Effi Briest

Bakancslistához adom
német romantikus dráma, 118 perc, 2009

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Az ifjú Effi feleségül megy a nála 20 évvel idősebb Von Instetten báróhoz. A házassága boldogtalan, és egy rövid ideig tartó viszonyt folytat Crampas őrnaggyal. Amikor férje évek múltán tudomást szerez félrelépéséről, kitaszítja őt házából és szülei sem hajlandók megbocsátani "félrelépését".

Stáblista:

Szereplők

Effi Briest
Geert von Instetten
Luise von Briest
Major von Crampas
Gieshübler úr
Briest úr

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2014 aug. 13. - 06:55:26
Erõs túlzásnak tartom, hogy ezt a filmet 2 naponta leadja valamelyik magyar tv csatorna. Annyi azért "nincs benne".
Edmond Dantes 2014 aug. 09. - 21:32:00
Hát nekem meg csalódás volt. A regényt nem olvastam, de már megjelenése idején anakronizmus lehetett (ma végképp), a világirodalom már túl van ezen a rugón. 40 évvel a Bovaryné és 20 évvel az Anna Karenina (vagy kedvencem, a Nóra) után és wow, mindez a filmben poroszos nehézkességgel, vontatott, semmi "ütõs". A címszereplõ külleme pedig elég koros a szerepbeli korához képest, még a film végén is.
Most néztem meg Szerb Antal Világirodalmát, õ ritkán tévedett, ezúttal sem. Éppen csak leírja Fontane nevét, "volt". És milyen igaza van, német földön (prózában) sehol senki Goethe és Thomas Mann között...Fontane aztán biztosan nem.
10/10
pamparam 2014 máj. 24. - 22:24:14 10/10
Ettõl tényleg jóval több pontot ér, nagyon jó film, ajánlom mindenkinek!
molp64 2014 jan. 04. - 23:35:22
Bocs! ... egyetértek ...
molp64 2014 jan. 04. - 23:32:56 Előzmény háká
Egy SPOILER kiírást megért volna a könyvidézeted!!

Ez egy másik kiadásból való:
Spoiler lehet benne!
"Effi Briest, a regény hõse boldogságra, szerelemre vágyakozó fiatal nõ, akinek õszinte, közvetlen lénye összeütközésbe kerül az igazi, mély érzelmeket elpusztító konvenciók által gúzsba kötött porosz társadalmi morállal – tehát el kell buknia. Fontane ebben a regényében teljes jellemrajzot ad, teljes élettörténetet beszél el. A kislányfõvel férjhez adott hõsnõt nem a szenvedélyes szerelem sodorja házasságtörésbe, hanem a kibírhatatlan házasság a porosz fõhivatalnok oldalán. Effi Briest embertelen házassági konvenciók bezártságában vergõdik. Házasságtörése kitörési próbálkozás a magányból. Effi Briest, akiben volt "természetes okosság, nagy életvidámság és szívbéli jóság" meg az átlagosnál több féktelenség, Anna Karenina és Madame Bovary mellett annak az asszonyi hûtlenségnek a jelképe, amely nemcsak megbocsátható, de szinte fölmagasztosul."

Továbbá egyet értek stanmore-ral: "Köszönjük a Port használóinak nevében,mert így már el lehet dönteni hogy valaki belefogjon e a film megnézésébe." Sajnos, a Port.hu sokszor nincs a helyzet magaslatán, ráadásul a Topikokban írtakra egyáltalán nem helyeznek hangsúlyt, nem szívelik meg az ott tett javaslatokat.
molp64 2014 jan. 04. - 23:04:13 Előzmény olahmiki1959
Még nem "tetszik nekik". 9 hónap múltán sem. :o
9/10
pneklara 2013 szept. 29. - 08:32:18 9/10
Itt az ideje, hogy ismét elolvassam Fontane regényét, mert eddig teljesen más kép élt bennem a regény alapján a szereplõkrõl, a környezetrõl.
Azon is gondolkodom, hogy van-e joga egy rendezõnek átdolgozni egy regény megírt végét.
SPOILER!
Mert a regényben Effi végül visszakerül a családi otthonba, ott hal meg, s kertjükben kap nyughelyet. A film végén viszont egy bizakodó,már-már mosolygó, felszabadult, önállóvá, felnõtté vált nõt látunk.
Ki hibáztatható Effi tragédiájáért? A szülei, akik az önfeledt játékból kiragadták, s hozzáadták ezt a tapasztalatlan, életvidám lányt az apjakorú, de tisztes hivatalnokhoz? - Instetten, aki mindig idegen maradt a házasságban, s bár szerette Effit, de képtelen volt megbocsájtani a megcsalást? A csábító, aki megmutatta a szerelmet a fiatal nõnek? A környezet, akik könnyen ítélkeznek, ha másról van szó?
Végül is mindannyian megbûnhõdtek, megfizették az árat.
Spoiler vége!
Jó film, érdemes megnézni.
9/10
zsazs7993 2013 ápr. 08. - 16:57:22 9/10
Szerintem több pontocskát érdemelne...megnézésre ajánlom.
9/10
zsazs7993 2013 ápr. 08. - 16:55:42 9/10 Előzmény Zöldmáli
***Spoiler ***
Igen, kompromittáló levél volt a javából! - én vártam is, hogy lesz belõle min. egy beszélgetése a mamájával, de ez nem következett be a filmben - azt bizonyította, hogy az anyukáját régebben gyengéd szálak fûzték a férjéhez.
***Spoiler vége ***
sorozatkedvelõ 2013 ápr. 07. - 11:34:33
Akkor ezek szerint a végét nem adták le.
Zöldmáli 2013 ápr. 06. - 22:42:45 Előzmény háká
Spoiler***

