A jelenés

Bakancslistához adom
L’Apparition
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia filmdráma, 144 perc, 2018

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Egy oknyomozó újságírót a Vatikán egy különleges feladattal bíz meg. Újságírói objektivitása és oknyomozó képessége miatt felkérik, hogy vegyen részt egy vallásos jelenést vizsgáló bizottság munkájában. Egy kis dél-francia faluban egy 18 éves lány azt állítja, Szűz Mária jelent meg számára. A jelenés után a falu valóságos turisztikai attrakcióvá vált, ahova a világ minden pontjáról érkeznek a zarándokok, hogy személyesen tapasztalják meg a csodát. Az újságíró feladata, hogy kiderítse, a jelenés valódi, vagy az egészet csak a tinédzser találta ki.

Xavier Giannoli napjaink egyik francia sikerrendezője, aki az elmúlt években olyan filmeket jegyzett, mint a Marguerite - A tökéletlen hang, a Superstar és az Amikor énekes voltam. Legújabb filmjének főszereplője az a Vincent Lindon, aki a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban a legjobb színész díját nyerte meg a Mennyit ér egy ember? című dráma főszerepéért. Lindon olyan közelmúltbeli francia filmsikerekben is szerepelt, mint a Rodin: Az alkotó, vagy az Egy szobalány naplója. Lindon mellett többek között Elina Löwnsohn (Schindler listája, Hosszú jegyesség, Flört) és Anatole Taubman (Elrabolva, A Quantum csendje, Amerika Kapitány: Az első bosszúálló) játssza A jelenés főbb szerepeit.
Bemutató dátuma: 2018. augusztus 30. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sankara 2021 márc. 27. - 13:05:34 9/10
Láttam már néhány filmet a témában, akad köztük jónak mondható, de általában meglehetősen közepes szinten imbolyognak. Arra készültem, hogy ebben az esetben sem lesz ez másképp, ám a film impulzusai már néhány perc elteltével valami különlegességgel kecsegtettek.
A magam részéről jó szívvel mondhatom, hogy a témát illetően még nem láttam értékesebb filmet. A rendező nagyon jó érzékkel egyensúlyoz, nem esik túlzásokba akkor sem, ha a hívő emberek áhítatosságát mutatja be, és akkor sem, ha a szkeptikus oldalról tekint az eseményekre. Mellőzi az általános kliséket, vagy ha mégis megpendít egyet-egyet, annak tisztán csengő hangja van az össz-egész tekintetében.
A két főszereplő karaktere pedig olyan mesteri telitalálat, hogy csupán ez elég lehetne a jó filmek közé sorolhatósághoz, de a többi szereplő is mértéktartó finomsággal van megformázva és elhelyezve a történetben.
Noha a vallásosság különböző árnyalatai természetesen átitatják a filmet, mégis magasan kiemelkedik ebből a katagóriából. A téma okán lehet zsigerből egy pontot adni rá, de bízvást hiszem, hogy sokaknak többet érhet. Számomra ajándék volt.
1/10
cam2 2018 szept. 17. - 20:22:59 1/10
Lehetséges, hogy eltűnt a hozzászólásom?