A zsidónegyed - Pest zsidó arca - A három templom

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 20 perc, 2005

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Dohány utca, Klauzál utca, Király utca, Erzsébet körút a Pesti Zsidó negyed. Budapest városának erről az érdekes, sokszínű negyedéről még nem készült film. Az ötrészes sorozat bő kétszáz év tablója, amely magában foglalja Magyarország és a főváros zsidóságának történetét. Házak, udvarok, kávéházak, valaha élt mesteremberek, kereskedők, rabbik, a vészkorszak alatti gettó életének epizódjai - a nagy templomok reprezentatív emlékei mesélnek az itt élő emberek életéről, a negyed keletkezéséről, virágzásáról, drámáiról, s jövőbeli sorsáról.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
gtothistvan 2008 szept. 12. - 23:39:19
Helyesbítés: Nem a filmre, hanem a H.szólásokra értendõ!!!
gtothistvan 2008 szept. 12. - 23:32:25
Bp egy szép történelmi arc-bemutatója , egy "átlagolt"(érzelmekkel teli, majd én megmutatom milyen tökös vagyok...) szex játékra sikeredett. Elõször az -elõjáték-(a körülírás, udvarias bekezdés), majd a -mámoros l'amour-(a bõsz marakodás), vajon az ejakuláció után mi következik??
pacica 2008 szept. 01. - 22:05:59
Hallgassatok Divízió88-at mert egészséges.
offtopic
Miki1900 2008 szept. 01. - 21:49:19
aki azt hiszi hogy nincs alapja az "Antiszemitizmusnak"....
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/13torzs_1.html
kisGabi 2008 aug. 25. - 12:59:02
Megmarad-nem marad-milyen állapotban-visszanyeri-e régi atmoszféráját? stb. Jó kérdések. Eléggé elhanyagolt állapotban vannak az épületek, lepukkantak (mint általában a belsõ kerületek nagy része), Belsõ-Erzsébetváros nagymértékben elöregedett, önerõbõl biztosan nem megy a megóvás, renoválás, felújítás. Amit meg pl. a Király utcával mûveltek/-nek... Újabb jellemzõje annak a csodálatos állapotnak, amiben az ország leledzik és amit mi prosztó állampolgárok kénytelenek vagyunk elszenvedni. Nem ott élõként és teljesen kívülállóként annyit látok, hogy a kerület vezetésének egyáltalán nem fontos, hogy megmaradjon a negyed. Ha tehetnék, eltüntetnék az egészet és beépítenék mai lakóparkokkal, üzletekkel, irodákkal, mert ez a menõ, ezen lehet jókat kaszálni. Szánalmas. És még arról beszélünk, hogy a világörökség része? Vicc!
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 18:00:58
ugyanezt mondom én is rólad.
aki úgy eldob egy érdekes filmet, h meg se vizsgálja, az szerinem ostoba.
mi bajod van a Jobbikkal te szerencsétlen? és most ne a Népszabadságból, indexbõl idézz!
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 17:50:42
1. nem üvöltözöm (ezt te beképzeled)
2. nincs zavar a fejembe, csak te nem tudsz olvasni. "utálom õket" "meggyõzze a (baloldali)lakosságot".
a Jobbik se nem szélsõjobb, se nem fasiszta. ezekbe a fejekbe kéne rendet rakni, mint amilyen a tied is. én elhiszem, h pesten nehéz normálisan infomálódni nektek, de ez azárt már túlzás. a magyar lakosságnak lefogadom a 60-80%-a nem tudja, mi az hogy szélsõjobb. (leírtam akedvedért ezt mégegyszer). és radikalizmust folyton összekeveri a szélsõvel. a hülyék.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 17:34:27
tudod, h mi az az idión? nem mi? nyilván ezért zavaros.
tudok én többet is ne aggódj. csak te nem tudnál követni.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 24. - 16:26:21
te semmihez nem értesz, inkább fogd be a szád idión.
egyébként a miéprõl beszélsz, de olyan h antiszemitizmus, nem létezik. de te ezt képtelen vagy felfogni. ostoba.
türmer 5 fõ, jobbik többség, nem érted.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 23. - 21:20:50
tele van hibákkal, mindegy má
offtopic
Miki1900 2008 aug. 23. - 21:20:18
nézd, a kádár rándszár jobb volt a mainál. nem szolgálták ki ANNYRA a nemzetközi világot, igaz behívták az oroszokat.
egy esélyt adnák türmernek. hátha õk olyant is észrevesznek mint mi. ne feleljtsd õk i sutálják a zsidókat bocs az szdsz-t meg az neoliberalizus. minimális számban, 5 fõ, és csak azért, h elõbb meggyõzze a lakosságot, h érdemes forradalomba vágni.. a legnagyobb létszámban a Jobbik lenne az alsóházban meg az orvosok pártja.
offtopic
Humpy 2008 aug. 23. - 19:43:39
Jó volt olvasni ezt a gondolatébresztõ, igényes hsz-t.
Ezt emelném ki belõle: "Az egész hsz (voitto) pedig egyértelmûen egy bizonyos fajra utal. Õk (ti) szoktak ugyanis ezzel az átlátszó trükkel élni: mindenféle címkét ragasztani valakire/valamire, amelyek közül egyik sem igaz (pl. csúsztatás, összemosás,...), viszont aki cimkéz, egytõl egyig elkövette azt, rá igazak ezek. Azaz a saját bûneit/hibáit másokra keni, másokra mondja a saját jellemzõit. Bizonyítani, persze, nem tud."
Na meg ezt: "Ha valaki zsidó vagy orosz vagy német,... még nem jelenti azt, hogy minden zsidót, lengyelt, németet szeret. A pénzt esetleg jobban szereti. Meg a hatalmat."
Aki ezzel vitatkozni akar, annak az elõzõ hsz tényeivel, hangnemével, és nem utolsó sorban minõségével kell felvennie a versenyt. Vagy lehet csak egyszerûen fejet hajtani. Én ez utóbbit teszem.
Ühümm 2008 aug. 23. - 18:55:34 Előzmény Miki1900
Nana! Ne essünk át a ló túloldalára!

