A tintahal és a bálna

Bakancslistához adom
The Squid and the Whale
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 81 perc, 2005

Értékelés:

73 szavazatból
Szerinted?

Amikor egy család felbomlik, egy házasság megromlik, az mindig a gyerekek számára a legnehezebb. Nehéz akkor is, ha a két szülő egyetértésben, jól kezeli a helyzetet, de kész pokol, ha nem ezt teszik. Bernard, az egykor sikeres író nehezen viseli, hogy felesége szintén írói karrierbe kezdett, ráadásul egyre keresettebb. Amikor a férfi elköltözik, megegyeznek, hogy a gyerekek felváltva lesznek elhelyezve. Ez pedig úgy tűnik, hogy a két kamasz fiú számára a lehető legrosszabb megoldás. Walt az anyját hibáztatja, hogy felbomlott a család és nem veszi észre az apja piszkos játszmáit. Frank, a kisebbik fiú, akivel Bernard soha nem elégedett és képtelen elfogadni a srác egyéni ambícióit, anyjához menekül, ám a nő éppen új életet kezd Ivan, a teniszoktató mellett. A két fiú útkeresése, az élettel kapcsolatban feltett kérdéseik,- melyek megválaszolatlanok maradnak-, az apa kicsinyes viselkedése, az anya vergődése saját vágyai és az anyai kötelességek között, egyenes út az élettől kapott nagy pofonokhoz, amelyek remélhetőleg mindegyik családtagot visszaterelik a helyes mederbe.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2006
    Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
  • Golden Globe-díj

    2006
    Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Laura Linney
  • Oscar-díj

    2006
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Noah Baumbach

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
pihes 2020 nov. 04. - 15:02:38 7/10
Egy családi kör válságos időszaka ez. Valósághűnek hatott.
Nyersen adja az érzést, ez így van!

7/10
8/10
dandelion83 2019 dec. 15. - 12:47:27 8/10
Remek dráma. Kendőzetlenül mutatja be, hogy a válás hogyan hat a család szereplőire. Nyers, őszinte, emberi, tele van fájdalommal, dühvel, meg nem értettséggel. A nézőre van bízva egy-egy jelent értelmezése, azt szűri le magának mindenki, amit számára sugall. Néhol kissé vulgáris a szóhasználat, nekem ez kihagyható lett volna, de egyébként teljesen rendben van a film, nekem tetszett!
8/10
Edmond Dantes 2018 okt. 08. - 14:07:15 8/10
Itt igazságtalanul lepontozott film: úgy látszik, nálunk nem esnek szét családok, nem törik össze szétszedett kamasz gyerekek lelke...vagy nem merünk ilyen témáról őszintén beszélni. Pedig a kibeszélés önmagában is gyógyíthat, még ha kissé sok trágárság kíséretében is történik, miként ebben a darabban. Befejezetlenségét sem marasztalom el: az élet az életben sem áll meg és többnyire nem is kerek. Érdekesség: a kisebbik fiú az Oscar-díjas Kevin Kline fia.
4/10
Nelli79 2014 ápr. 02. - 14:46:25 4/10
Nem tetszett, bemutatja egy szétesõ család mindennapjait és hogy milyen nehéz a gyerekeknek megélni, hogy válnak a szüleik, de azt éreztem, hogy nem tart sehova a film, egyszer csak vége lett és nem jutott sehova, többet vártam tõle.
7/10
sanderb 2011 júl. 16. - 14:55:32 7/10
Valahogy azt éreztem, hogy hatásvadász akart lenni, de ha mindez a történet elé tolakszik és észreveszem, akkor zavaró. Amúgy érdekes a történet és lehet boncolgatni, moralizálni fölötte. Színes emberi karakterek, hiteles mondanivaló, szívesen megnéznék egy európai remake-jellegû feldolgozást belõle. 10/7
7/10
pupacs 2011 máj. 16. - 08:33:08 7/10
Az ilyen filmeknél csak azt nem értem, hogy mi volt a rendezõ célja. Bemutat, de mi a konklúzió? Vagy lehet, hogy az nem mindenkinek fontos.
Rika 2011 febr. 27. - 20:05:15 Előzmény furbee
Pont ezért nagyszerû film.

