Cambridge-i kémek

Bakancslistához adom
Cambridge Spies
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol minisorozat, 240 perc, 2003

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Az 1930-as években az angol értelmiséget is megosztja a világot feldúló két szélsőséges ideológia, a kommunizmus és a fasizmus megjelenése. Sokan úgy gondolják, a jó és a rossz közti választás válságos pillanatába jutottak. Ebben a helyzetben négy nagyreményű ifjú a cambridge-i egyetemen úgy dönt, nem vár tovább, hogy megváltoztassa a világot. Mind a négyüket vonzza a kommunista gondolat, de nem csatlakoznak a párthoz, inkább úgy határoznak, a Szovjetunió titkos ügynökeiként folytatják tanulmányaikat, és ahogy karrierjük során egyre magasabbra emelkednek a brit vezetés különböző felelős pozícióiban, úgy egyre hatásosabban hozzá tudnak járulni az általuk hanyatlónak ítélt társadalmi rend pusztulásához. A sorozat megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Kim Philby
Guy Burgess
Anthony Blunt
Donald Maclean
Melinda Maclean

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
tdk 2013 márc. 20. - 16:36:56 Előzmény -greghouse-
Ráadásul tegnap sikerült nekik az utolsó részt a megszokott idõpont elõtt öt perccel kezdeniük, úgyhogy le is maradtam az elejérõl. Nem tudom, az ilyeneket hogyan sikerül kitalálniuk.

A sorozat egyébként tetszett, érdekel a téma, viszont néhol kicsit vontatottnak éreztem. Lehet, hogy ez is a feldaraboltság hatása. Emellett olyan apróságokat vettem észre, mint pl. a tegnapiban, hogy rohan az erdõben a fickó, odaér a házhoz, és a már ott posztoló rendõrök meg sem hallják.


OFF: Érdekes volt számomra, hogy szerepelt benne a jellegzetesen brit kinézetû James Fox, aki egy régi kedvenc filmemben is játszott. Sokat változott (mindig a Tom Wilkinson ugrott be róla), de a stáblista alatt a nevét meglátva leesett, hogy miért volt olyan ismerõs (a Film Mánián pedig a rá nagyon hasonlító bátyja, Edward Fox játszott ezzel párhuzamosan A sakál napjában, ami szintén tetszik - és most néztem, hogy õ szerepelt is együtt Tom Wilkinsonnal, a 2002-es Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember címû filmben).
offtopic
Vinogradov 2013 febr. 27. - 00:30:54
1. Valóban az ilyen produktumok közvetítése egy köztévé igazi feladata.
2. Tény, hogy leadhatták volna egymás után is a részeket, ha már ilyen rövid ez a minisorozat.
3. Azért a letöltés, mint opció, bizonyára itt is játszik...
Vinogradov 2013 febr. 27. - 00:26:38 Előzmény Zöldmáli
Én is Kun Miklósnál hallottam elõször a Cambridge Fives-ról, és csak utána olvastam utána a témának.

A sorozat elsõ része remek, bár az említett kiváló történész-szakértõ nyomán azon sem csodálkozom, hogy itt is Philby volt a középpontban (igaz, kaptunk egy brilliáns "kémmé nevelõdés-sztorit", ami, remélem, a következõkben folytatódik), hiszen a történet számos feldolgozásában többnyire mindig õ kerül reflektorfénybe, s a másik négy személy kicsit homályban marad (egyrõl ráadásul még mindig nem tudjuk, hogy egészen pontosan kicsoda), bár, azért róluk is alapos személyiségrajzot kapunk - különösen a konzervatív apával, a Nemzetközösség egyik támaszával megáldott/megvert Donald Maclean figurája lett izgalmas.

A 30-as évekbeli Cambridge-i atmoszféra elképesztõen pazarul és teljesen hitelesen lett megrajzolva, mindenfajta tabu nélkül. Semmi hagyománymánia, a "jó hírnévre való ügyelés". Cambridge elitklub, s akik felvételt nyertek ide, azt csinálnak, amit csak akarnak - nincs az az isten, hogy kiessenek a "mézes pixisbõl".

Nem csoda, ha a legkiválóbb képességûek megcsömörlöttek ettõl az elképesztõ színjátéktól!

Az "Ötök" is közéjük tartoztak.