Ez a rész meg jól kimaradt a filmbõl: "Effi az érzéketlen kor álságos erkölcseinek áldozata lesz: valósággal elsorvad a magánytól. Hiába a megmaradt néhány hû barát szeretete, a szülõi házban hosszú betegség vet véget Effi Briest életének. Ám a történet tragikus végkimenetele mégis felemelõ: a halál percében kimondott megbocsátás gesztusa annak megbéktíõ felismerését jelzi, hogy a történtekért nem kizárólag õ felelõs, nem õ az egyedüli bûnös, hanem a társadalmat és annak konok maradiságát, hamis és szintúgy vétkes erkölcsösségét példázó férje is."

Spoiler vége***

Amúgy azt a részt nem nagyon értettem, amikor a lány elolvassa az anyja szobájában annak egyik levelét. Pont akkor nem figyeltem, de mintha valami kompromittáló levél lett volna, nem? :-o
stanmore 2013 ápr. 06. - 21:21:55 Előzmény háká
Köszönjük a Port használóinak nevében,mert így már el lehet dönteni hogy valaki belefogjon e a film megnézésébe.Részemrõl megnézem.
Ezüstliliom 2013 ápr. 06. - 20:00:42 Előzmény olahmiki1959
És ezt a topikot sem lehet a film portos oldaláról megtalálni.:/
háká 2013 ápr. 06. - 07:59:16
Theodor Fontane a német realizmus túlzás nélkül óriásnak nevezhetõ írója. Az Anna Kareninával és a Bovarynéval mind témájában, mind jelentõségében és szépségében párhuzamba állított regényérõl Thomas Mann így írt: "Az európai elbeszélõpróza királyi ékszere". Tolsztoj és Flaubert hõsnõjéhez hasonlóan a vidéki kisnemesi sarj, Effie Briest is a szülõk által elhatározott házasság rabja lesz, mégpedig szinte még gyermekként: tizenhét évesen. Fõhivatalnok férje, a természetellenesen merev és rideg porosz báró mellett az élénk, vidám lányból búskomor, nyomott hangulatú asszony lesz. Nem csoda hát, hogy a magányból kitörési lehetõséget keresve "bûnös" szerelem ébred benne egy helyi világfi, Crampas õrnagy iránt. A hûtlenséget férje a társadalommal összhangban végletes módon elltéli, és válasza is szenvtelenül végletes: párbajban megöli az õrnagyot, Effit pedig eltaszítja magától, és megtagadja tõle cseperedõ leánygyermekét is. Effi az érzéketlen kor álságos erkölcseinek áldozata lesz: valósággal elsorvad a magánytól. Hiába a megmaradt néhány hû barát szeretete, a szülõi házban hosszú betegség vet véget Effi Briest életének. Ám a történet tragikus végkimenetele mégis felemelõ: a halál percében kimondott megbocsátás gesztusa annak megbéktíõ felismerését jelzi, hogy a történtekért nem kizárólag õ felelõs, nem õ az egyedüli bûnös, hanem a társadalmat és annak konok maradiságát, hamis és szintúgy vétkes erkölcsösségét példázó férje is
olahmiki1959 2013 ápr. 06. - 05:22:23
Aszondja:

"Még nem érkezett szavazat".

Tényleg? Nem mondod!...
A nagyobbik baj az, hogy még "tartalom ismertetés sem érkezett", tetszik tudni?...