Felettünk a Föld

Bakancslistához adom
Another Earth
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 92 perc, 2011

Értékelés:

240 szavazatból
Szerinted?

Két élet, amely nem is különbözhetne jobban egymástól. A csinos, fiatal és okos Rhoda Williams egy asztrofizikai program keretében a végtelen kozmosz titkait kutatja. A zseniális zeneszerző, John Burroughs pályafutása csúcsán áll, és szeretne egy második gyereket. A két ember élete egy tragikus baleset kapcsán keresztezi egymást. Sorsuk egyetlen pillanat alatt elválaszthatatlanul összefonódik. Közben megszületik a történelem legnagyobb tudományos felfedezése: kiderül, hogy létezik egy a földi élettel párhuzamos második világ.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
kriszta.g 2021 dec. 08. - 14:44:23
Érdekes film volt. Szép lélektani dráma egy kis science fiction fűszerrel. Nekem csak két problémám volt vele.

Miért nem fedezték fel már előbb a bolygót csak mikor már látótávban van, Ennél többet tud azért a NASA. A másik hogy láthatóan senki de senki nem törődik azzal hogy a másik föld viharsebességgel közeledik aminek már komoly következményeinek kellene lennie végül pedig összeütközés és megsemmisülés. A film gyakorlatilag egy apokaliptikus esemény előtt játszódik és egy szóval sem említik. A végén jobban örültem volna ha John érkezik meg és nem Rhoda 2. Ráadásul utcai ruhában. Pfff.


A lélektani része tetszett a takarítás is a megtisztulás jelképeként volt jelen, az idős takarító pedig a bűn és vezeklés szimbóluma. Azt is feltételezhetnénk az egész Rhoda lelkében játszódott csak le. Ez is egy verzió.
10/10
moziMentor 2021 jún. 15. - 15:01:49 10/10
Csalódást okoz a film azoknak, akik egy sci-fi alkotásra számítanak. A film eredeti címe Another Earth, ami egy az egybe fordítva Másik Föld-et jelent. A Másik Földön találkozhatunk a másik énünkkel, ha úgy tetszik metafórikusan. A film olyan érdekes, hogy megér egy hosszabb elemzést is: https://m.youtube.com/watch?v=ocCEGtjOgTI
1/10
Ezoterika123 2020 nov. 17. - 14:14:05 1/10
Ez a film szörnyű volt. Azért néztem meg a filmet, mert azt hittem, hogy a másik Földről is szó lesz bővebben, azon kívül, hogy megemlítik néhány mondatban a filmben. Nem igazán értem, hogy mi köze volt a másik Földnek ahhoz, hogy a filmben szereplő 2 ember szenved. Simán csinálhattak volna egy szenvedős drámát, ehhez nem kell egy másik Föld. Szóval elég bugyuta és unalmas film lett. A film a színvonala a baleset bekövetkezte után folyamatosan csökkent. Nem érdemes rá időt pazarolni (92 percet). A film zenéje borzasztó volt. Már hülyét kaptam a bőgőtől. Kicsit olyan művészfilmnek hatott. A legjobb zene a filmben, amikor a srác egy fűrészlapon játszott.
10/10
Nótárius 2020 nov. 10. - 01:59:21 10/10 Előzmény Csacsa88
Teljesen egyetértek, meg a többiek pozitív véleményeivel is!

Az ismertetőjét elolvasva gondoltam, hogy jó lesz, de azt nem, hogy ennyire szokatlan módon elgondolkodtató, és rendkívül erős érzelmi hatású, emlékezetes élményként! Az egészen végigvonuló inspiráló enigmatikusság; komor-kékes színtelítettségű, valamint a szférikus érzetű zenei háttér és hangeffektek; a környezet köznapi egyszerűségének, sivárultságának kontrasztjával nagyon különös eredetiségű hangulati háttérré állt össze.
Eleinte még illesztgettem magamban a film megértésének és értékelésének elemeit, de aztán hamarosan teljesen a hatása alá kerültem, majd lenyűgözötten belefeledkeztem.
8/10
grafomanager 2020 júl. 12. - 14:54:57 8/10 Előzmény comedia
Hálásan köszönöm a választ! Mindkét film hangulata ragadott meg különösen. Üdv László
comedia 2020 júl. 11. - 22:02:45 Előzmény grafomanager
Melankólia
8/10
grafomanager 2020 júl. 11. - 18:42:15 8/10
Elgondolkodtató, értékes film. Ennek apropóján keresem egy régebben látott, hasonló témájú film címét. Cselekménye szerint egy társaság gyűlik össze egy nagy kerttel rendelkező kastélyban, és egyre fogyatkozó létszámban várják a földhöz közelítő idegen égitest becsapódását.
7/10
Midnight67 2020 jan. 14. - 20:56:01 7/10
Érdekes film, az biztos, hogy nem sci-fi, akik erre számítanak, csalódhatnak. Aki drámaként értelmezi (ahogy a kategória is stimmel), annak komoly mondanivalót hordozhat, de minimum elgondolkodtató.

