A megtalált idő

Bakancslistához adom
Le Temps retrouvé
francia-olasz-portugál filmdráma, 158 perc, 1999

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

1922. A halálos ágyán fekve Marcel Proust, fényképeit nézegetve, az életén mereng. A valós személyeket képzeletének szülötteivel elegyíti. Fokozatosan azonban a képzelet győz a valóság fölött. Életének legfőbb értelmét munkáinak valósága jelenti, amely most a szeme előtt elevenedik meg. Könyveinek szereplői, emlékeinek megtestesítői úgy kelnek életre a világtól elzárt, Hamelin utcai bérház kicsi szobájának falán, mintha egy térhatású vetítésen lennénk. Gyerekkorának elveszett paradicsoma és életének boldog napjai váltakoznak a társasági és irodalmi élethez fűződő újabb emlékekkel. A háború drámája a párizsi társadalmi élet egy szűk csoportjának szemszögéből elemezve hatalmas és végtelen társadalmi komédiává alakul. A szétterülő alkonyatban egy háború utáni társadalom körvonalai sejlenek fel a horizonton.

Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című korszakalkotó regényfolyamát lezáró, önmagában is teljes egységet alkotó zárókötete, A megtalált idő régóta kísértette a maga megfilmesíthetetlen sokrétűségével a filmalkotók javát. Most valaki megvalósította a lehetetlent. A chilei származású francia rendező, Raoul Ruiz, egyenértékű képi világot varázsolt a múlt századelő figuráinak hömpölygő forgatagából.
Bemutató dátuma: 2003. december 18.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1999
    Arany Pálma jelölés: Raoul Ruiz

Hozzászólások

Szerinted?
Crazy Horse 2010 febr. 28. - 20:00:18
Nem kicsit vegyesek az érzelmeim a filmmel kapcsolatban. Nem elég hogy végignézni sem valami egyszerû, de értelmezni még annyira sem. Nem kevesebb mint háromszor futottam neki, elsõ és második alkalommal rendre bealudtam az elsõ háromnegyed órában, de minden erõmet összeszedve több szünetet beiktatva ma végre sikerült megnéznem. Ezzel azt is megértettem miért nem sikerült az elsõ két alkalommal. Kb háromnegyed óránál jön el az a pont, amikor már annyi utalás, téma, szereplõ, név, idõsík csúszik egymásba, hogy a történetvezetés követhetetlenné válik, az agy kikapcsol és a nézõ elalszik, de legalábbis feladja azt az utolsó reményét is, hogy valaha is megérti mirõl van szó. Marad a jómódú mûvelt önelégült századelejei sznobok üres társalgásának bamba bámulása, és az amúgy igen jól játszó színészek, a nagyszerû fényképezés, és a korhû környezet által teremtett atmoszféra befogadása.
A port.hu kritikával nagyjából egyetértek, és visszagondolva csak sejtésem van arról, mit is akarhatott a film. Inkább csak éreztem, mint értettem. Annyit mindenesetre sikerült elérnie, hogy felkeltette az érdeklõdésemet az alapul szolgáló könyv(ek) iránt, ha egyszer idõmilliomos leszek, tuti nekifogok elolvasni.

