Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története

Bakancslistához adom
Blackfish
amerikai dokumentumfilm, 83 perc, 2013

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

Tilikum, a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje a kaliforniai Seaworld lakója. A dokumentumfilm a hírhedt, 6 tonnás tengeri emlős által megölt három áldozat történetével indul - egyikük a szakma legnevesebb delfintrénereként számon tartott Dawn Brancheau volt, ezért úgy tűnik, jogos a gyilkos bálna elnevezés. A film azonban sokkal többnek láttatja a legnagyobb delfinfaj e tagját, mint izmokból, csontokból és borotvaéles fogsorból álló vadállatot. Elmeséli, hogyan ejtették fogságba Tilikumot 30 évvel ezelőtt, hogyan tartották újszülöttként vaksötétben konténerekben, ahol a többi fogva tartott bálna zaklatta; és hogyan élt 25 éven keresztül egy fürdőkád méretű medencében. Tilikum történetén keresztül a film reflektorfénybe állítja az emberiség azon késztetését, hogy kis ketrecekbe zárjunk állatokat a saját szórakoztatásunkra - és arra is rávilágít, hogy mennyire nem vagyunk képesek szembesülni ennek következményeivel.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb dokumentumfilm jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
marabu 2020 jún. 13. - 19:31:09
Azóta már elpusztult, 2017-ben.

Forrás:
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Kardsz%C3%A1rny%C3%BA_delfin
A végefelé, a"Fogságban tartott kardszárnyú delfinek" cím alatt.
7/10
Sadenal 2014 okt. 31. - 11:04:09 7/10
Érdekes dokufilm volt, és nem tudom vajon hol ferdíthetett a film, mindenesetre ha hazudott úgy valóban hitelét veszíti a dokumentaritása ugyanakkor az üzenete megvan.


7/10
samg 2014 aug. 08. - 16:59:38 Előzmény Garou80
"más anyaggal illusztrálják az elhangzottakat"

Jaaa...hát akkor nem is értem, hogy miért nem alkalmazzák ezt mindenhol. Például van egy hír egy sorozatgyilkos áldozatáról, és betesznek egy képet egy autóbalesetben elhunyt személyrõl. Végül is csak illusztrálnák, nem?


Tény, hogy rossz, amit ezek a parkok csinálnak. De nem úgy kell fellépni ellenük, hogy hazudunk közben.
Simán készíthettek volna egy jó lejárató filmet, sokszor nagyon jól érveltek, csak azt a pár hazugságot kihagyhatták volna, és akkor máris azt mondtam volna, hogy igen tanulságos film és mindenképp látni kell.
Garou80 2014 júl. 18. - 21:25:44
2013 egyik legfontosabb filmje.

Megjelenése után elég szép vita kerekedett a Sea World és a film készítõi között, a SW csinált egy kb 40 pontból álló listát, hogy mik a legnagyobb tévedései a Blackfishnek. Ezután független tengerbiológusokkal lett tisztázva az ügy, és a Sea World csúnyán beégett. Ennyit a hazugságokról.

A film valós információkat közöl, szakértõk, és egykori dolgozók is nyilatkoznak. Van benne kb 10 másodperc, amikor -eredeti felvétel mondjuk nem lévén- más anyaggal illusztrálják az elhangzottakat. Aki szerint ettõl hiteltelenné válik a film, az ne nézze. Mindenki másnak erõsen ajánlott!
samg 2014 jún. 15. - 20:35:08
Én is erõsen elítélem a fogságban tartott állatok miatt az ilyen parkokat. Viszont a filmet felesleges megnézni, mert hazugság a fele. Inkább olvassatok utána. Például amikor mutatják a képet Tilikum elfogásáról, na az nem Tilikum, hanem Keiko, aki szintén egy híres bálna volt. Meg mutatnak egy vérzõ fejû pasast, utána lehet olvasni, csak beverte a fejét egy üvegbe, nem pedig a bálna okozta a sérülést. Szóval van egy-két csalás a filmben, ami elég szomorú, mert így hitelességét veszti az egész üzenet, amit közölne ez a film.
9/10
Feltserné 2014 máj. 31. - 07:49:32 9/10
Mindig tehetetlen dühöt érzek, mikor ilyen filmet látok! Az emberek azt gondolják , hogy azért mert a mi vagyunk az élõlények "csúcsai", minden állatot leigázhatunk, a saját szórakoztatásunkra használhatjuk Õket. Remélem egyre többen látják ezt a filmet is, és elgondolkoznak azon, hogy fizessenek-e belépõt az ilyen és hasonló látványosságokért. Ha nem lenne az állatokat rabszolgaként tartó iparág ilyen jövedelmezõ, elõbb-utóbb bezárnának! Jó lenne, ha többször vetítenék ezt, és az ehhez hasonló (a cirkuszban élõ állatok sorsát bemutató) filmeket!