Szerintem a történet lényege a tenyérbe írt gondolat: "Bocsáss meg magadnak". Erről szól a film, nem többről, de ebben jó.

eful11 2019 okt. 04. - 15:33:40

Pedig megfogadtam, hogy ide többet soha.

Tanulság: Nincs második esély, nincs menekülés önmagunk elől.

Bővebben: Mivel az orosz űrhajós meséje nem teljesen egyezik az általunk ismert valósággal, valószínűleg az egész történet a Föld 2-ön játszódik, de ennek jelentősége nincs, hiszen nekik mi lennénk a remény, a Föld 2.0.
Az öreg takarító, akinek a sorsa hasonló vagy rosszabb lehetett, mint Rhodáé, pontosan tudta mi következik. Képtelen volt szembesülni önmagával, ezért fosztotta meg magát lassan minden érzékszervétől. Mert a Föld 2, mint az kiderül, folyamatosan közeledik…
Szerintem.

Ezt a filmet egy polcra tenném a 2001-el és a Solarissal, csak ezt két ismeretlen készítette fillérekből a gazdasági válság idején.
Brit Marling egy köztünk élő angyal, és komoly függőséget tud okozni.


7/10
bub1 2019 aug. 21. - 15:15:21 7/10
Csavaros egy film ez, nem bántott meg . A történet kicsit abszurd és nem túl realisztikus, de talán pont emiatt jó.. Érdekes volt számomra a 2 tragikus sorsú ember összefonódása és a végén mind2ő felszabadulása.. 7-es
Károly Keresztesi 2019 jan. 07. - 15:06:22
Azt nem mondanám, hogy rossz film, de jónak sem mondanám.
A film címe és leírása szerint én egy izgalmasabb, kicsit scifi be is belenyúló filmre készültem.
Nos az izgalom az elmaradt és a scifi oldal sem jött be, kimerül annyiban, hogy mutatnak pár távoli képet a földről, és pár szóban beszélnek róla)
Talán a 9 éves fiam foglalta legjobban össze a film cselekményvonalát, amikor megkérdezte: "Apa nincs valami olyan film ahol nem azt kell nézni hogy egy néni folyamatosan takarít."
Igen, a lány a film nagy részében egy lepusztul viskót takarít, egy másik részében meg az iskola budijait sikálja.
oké persze a film ennél többről szól, de mint mondtam a cselekmény rész 70% át a takarítás teszi ki.
Én nem igazán értem mi értelme volt belerakni a föld 2-t. mert nem sokat tesz hozzá a filmhez, igazából sáskajárás is közelíthetett volna, vagy egy meteorit.
Még csak gondolatébresztésre sem jó ez a föld2 sztori, mert annyira keveset beszélnek róla, annyira nem tudunk meg semmit, hogy az már gáz.
Most tényleg, gondoljatok bele, egyik napról a másikra megjelenne itt egy másik bolygó, igy viselkednének az emberek? Tuti hogy mindenki tiszta izgalomba lenne, mindenki erről beszélne, a híradóban 0-24 ben erről menne a műsor. Itt meg kb annyira izgatja az embereket, mintha azt jelentették volna be, hogy Erzsébet királynő Budapestre látogat.

ja és ennek a filmnek sincs rendes vége,
rfalcon 2018 okt. 14. - 00:10:04
SPOILER

Szerintem félreértik a filmet, ami valójában a bűntudatról és a magunknak történő megbocsátásról szól. A baleset után valójában kómába esik (vagy mentális beteg lesz és magába fordul) a főszereplő, miközben a bűntudatával vívódik.

A közeledő Föld az ébredését szimbolizálta, ezt egyébként egy sisakos fickó kiabálja is az utcán: "Nem vagyunk valódiak. A Föld 2 képzeletének kivetülése vagyunk." - amit feltételezem a saját tudatalattija jelez neki, mint ahogy az öreg takarítótól is mindig a saját gondolatait hallja vissza. A jegy valójában az ébredést jelképezi, amivel el lehet jutni a másik Földre (a valóságba).

