Boszorkánykonyha

Bakancslistához adom
Foreign Correspondent
amerikai thriller, 115 perc, 1940

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Jones amerikai újságírót lapja 1939 elején Európába küldi, hogy beszámoljon az esetleges világháború lehetőségéről. A véletlen úgy hozza, hogy Londonban találkozik egy idős politikussal, aki fontos dolgokat tud. Egy megrendezett merénylet után az öregurat náci kémek elrabolják. Jones egy fiatal lány segítségével Hollandiába indul a professzor felkutatására, akinek az apja állítólag egy pacifista szervezet elnöke, valójában azonban náci vezető egyéniség. Egy tengeri repülőszerencsétlenség után az apa öngyilkos lesz, de Jones megmenekül, majd később Londonban újra találkozik a lánnyal...

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Rojita 2020 máj. 02. - 21:10:19 9/10
A yt-on találtam ezt az 1940-ben bemutatott Hitchcock – filmet is.
Az előszó szerint, a rendező „azoknak a bátor embereknek ajánlja a filmet, akik átkeltek az óceánon, h Amerika szemei és fülei legyenek, akik már akkor észrevették a háború viharfellegeit, amikor mások csak szivárványt láttak. …Ezt a filmet a külföldi tudósítók tiszteletére” készítették.

1939-ben a New York Globe News tudósítóját Londonba küldik, h készítsen interjúkat vezető politikusokkal és tudja meg a véleményüket, lesz-e háború?
És olyan fergeteges kétórás filmet látunk az újságíró néhány napjáról, amely egy percre se ül le. Kémek és rendőrök, emberrablás és gyilkosság, hazugságok, félrevezetések és bimbódzó szerelem.
Nem dokumentumfilm, fikció a mű, még tán propagandafilmnek is mondhatjuk, ha figyelembe vesszük a témát és a bemutató időpontját.
Mégis örökérvényű gondolatokat fogalmaz meg. Semmilyen sérelem sem indokolja azt, h egy ország háborút indítson és ártatlan emberek százezrei haljanak meg. A mindenkori politikusok felelőssége a béke biztosítása. Béke a szomszéd országokkal és béke otthon, az emberek lelkében.
Az 1940-es zárókép, London légitámadása alatti újságírói audio-jelentés.
Szórakoztató, a humort se nélkülöző, izgalmas kémfilm. Nagyon jó szereposztással, látványos felvételekkel, 80 év távlatából is élvezetes filmélmény.

„Nem tudok olvasni-Itt már kialudt a fény, papír nélkül kell folytatnom. Amit hallanak, az valódi. (Sivítanak a szirénák.) A halál itt van Londonban.. Hallják a bombákat? Otthonokat rombolnak szét…. Itt már nem tudunk mit tenni, csak a sötétben állunk. Itt már kialudt a fény és nincs világosság. De valahol még lehet fény, és azt a fényt hagyják égve. Vigyázzanak, h ki ne aludjon… Halló emberiség. Vigyázzanak a fényre, mert a világnak fényre van szüksége. „
A jövőbe vetett hit hangjával, az Örömódával van vége a filmnek.




5/10
ferinyul 2020 ápr. 21. - 07:42:42 5/10
Eleg zagyva tortenet, lapos karakterekkel...
A Londoni randevu utan erthetetlen ez a vacak az oregtol...
5/10
sflkjs 2017 dec. 10. - 19:18:55 5/10
Az elejen ugy ereztem nem erdekel a tortenet, de egy fel ora utan magaval ragadott nagyon. Szottek a szalakat, jottek a bonyodalmak, figyelni kellett, hogy ki kivel es ki ellen... Aztan meg olyan hirtelen lett vege. Sajnos nem szeretem a fekete-feher filmeket, de igy is 7/10. Azert ez meg nem \"igazi\" Hitchcock, es thrillernek sem mondanam.
llnghost 2016 szept. 01. - 15:25:10
Ez a film fekete-fehér, nem színes.
k11zoltan 2014 febr. 21. - 22:46:52
Nem volt rossz.
KIS JUDIT 2012 dec. 28. - 18:10:41
akkornemkellnézniõket