot 2012 aug. 29. - 20:30:46 8/10
Tegnap késõ este néztük meg párommal, egy hosszú, fárasztó nap után. Egyedül akartam nézni, de annyira nem hétköznapi volt a film, hogy mind a ketten végignéztük. Nekem nagyon tetszett, egyszer teljesen nézhetõ. Olvastam egy régebbi, hogy valami baj lehet akik ezt a filmet nézik. Szerencsére csak utólag olvastam a véleményét. Rétegfilm az biztos. Próbáljunk toleránsabbnak lenni. Én pl.: értelmetlennek találom a gyûrûk urát, harry pottert, de attól még lehet valaki normális jóarc, mert azt szereti...
7/10
laci1994 2012 júl. 22. - 23:27:49 7/10
Haat ma nem ez ment filmbox+on...
1/10
Zsoca75 2010 aug. 14. - 00:07:47 1/10
Én nem is tudom,hogy itt az elõttem hozzászóló emberkék valójában milyen szinten lehetnek,de a kommentekbõl ítélve hatalmas gondok vannak, nagyon el kellene gondolkodni...
A szó legszorosabb értelmében, a legszarabb film amit életemben láttam,ez annyira szánalmas történet,annyira unalmas film,hogy úgy érzem,lelkiismeret furdalásom van,hogy életembõl ezt az idõt elpazaroltam erre a trágyára...
kb fél óra alatt,olyan sztorit lehetne megírni ehelyett a film helyett,hogy megszólalna..
Egyszerûen felfoghatatlan,hogy emberek léteznek,aki ezért pénzt adtak,hogy megcsinálják...szörnyû..
Wolfeinstein22 2010 márc. 26. - 02:31:23 Előzmény pacica
Ha nem kertes házban laknék és elvbõl messzirõl nem kerülném a lifteket, valóban lenne úgy 5% esélye a dolognak. De ha mégis megtörténne, rituálisan én végezném ki a gyilkost;)
pacica 2010 márc. 21. - 08:35:56 Előzmény Wolfeinstein22
szerintem egész reális volt, ez mondjuk megtörténhet bárkivel, lehet pont te leszel a következõ aki egy pszichopatával ragad egy liftben, de nem?
4/10
ghollog 2010 jan. 18. - 23:49:22 4/10 Előzmény zs9302
Tényleg jó az operatõri munka, de szerintem borzasztó tartalmatlan a film. A színészek jól játszanak, bár a szerepük nem lett eltalálva. Szerintem 4/10
7/10
zs9302 2009 aug. 29. - 13:45:34 7/10
A rendezés, operatõri munka 10/10-es.
A flashback-ekbõl lehetett volna kevesebb is, inkább a liftes dologra kellett volna inkább nagyobb hangsúlyt fektetni.
A színészek is elég jól játszottak.
10/7-es.
Összes hozzászólás