A kómában töltött időre pedig utalhat a négyes szám, ami többször előfordul a filmben (négy év börtön, négy hónappal későbbi találkozás a végén).
many79 2016 szept. 20. - 17:33:58 Előzmény kiring
Te pedig azt érted el ezzel a hozzászólással, hogy spoilereztél egy nagyot...
7/10
nikato 2015 szept. 21. - 11:53:21 7/10
Jól bemutatták, hogy milyen érzés lehet, annak aki ilyen dolgot követ el. Egy életre megváltoztatja az életét. Kicsit talán nyomasztó volt, de végül is jó film volt. SPOILER: A másik világ egy párhuzamos világ lehetett, egész végig ezt gyanítottam. Szerintem lehet, hogy a másik Földön a balesetben a férfi halt meg, a család maradt életben, így ha a férfi fent elment hozzájuk, lehet, hogy helyettesíteni tudta az ottani énjét. Bár ez így elég bizarr. Mert õk azért mégis csak mások. Szóval persze annyira szerette õket, hogy megtenné, de lehet, hogy lent kellett volna elfogadnia ami történt. A nõ meg, hogy önmagát látta.. A másik Földön is Õ nyerte az utazást, de ott nem adta át a jegyét.. ergo lehet, hogy az én elméletem a jó, és ugye ott nem ismerte meg John-t és a családot nem tudta átküldeni. Aztán lehet, hogy más történt. De az a lényeg, hogy rossz, ha nem fejeznek be rendesen egy filmet.. :D Mert vagy azt sugallja, hogy lesz 2. rész, vagy azt, hogy mindenki találja ki maga a folytatást. SPOILER
7/10
Gladyator 2015 szept. 13. - 02:32:30 7/10
A "rendhagyó" szó eszembe elsõnek róla, tetszett
A vége pont azért olyan amilyen -szerintem- hogy mindenki maga fejthesse meg hogy számára mit jelent.

Érdekesek a kommentek, hogy a sokféle embertípus milyen sokféle jót/rosszat lát bele a filmbe, saját elvárásainak -és uram bocsá- iskolázottságának függvényében. :D
(Nyilván egyik hsz-re sem céloztam a jelenlévõk mindig kivételek..LoL)
7 pont
proklima 2015 szept. 01. - 16:26:42
"...mind közül a legrejtélyesebb nem a közel és távol, hanem mi vagyunk, a magunk valójában."
Szerintem nagyon jó film.
A 10-es skálán 9 pont.
melinda77 2015 júl. 23. - 00:57:14
Érdekesnek találom a hozzászólásokat, fõleg az elsõ párat. Szerintem az történt, hogy - ami amúgy egyértelmûen kiderül a filmbõl - amikor a lány a baleset napján megnézte a másik földet, akkor a reflexiók különváltak, tehát a másik lány nem csinált balesetet, fõleg azért, mert ha minden normális mederben megy, nincs másik Föld, ezért nem kell felnézni az égre vezetés közben...

(Spoiler)

Ami kicsit zavart, hogy ha a férfi el is utazott a másik Földre, ott van egy másik férfi is, tehá õ nem tud a szerettei másával egyebet kezdeni, mint nyugtázni, hogy jól vannak...

A végével kapcsolatban más az eméletem, mint akármelyik kommentben. Szerintem a lányt a fárfi küldte el. 4 hónap elég lehetett hozzá, hogy elmesélje a tragédiájukat, és szerintem a másik lány volt kíváncsi az ittenire, illetve közösen döntötték el. Még az is lehet, sõt, hogy ott összejöttek :) Az a lány nem volt gyilkos, tehát nem undorodott tõle...
Tibag05 2015 máj. 13. - 16:53:22 Előzmény kiring
..""meglátta" önmagát, hogy "találkozott" önmagával."
idióta pszich. duma
kiring 2015 máj. 12. - 23:58:31 Előzmény Rodimus
Az egész film arról szól - bocsáss meg önmagadnak. A lány ezt érte el a film végén azzal, hogy "meglátta" önmagát, hogy "találkozott" önmagával.
10/10
Rodimus 2015 máj. 11. - 10:54:16 10/10
A sci-fi valóban háttérben van csak jelen, de egy nagyon jó film. Éppen csak láttam egy kis részt az elõzetesbõl, azt hittem valami komoly sci-fi lesz, de nem csalódtam, nagyon jó film volt így is. Nyugodt volt, érzelmekre épített, valami megfogott, mert tudtam, hogy mennyi van vissza a filmbõl, de úgy voltam vele, ne legyen vége, folytatódjon!
Egy szempontból a legrosszabbak közé tartozik, amit láttam, mégpedig azért, mert befejezetlen. (Pont úgy, mint a 2001-es Majmok bolygója.)
Ott van a végén a "rejtély", ami magyarázatra vár, de nem kapjuk meg, a nézõnek kell kigondolnia, mi lehetett az. Folytatás nem hiszem, hogy lesz belõle (bár bízom benne), mivel már 4 éves, ráadásul nem egy hollywoodi blockbuster, amibe a stúdiók 100-200 millió dollárt ölnek, és többet várnak. Az egész film nem volt 100ezer dollár, 1.8 milliót hozott. (Lett volna pénz a folytatásra. :-) ) Brit Marling pedig nem csak szép, hanem tehetséges is.
Mindegy, talán egyszer. Mindenesetre, ha leadják újra, megnézem.
10/10
Összes hozzászólás