türmerék pontosan azok az emberek, akik kádárt és társait tökéletesen kiszolgálták, minden bûnükkel egyetértettek, sose emelték fel szavukat semmi gonosz tett ellen,...

Ha változtatni akarsz, csak "radikálsan", azaz határozottan, megalkuvás nélkül lehet - vagy sehogy!

"Egy kis népnek még a levegõt is radikálisan kell venni" mondta Ady.

Milyen igaz.

A radikális szó sem jelent rosszat - csak demonizálják, ahogy oly sok mindent e Hazában. De ezt sem mi tesszük, hanem az szdsz, mszp és a többi ántifasiszta - róluk fog szólni e csodás, igazmondó mozi, aminek kapcsán mi most beszálgetünk. :)

Persze, jobb lenne magyarul beszélni, mert mindenre - kivéve a legújabb tárgyak és az izmusok - van magyar szó, amit nem lehet lejáratni, mert egyértelmû szavak. Bár a meleg és a paraszt szavakkal még ezt is sokak számára megtették. Nelem e két szó azt jelenti, ami a jelentése, nem mást. :)
Ühümm 2008 aug. 23. - 18:41:33 Előzmény voitto
Elõször meg akartam váléaszolni a ferdítéseidet - de nem látom lértelmét. Nyilvánvaló, hogy a megérteni nem akarásnak nyögés - és mellébeszélés - a vége.

Csak annyit: lehet, hogy nem a legmagasabb az adó, de én nem is arról, hanem az adók (mind, együtt) + a járulékokról szóltam. Ez is lehet, van, ahol nagyobb, de vajh, mit nyújtanak ott ezért, és mit nálunk? Erre céloztam - szerintem érthetõ volt, ha valaki érteni akarta. Mellesleg egészen másfajta kimutatásokat olvastam a netem, melyek szerint igenis nálunk a legnagyobb az adó. De ez LÉNYEGTELEN! A lényeg: mit kapunk ezért mi és mit a többi nagy adójú ország polgárai?Mit kapnak a finnek az állítólag nagyobb adóért és mit mi?

És: NEM GYÛLÖLKÖDÖM! Kikérem magamnak, és mindenkinek, aki a TÉNYEKET ki meri mondani -amihez nem kell semmilyen netes kimutatás, elég, ha kinyitja valaki a szemét és nem hülye. Ez elég jellemzõ válasz: kimondod az igazat, netán még indulat is van a szavaidban, ki mersz akadni azon, amin ki kell akadni? Gyûlölködõ vagy! Hát nem.

