Egy zenész Liszt nyomában

Bakancslistához adom
Liszt's Dance with the Devil
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai zenés film, 54 perc, 2010

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Ophra Yerushalmi zongoraművész és dokumentumfilm rendező nagy sikerű Chopin filmje (Chopin utóélete) után most Liszt Ferenc világába vezeti be a nézőt. Előző filmjéhez hasonlóan nem egy életrajzot kronologikusan követő portrét készített, hanem fontosabb hatások, személyek és helyszínek köré fűzte fel filmjét. Liszt műveinek jelentős tolmácsolói (Szokolay Balázs, Jeffrey Swann, Elmar Gasanov, Frederic Chiu) adják elő és elemzik Liszt néhány fontosabb darabját. Szó esik Paganiniről, kinek játéka inspirálta Lisztet arra, hogy hegedű stílusát követve zongorajátékot dolgozzon ki. Zenetörténész beszél például a cigányok Liszt zenei és irodalmi tevékenységére gyakorolt hatásáról. Láthatjuk csodálatos zongoráit, felbukkannak élete meghatározó nőalakjai: Marie d? Agoult, George Sand, Carolyne von Wittgenstein. Egymást követik a legfontosabb helyszínek: Párizs, Budapest, Róma, Weimar, s mindeközben kialakul a nézőben egy mély benyomás a 19. század egyik legjelentősebb romantikus zeneszerzőjéről, minden idők egyik legnagyobb zongoraművészéről.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2013 dec. 10. - 17:06:06
Én azon csodálkozom, hogy Liszt nevesebb interpretálóinak a sorából hogyan maradhatott ki a zseniális Cziffra György, aki - a szakma szerint is! - a 20. század legvirtuózabb zongoramûvésze volt, mellesleg pedig Liszt legihletettebb tolmácsolója.
De azért megnézem a filmet, érdekes lehet egy külföldi ember szemével látni a csodálatos, világhírû zeneszerzõnket.
feketevipera 2011 dec. 24. - 15:28:10
Érdekes tematikájú film volt, különleges szempontok alapján közelítette meg Liszt alakját, így más szemszögbõl is láthattuk a mestert, eddig kevésbé hangsúlyozott összefüggéseket is megismerhettünk. Igaz, véleményem szerint picit "bulváros" hangulatú volt az egész, nem éreztem annyira súlyos és fajsúlyos dokumentumfilmnek, inkább népszerûsítõ munkának lehetne tartani. A filmben szereplõ emberkék jelentõs részérõl eddig még nem hallottam, ez nyilván az én tudatlanságom, bár fogalmam sincs, hogy pl. Frederic Chiu neve mond-e valamit valakinek itthon. Egyébként úgy vélem, akár mi, magyarok is készíthettünk volna egy hasonló témájú dokumentumfilmet Lisztrõl (akár még mondjuk német-osztrák-magyar koprodukcióban is), de úgy tûnik, ez elmaradt.