Álomőrzők

Bakancslistához adom
DreamKeeper
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-kanadai minisorozat, 2003

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Egy igazi mesemondó szívből jövő történetei elvezettek egy fiatal fiút a lelkéhez.
Az öreg indián nagypapa a Pinr Ridge Rezervátumban él, és ő népe legnagyobb mesemondója. A csaknem száz éves férfi kötelességének érzi, hogy népe fennmaradása érdekében átadja történeteit a következő generációnak, akinek legalkalmasabb képviselője az utcai bandákkal élő 16 éves fiú lenne. Shane-t anyja bízza meg azzal, hogy kísérje el nagyapját az Új-Mexikóban tartandó nagy indián ünnepségre. Shane beleegyezik, de azt senki nem tudja, hogy ezt csak azért teszi, hogy hitelezői elől meneküljön.
Így kezdődik kettejük utazása, melynek során a nagyapa életében talán utoljára meséli el csodálatos, ősi történeteit unokájának. Shane-nek csak annyi dolga van, hogy figyelmesen meghallgassa a történeteket, és továbbadja az utána következő nemzedékeknek. Egyikük sem tudja még, hogy az utazás mindkettőjük életét örökre megváltoztatja majd.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
zuszek 2013 jan. 06. - 02:36:19 10/10
Hát ha ez a film az indiánok identitástudatát volt hivatott építeni, akkor bizonyára sikeres volt, mert még én is büszke indiánnak éreztem magam a végére. :)
10/10
Ngelina 2012 okt. 01. - 12:08:55 10/10
itt felveheted, ha még nincs meg:
FILMBOX FAMILY: Csütörtök (Október 11.) 23:55, Péntek (Október 12.) 1:20, Szombat (Október 13.) 22:25, Szombat (Október 13.) 23:50
10/10
Ngelina 2012 okt. 01. - 12:05:23 10/10
Nagyon tetszett, látványosan elevenítették meg az indián történeteket és a szinkron is fantasztikus.
Jó történet, amely egyben tanulságos és szomorú. Innentõl szvsz:
A meséknek az egyik feladata a helyes értékrend tanítása de az is, hogy visszaadják, hogyan éltek õseink, mert ha az ember elfelejti honnan jött, azt gondolja, hogy nincs hová visszatérnie és csak elõre mehet. Pedig nincs így, fékezni is tudni kellene, visszanézni és revideálni is. Nagy kontrasztot alkot ez a régi filozófia a mai teljesítménykényszeres, lufi-gazdaságon alapuló világunkkal, ahol egyre kevesebb ember érzi teljesen rendben lévõnek az életét. Szerintem nem hiányoztak nekik jövevények, az õ világuk kerek volt. Történelem ide vagy oda, a hódítások elõtt is volt ott élet, és szerintem nem képviselt kisebb értéket, mint bármelyik más világ. Hogy a fenébe láthatták õket a hódítók primitív életformának, nem fér a fejembe...
A mai indiánoknak feldolgozhatatlan lehet visszagondolnia egy olyan világra, amely évszázadokig tökéletes körforgás, egy kerek egész volt de puszta évtizedek alatt megsemmisítettek a hódítók, akik valamiért jobbnak hitték magukat az õslakosoknál. Az indiánok évszázadokig, talán ezredekig is pontosan ugyanúgy élték az átlátható és természettel harmóniában lévõ életüket, nem véve el többet, mint amennyire szükségük van. Ettõl éltek harmóniában a természettel, ezért nem semmisítették meg a környezetüket ilyen hosszú idõ alatt sem. Elmondhatja ezt a világ ma magáról? 200 év alatt mit mûveltünk a világunkkal...példának okáért már azt sem tudjuk, mi kerül az asztalunkra - de jobb is. (pl. ugye annyi eper nincs a világon, amennyi az epres ételek ízesítéséhez kell... a "csirkék növekedési tempója vs. emberi fogyasztás" és a "vajon mibõl van és hogyan hat az izzadtsággátló deo" gondolkodnivalókat inkább ki sem fejtem...)
Tudjátok, a filmet nézve nekem ezek is eszembe jutottak. A történet arról is szól, hogy mekkora mesterséges vakításban, egy lufi-világban élünk...és azt is megmondja, hogy merre van a hazafelé, ha értitek mire gondolok :)
Dehát, jó az álmodozás, nem lesz itt már igazi epres valódi joghurtban többet :) ez az ára az internetnek... :)
offtopic
kõmacska 2012 ápr. 30. - 12:23:01
Hát miért nem írod le róla a saját véleményedet? Elemezd ki a szintjeit, értelmezd a jelentésrétegeit. Hasznos jó munkát kívánok hozzá.
tanhu 2012 ápr. 30. - 09:55:30
Jellemzõ!Ez egy kiváló film és még csak vélemény sincs róla!10-bõl-25!És ez nem túlzás, számtalan szintje van, csak azokat meg kell érteni...vagy meg kell érni rá.Nem életkor szerint.