A film nem csinál viccet meggyõzõdésükbõl - teljesen érthetõvé teszi a terjeszkedõ fasizmussal és a képmutató brit jobboldallal szembeni fellépésüket, a kommunista eszme melletti elkötelezettségüket. A "szovjetek legjobb elõretolt hadállása" mind a mai napig megdöbbentõ jelenség, hiszen tagjai magasan kvalifikált, "jó családból" való fiatalok voltak, akik gyorsan belekorrumpálódhattak volna az establishment-be...

De õk ehelyett, illetve, pontosabban fogalmazva, "emellett" inkább kémkedtek. A szovjeteknek ráadásul.

Igazi huszadik századi abszurd, ami mind a mai napig izgalmassá teszi ennek az öt figurának a történetét.



Egyébként a sorozat kreátora, Peter Moffat, számos igényes produktum, pl. a második évadát taposó "Sherlock" mögött is áll. Ott is remekbe szabottak a párbeszédek és monológok, és itt is fantasztikusan igényes - legalábbis eddig - a szövegkönyv. Úgy látom már csak ezért is, no meg a remek színészi alakítások és kiegyensúlyozott történeti hitelesség okán is muszáj lesz maradnom a következõ részekre is.

Brilliáns miniszéria, csak ajánlani tudom - fõleg azoknak, akik illúziók helyett históriai tényekre, hiteles szituációkra kíváncsiak.
9/10
-greghouse- 2013 febr. 27. - 00:01:52 9/10 Előzmény Zöldmáli
Így van, "Ötök" voltak, de mai vitatott, illetve ismeretlen az ötödik személy kiléte. Kim Philby könyve megvolt sokáig, aztán valami költözésben elveszett, sajnos. (Lehet, hogy a félig magyar, félig osztrák felesége, Litzi számított ötödiknek?)
..Nekem nagyon tetszik a film, no az ilyen filmek bemutatása (is) lenne a köztévé missziója, a kertévék meg hagy csináljanak olcsó kuplerájokról peepshowt.
..Csak a tévé idegesítõ mûsorpolitikája ne lenne.
Az egész BBC tv-filmet négy, egyórás részben adják le. A mai, hosszú filmek világában legalább kettõt leadhatnának egymás után.
...De oké, tegyük fel (csak tegyük fel, nem hiszem, hogy így lenne, de tegyük fel), hogy a brit forgalmazó ezzel a feltétettellel adta el, hogy egyenként kell bemutatni.
Akkor sem értem, miért kell egy hétig várni egy ilyen feszült filmnél két egyórás rész közt. Egy hét alatt annyi információ ömlik az emberre, hogy elfelejti mi történt. Ha már egyórás darabokban mutatják be, miért nem lehetne négy egymás utáni napon? Nem is fõmûsoridõ, nem zavarná...Idióták.
..A film nagyon jó, különösen a huszadik századi történelem homályos oldalai iránt érdeklõdõknek. Philby szovjet életrajzírója persze egy szovjet hõst farag Philbybõl, de itt látszik, hogy egy kétségbeesett, szinta anarchista kiindulásuk volt, mindegy mit csak mást. "Vagy a fasizmus, vagy a kommunizmus, nincs más köztük, ez a jövõ" hangzik el. Nagyon várom a következõ részt.
(És szidom a tévét, hogy miért van feldarabolva...)
1/10
stanmore 2013 febr. 27. - 00:00:25 1/10
Azé annyira nem jó.
Zöldmáli 2013 febr. 26. - 20:26:41 Előzmény tobys
Õk valójában a 'Cambridge-i ötök' néven kerültek a történelemkönyvekbe, Kun Miklós történész hihetetlenül izgalmas elõadást tartott róluk. (És arról is, hogy ki lehetett az 5. angol arisztokratája ennek a szovjet kémhálózat-magnak.)

Én is nagyon várom!:)))

(Egyébként már nálunk is adták az Egy másik ország címû filmet (Colin Firth és Rupert Everett fõszereplésével), ebben a Guy Bennett nevû karaktert a késõbb a Szovjetúnióba szökött Guy Burgess-rõl mintázták.
http://www.colinfirth.extra.hu/oldalak/filmek/egy_masik_orszag.html)
10/10
tobys 2009 ápr. 09. - 21:19:19 10/10
A Cambridge Spies fantasztikus sorozat, négy órán át képes fenntartani a feszültséget. Nem tudtam abbahagyni! Ragyogó színészek, csodás alakítások, nagyszerû operatõr, kiváló rendezõ. Kell ennél több?