Egy emlékezetes mondat azért megragadt bennem, ami nagyon tetszett a sok üres modoros társalgás között:
- ...
- Nyilván nem kedveli õt, habár ha jól értettem Önök rokonok.
- Igen, de csak távoli, a férjem révén, de nagyon távoli rokonok.
- Ööö érdekes, hogy az ember rokonai hol távoliak, hol közeliek, attól függõen hogy milyen érdekek játszanak közre. :DDDD
offtopic
szingh 2009 júl. 24. - 23:17:30 Előzmény Ayrton Corvus
Istenem, egy vérprofi, és itt közöttünk! Beleborzongok!
czordon 2009 júl. 24. - 22:07:59
a 3 kötetes mûvel 10 éve szemezek, majd lesz valami... de, tegnap fejeztem be Vadim könyvét, és a filmben 3 szereplõ is feltûnik az életrajzi mû szereplõi közül, na ez több, mint egybeesés.
Coleman 2009 júl. 24. - 21:17:19
Az egyik kedvenc filmem, pedig elsõre mikor valamelyik közszolgálatin adták elaludtam rajta. Aztán sikerült megvennem és újranéznem. Soha nem gondoltam volna, hogy Proustot ennyire jól sikerülhet filmre adaptálni. Minden tiszteletem Ruizé, a tõle megszokott gazdag képi világgal és sejtelmességgel - ugyanakkor nagyfokú hûséggel és tisztelettel az alapanyag iránt - álmodta vászonra Proust világát. Lenyûgözõ!
Mumminka 2009 júl. 24. - 20:26:45 Előzmény Ayrton Corvus
Mitõl is nem vagyunk amatõrök és dilettánsak?
Mert a Hegylakó sorozaton nõttünk fel?? Hmm?
10/10
Ayrton Corvus 2009 júl. 24. - 13:38:57 10/10
Sajnos ehhez a remekmûhöz is fõleg csak dilettáns, amatõrök szóltak hozzá, tisztelet a kivételnek. Én 2006-ban vettem meg DVD-n, 600 forintért, akkor még csak az eredeti francia hang volt csak rajta. Vincent Perez miatt vettem meg! Elsõ és talán második nézésre is talán kicsit untam, de amikor többször láttam szinte már magával ragadott. Minél többször látja az ember annál jobban a hatása alá kerül. A képi világa a zene, a múlt és jelen összemosódása, a valóság és a fantázia keveredése egy igazi mestermunkát eredményezett. Malkovich nagyon nagyot nõt a szememben. Pascal Greggory, akit a Margó Királynõbõl ismerek szintén a film kellemes meglepetése. Érdekes, hogy a Proust-ot alakító Marcello Mazzarella, mind a dvd borítón és a filmen is csak a sztárok mögött következik, pedig az egész filmnek a középpontjában õ áll.
perry 2008 szept. 24. - 15:29:51
Nincs ezzel semmi gond. :), már mint nem egy könnyen emészthetõ mozi, de hát ez mindenkivel megesik, még velem is. :)
Easy Rider 2008 szept. 24. - 14:29:13 Előzmény perry
nem találok szavakat a filmhez. biztos én néztem meg rossz idõpontban - kissé másnaposan és fáradtan - de nekem nagyon nem jött be ez a dagályos "mesélés". nem vagyok egy türelmetlen típus - már ami a vontatott és elvont filmeket illeti - de ez a darab engem is próbára tett. többször kacérkodtam azzal, hogy kikapcsolom a videot és az elsõ alkalommal törlöm a kazettáról. bele ne mtekertem a filmbe, ilyen aljasságot nem követek el, de vissza sem tekertem hogy újra esetleg megértem az elhangzottakat... számomra nem volt igazi története, csak egy "kedélyes" visszaemlékezés véletlenszerû szlalomozással az idõsíkok között. az imdb-n 4 csilagot adtam neki, még tán akkor sem nézném meg újra ha fizetnének érte...
ja igen: talán Az orosz bárka c. filmmel voltam még hasonlóan. szép-szép a képi világ, jó a fényképezés, de akkor sem jön be!
perry 2008 szept. 06. - 22:30:44
retttent :)
buba66 2008 szept. 06. - 22:03:38 Előzmény perry
:)))) honnan vegyük el a t-t?:)))

Nemsemmi egy film, készülni kell rá, különben 5 perc után elege lesz belõle az embernek.
De- szerintem- megéri...
perry 2008 szept. 06. - 07:50:01 Előzmény perry
-t
perry 2008 aug. 25. - 18:33:37
Csak az kezdjen hozzá akit nem retttent el az idõsíkok és néhol szürreális most és a múltban "szlalomozó" történet.
Persze magát Proustot olvasni sem egy könnyû sétagalopp. Azon lehet vitatkozni, hogy a könyv verbális bonyolultságát a képi valóság miképpen adhatja vissza.
Annyi bizonyos, hogy a megvalósítás míves a színészek nevei pedig magukért beszélnek.
Egy kísérletet mindenképpen megér, ja és ha nem akartok elborzadni a filmtõl akkor ne olvassátok el a "kritkusznõ" kritikáját:).
Vagy nem tom..........