Antropophagus

Bakancslistához adom
olasz horror, 90 perc, 1980

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Antropophagus, a görög rém az Égei-tenger kísérteties szigetén él. A valaha normális embert egy szörnyű tragédia változtatta szörnyeteg kannibállá. Áldozatai a szigetre tévedő gyanútlan emberek. Egyik nap néhány nyaraló fiatal érkezik a szigetre, s rövidesen megindul az elkeseredett küzdelem a túlélésért a görög rémmel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Regős Belzebub febr. 22. 09:34:33 10/10
Melyik görög szigeten forgatták az Antropophagus című filmet?
9/10
black_eagle 2009 júl. 23. - 12:17:32 9/10 Előzmény indiana83
Igen a retro horroroknak van egy különleges hangulata, de ezeknek az az Amato filmeknek mindenképpen :)
7/10
indiana83 2009 júl. 20. - 09:30:11 7/10 Előzmény black_eagle
Szerintem az még jobb, mint az elsõ rész. A zene, a hangulat szinte egy az egyben az eredeti Halloweent juttatta eszembe.
9/10
black_eagle 2009 febr. 06. - 16:27:28 9/10 Előzmény leopard26
Szóval ez sem rossz film, retro horror rajongóknak kötelezõ :DDD
9/10
black_eagle 2009 febr. 06. - 16:25:59 9/10
George Eastman :)
Jah rögtön úgy kezdõdik a film, hogy a belei kifolynak, mert felnyársalja magát egy kerítésen, de aztán a kórházban megmentik és hamar felépül, ezzel kezdetét veszi az ámokfutása a városban, természetesen a legkegyetlenebb módszerekkel tesz el mindenkit láb alól :))))
9/10
black_eagle 2009 febr. 06. - 16:23:19 9/10 Előzmény black_eagle
Közben megszereztem a 2 részt is, aminek tulajdonképpen az ABSURD a címe, de alcímként antopophagous 2 van megadva és szintén Joe D'Amato jegyzi a "fõhõs" George Eastman-nel egyetemben.
9/10
black_eagle 2009 febr. 05. - 12:52:29 9/10
És még mennyi ilyen filmje van :)
leopard26 2009 febr. 05. - 11:04:20 Előzmény black_eagle
Na jah!Ez szép kép!De nem is tudtam hogy ez7 a fazon rendezte ezt a szörnyûséget:)
9/10
black_eagle 2009 febr. 04. - 23:25:13 9/10
Az 1981-es Antropophagus Joe D'Amato (R.I.P.) talán legjobb, de mindenképpen leghíresebb horror/exploitation filmje. A film végsõsoron slasher, némi kannibál beütéssel, és persze mindennemû logikát nélkülöz (pont ezért hihetetlenül szórakoztató). Ez egy D'Amato film. Akik ismerik Joe munkáit, tudják mire számíthatnak. (Vér, bél, nyál, pornó most kivételesen nincs.)

- [A történet] -

Amelyik film elsõ 3 percében egy nõt felkoncolnak a vízben és egy férfinek hentesbárdot állítanak a fejébe, nem lehet rossz.
Hihetetlen, de az Antropophagus így kezdõdik. A meredek kezdés után, klikk ugrás egy libegõbe, valahol Görögországban, ahol a Zombieban megismert és megszeretett Tisa Farrow fényképezõgépét véletlenül összetöri egy túristacsoport egy tagja. Tisa össze is ismerkedik a csapattal, akik a gépért cserébe felajánlják: elviszik hajóval arra a szigetre, amelyikre igyekszik, amit a nõ el is fogad. Kiderül, hogy barátai élnek ott, de már régóta nem hallott felõlük. Némi utazás és egy baljós kártyajóslat után meg is érkeznek a pofás mediterrán paradicsomba, de a nõ barátai eltûntek. Sõt. Az egész város eltûnt. De nyomtalanul. Néhány házban még megtalálható pár alaposan megcsonkított, a melegtõl kiszáradt hulla. Hõseink érzik, ideje lenne odébbálni.
Eközben a hajón mardt egy terhes nõ, és a hajó kapitánya. Ez utóbbit rövid úton hidegre is teszi valaki (valami?). A nõ már csak a szerencsétlen levágott fejét találja meg egy vödörben. Ciki. A csoport másik fele indulásra készen visszaér a kikötõbe, de a hajó beúszott, egészen messze a tengerre. Nincs mese. Várni kell holnapig, amíg az apály visszahozza. Közben baljós képet látunk: a terhes nõt valaki elvonszolja a parton.
Szar dolog egy kiirtott városban éjszakázni. Márpedig itt ez az eset áll fenn. Az éjszaka pedig nem telik eseménytelenül: Farrow barátainak vak lányát megtalálják, emellett a csapat egyik férfitagjának egy nagy, rothadó arcú alak (YEEEEEEEEEEEEAAAAAAH!! George Eastaman uralkodik!) elharapja a torkát, egy nagyon atmoszférikus jelenet keretében. A turisták gyors tempóban fogyatkoznak, közben kiderül, hogy a gyilkosságok hátterében egy elmebeteg, tömeggyilkos kannibál-zombi áll, Nikos Karamanlis, George Eastman remek alakításában. Egy jelenetben Nikos visszaemlékezik, mi történt: hajója elsüllyedt, családjával (õ+feleség+gyerek) pedig napok óta éhezve vergõdik a tengeren egy gumicsónakban. A gyerek már halott. "He's dead, he's only meat now!". Na igen. De a nõ ellenál, erre Nikos megöli, és megeszi mindekettõjüket. Csupaszív apa!

- [Gondolatok] -

A történetet nem mondom végig, tessék megnézni. A színészek a szokásos olasz színvonalat hozzák, az idegesítõen béna mellékszereplõk ezúttal szerencsére kimaradtak. A kiontott vér és belsõségek tekintetében igazi gyöngyszem ez a film. Minden magamfajta perverz állatnak kielégíti erõszakigényét. A szokásos közelikkel megtûzdelt késszúrások mellett tanúi lehetünk egy szimultán skalpolásos/torokelharapásos kivégzésnek is, de tulajdonképpen két legendás jelenet van: Nikos kitép egy magzatot az anyaméhbõl, majd beleharap (hihetetlen, de komolyan) a fináléban pedig - miután csákánnyal hasbavágják - a saját kiomló beleibõl falatozik (aztán meghal).
Az Antropofagonak mégegy vonzó tulajdonsága van: remek hangulat. A kegyetlenkedés mellett néha még feszültséget is sikerül kelteni (ezt azért nem viszik túlzásba). Eurohorror és splatter rajongóknak kötelezõ.


értékelés: 9/10