Egyébként a cím, szerintem, arról szól, amit a fiú mesélt. Két óriás összecsapásáról, akik küzdenek, de sohasem gyõzhetnek ill magáról a küzdelemrõl is a családban, vagy bárhol az életben.
Szerintem csodálatos egy film, a magyar szinkront kifejezetten szeretem.
6/10
furbee 2010 máj. 06. - 10:45:30 6/10
Hát azon kívül, hogy a válással járó konfliktusokat, meg a mindennapi gondokat ábrázolja, ezen kívül - ez most lehethogy sokaknak nem fog tetszeni - egy nagy rakás xar, semmi mondanivalója nincs, csakis arról szól a film, amit az emberek nap mint nap átélnek.Ennyi. A cím számomra is rejtély, nemigazán értem. Na mindegy a lényeg hogy bánom hogy megnéztem - ez csak az én véleményem!
Beyond silence 2009 okt. 06. - 21:12:21
Részletes képet fest egy család belsõ kapcsolatairól, de engem annyira nem fogott meg. Egyrészt nem éreztem elég reálisnak, egyes elemei inkább intellektueles mûbalhénak hatott számomra. A "tökéletes címválasztást pedig megmagyarázhatná nekem valaki, már amennyiben én vagyok hülye - mert nekem ez nagyon erõltetett volt.
nienna 2009 aug. 20. - 12:48:25 Előzmény zee944
a lány már nagykorú volt, egyetemista, ez persze a filmbõl is kiderül, ráadásul az elején õ kezdeményez, nem is gyengén.
9/10
Coleman 2008 aug. 01. - 19:43:06 9/10 Előzmény zee944
Nem tudom Te mirõl beszélsz, de legközelebb nézd figyelmesebben a filmet. Az egész szituáció a helyén volt.
9/10
Coleman 2008 aug. 01. - 19:40:05 9/10
Jellemzõ, hogy ez a fantasztikusan jó film nem került a magyar mozikba. Szinte tökéletesnek tartom Noah Baumbach filmjét, kezdve a hosszával, 77 perces, nincs is semmi felesleg. Érzõdik, hogy életrajzi(ihletésû) film, döbbenetesen valóságosak a karakterek, az egész komplett film, az utolsó kockáig, teljesen reálisnak hat.
Én az apát érzem a kulcsnak, azzal együtt, hogy a film nem mutogat, és mindenki hibás, hiszen az élet nem fekete vagy fehér. Mégis, ha levezetjük: sikeres, önzõ írõ, aki fõleg magával törõdik meg az irodalmi sikereivel, egoista. Aztán mikor kezd sikertelenné válni, talán ki is ég, görcsösen próbál kapaszkodni a családjába, amitõl azonban eltávolodott. A felesége számtalanszor megcsalta, nem akarom felmenteni, de azért, ha árnyaltabban nézzük, akkor érthetjük a mozgatórúgókat. A feleség persze "bunkókat" választ, gondolom, ha az egyik oldal nem jött be, próbálkozik a másiknál. Aztán mikor íróként is kezd a nagy férj fölé nõni, összeomlik az egyébként is csak látszatra mûködõ család. A válást, szétszakadást a gyerekek sínylik meg leginkább természetesen, akik különbözõ módon próbálják feldolgozni, fõleg a kisebbik fiúnak megy ez nehezebben, aki egyébként káromkodik, sört iszik stb. Látszik, hogy a nevelés valahogy elsikkadt két inkább magával törõdõ, saját sebeit nyalogató ember hálójában. Egyébként a maga módján persze szereti egymást ez a négy ember. Jobbnál jobb jeletek váltják egymást, szinte mindegyik tökéletes, nekem azok tetszettek a legjobban, amelyek bemutatták, hogy ezek a szülõk, fõleg az apa, mennyire a valóságtól elrugaszkodott ember pl. a Kék bárnyosos epizód vagy mikor három napra egyedül hagyja a fiát otthon.
Nálam külön jó pont az irodalmi vonal, mivel én is sokat fogalkozom irodalommal, de messze nem az átváltozás Kafka legjobb mûve:)
Hibátlan rendezés, a forgatókönyv; a hangulat, a ruháktól kezdve, a zenén át, a fényképezésig tökéletesen el lett találva. A színészekrõl is csak jót lehet írni, Jeff Daniels talán élete legjobb alakítását nyújta, nem néztem ki belõle, megvallom.
Szóval zseniális elsõfilmrõl van szó, ez egyben Wes Anderson legjobb filmje is, itt csak producerként mûködött közre. Talán pont ezért:)
offtopic
Anditos 2008 júl. 10. - 08:26:39
Konkrétan nem erre voltam kiváncsi.
zee944 2008 júl. 09. - 19:37:32 Előzmény Anditos
Nem szopta le.
Anditos 2008 júl. 02. - 12:40:05
Jó, de mi lett a vége?!
zee944 2008 júl. 02. - 12:29:20
Nem tudom, szükség van-e olyan jelenetre egy filmben, amiben a 45 éves tanár a 16 éves lány tanítványával erõszakoskodik, hogy ugyan szopja már le. A tintahal és a bálna rendezõje szerint igen.
Anditos 2008 júl. 02. - 11:13:45
Megírná valaki a végét? Sajnos elaludtam, de nem a film tehet róla. Odáig vannak emlékeim, hogy a srác rányit az apjára meg a tanítványára a lakásukban.
rekkashinen 2006 okt. 04. - 20:01:02
Nem tagadom a történetet övezi egy furcsa irónikus humor, de úgy érzem ez a film nem sorolható a vigjátékok kategóriájába, attól sokkal elvontabb. Alapvetõen egy család szétszakadásáróla szól. A szülõk válásáról, amely nemcsak az övék de a gyermekeik életét is befolyásolja.
Véleményem szerint érdekes és elgondolkodtató film, fõleg azok számára akik már átéltek ilyen eseményeket, de mások számára is-esetleg a jövõre nézve, a mai világban ahol a házasság felbontása szinte már sikk- is tanulságos lehet. Emellett szórakoztató is, mivel nem egy átlagos , hanem két író által alapított családot ábrázol, így sok konfliktus az ellentétes mûvészeti beállítottságból ered.