Az is jellemzõ, hogy egy - esetleg, de nem biztos!! - túlzásra, ami nem érinti a lényeget, és nem kérdõjelezi meg az egész írás igazságát, rácsapnak, azt elemzik, kiforgatják-beforgatják, görcsösen akarják kimutatni, mennyire nem igaz - és akkor az egész nem lesz igaz, ugye? Hát nem így van. Ez csak szándékos hazugságokra igaz - egyéb esetekre csak akkor, ha ez az egyetlen "bizonyítékom". De, sajnos, nem ez.

Na, már ennyit is kár volt fecsérelni rá.

Hogy "moderátor" ne gondolja azt, hogy offtopik az írásom, szeretném még hozzátenni: a viszontválasz joga megillet. :)

A legújabb adással kapcsolatban pedig: ez is csak porhintés és hazugságok tömgelege lesz.
Borítékolom. Ha nem - ami elsõ és egyedülálló eset lenne a tv történetében - bocsánatot fogok kérni. Mert nem vagyok gyûlölködõ "kossuthos-mélymagyar" meg a többi, amit bizonyos gyûlölködõ illetõk mondani szoktak.

Hanem magyar. MAGYAR.

Gondolom e Hazában ez nem számít szitokszónak! De az alkotmányozós, kossuthozós, stb. magyarok kitétel sem rossz, egyáltalán nem dehonesztáló - bár annak szántad. Nem jött össze. :)

Az egész hsz pedig egyértelmûen egy bizonyos fajra utal. Õk (ti) szoktak ugyanis ezzel az átlátszó trükkel élni: mindenféle címkét ragasztani valakire/valamire, amelyek közül egyik sem igaz (pl. csúsztatás, összemosás,...), viszont aki cimkéz, egytõl eggyig elkövette azt, rá igazak ezek. Azaz a saját bûneit/hibáit másokra keni, másokra mondja a saját jellemzõit. Bizonyítani, persze, nem tud.

Igen, ez pont olyan fajta keresztényekre jellemzõ, akik éppen annyira keresztények, mint amekkora magyar volt - szerinted -rákosi.

Vajka hozzászólásához, ami így szólt:
"de hogy a párt, és/vagy vezetõség 100%-a zsidó lett volna, az márcsak azért is túlzás, mert a zsidóknak egyáltalán nem volt érdekük a kommunizmus. Õk voltak ugyanis azok a burzsoák, akiket megfosztottak a tulajdonuktól."

Húú... Erre nem tudom, érdemes-e írni választ? Nézz utánna, kérlek, mi is az eredeti nevük rákosiéknak? Már abból is egyértelmû. Nézz róluk képeket - az is egyértelmû! De ha ez kevés, olvasd el az életrajzukat!

Mindegyik, kivétel nélkül, zsidó volt. Sajna, ez van.

És érdekükben állt. Bezony. Olvasgass a szabadkömûvesekrõl - de ne a saját oldalukon, mert akkor csak az önfényezést olvasod meg a szokásos " milyen ártatlanok vagyunk mi" szöveget!

Ha valaki zsidó vagy orosz vagy német,... még nem jelenti azt, hogy minden zsidót, lengyelt, németet szeret. A pénzt esetleg jobban szereti. Meg a hatalmat.


SZERETETTEL:
Szép napot, magyar jövõt!

Nézzétek a gettós-mozit egészséges kritikával! Egyébként minden mozit - idegen szóval filmet. :))

Azért, mert valaki szépeket mond magáról és magukról, nem biztos, hogy igaz - fõleg, ha a tettei az ellenkezõjét mutatják.
9/10
Hecijucu 2008 aug. 23. - 18:10:45 9/10 Előzmény Pünkösdi Kató
A múltkor szombaton és vasárnap, két egymást követõ napon volt az 1. és 2. rész. Én sajnos, az elsõ résznek csak a végét láttam.
Pünkösdi Kató 2008 aug. 23. - 07:09:36
Ma tényleg a 3. rész van? Mert én felvettem egyet, emlékeim szerint múlt szombaton. Akkor mikor volt a 2. rész?
offtopic
Miki1900 2008 aug. 19. - 15:23:46
perry is ott lóg az aaaaban. ott lazít.
offtopic
Miki1900 2008 aug. 19. - 14:58:25
írtam privátba Hámpi!!!!!!!!!!
offtopic
Humpy 2008 aug. 19. - 14:57:44
Bocs, de muszáj reagálnom. Elírtam. KF apja Kohn József volt, mûvelt tisztviselõ, a Magyar Filozófiai Társaság alapító tagja.
Nem a perry üzent általad? (Vicc)
Összes hozzászólás