Egy betemetett zsinagóga Budán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ismeretterjesztő film, 52 perc, 2009

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A budai várban, a mai Táncsics utca 21-23 szám alatti házak kertje alatt, mintegy 4-5 méteres mélységben betemetve áll egy zsinagóga. Még Mátyás uralkodása alatt 1461-ben építette a zsidó prefektus Mendel Jakab. Impozáns méreteit a vár lovagterméhez hasonlítják. Több mint 200 évig állta az idő és a történelem viszontagságait, falai bedőltek, maga alá temetve az ostrom halottainak holttesteit is. Háromszáz év törmeléke rakódott a romokra. 1964-ben Zolnay László professzor és csapata szinte teljesen feltárta az akkor 500 éves zsinagógát, már csak a rekonstrukció volt hátra, amikor elfogyott az ásatásokra szánt pénz. Külföldről politikai okok miatt nem volt szabad segítséget elfogadni, így gondosan visszatemették az egyszer már feltárt műemléket. Itt tartunk most. Nemzeti történelmünk egy darabja 550 év után újból feltárásra vár, de valójában akarjuk-e, és ha igen, tudunk-e élni azzal a lehetősséggel, amit egy ilyen korú, történetű, esztétikájú és jelentőségű műemlék egy országnak adhat?

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 aug. 26. - 22:42:09
Maga a téma érdekes, hiszen rengeteg mindent meg lehet tudni a középkori és kora újkori zsidóság életérõl, magáról a zsinagógáról is, de kicsit talán lehetett volna érdekfeszítõbb is az elõadásmód. Az persze jó volt, hogy több embert is megszólaltattak, így más-más oldalról közelítették meg a témát (vallási, építészeti, mûemlékvédelmi stb. szempontból).