Feljegyzések az egérlyukból

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 51 perc, 2010

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Hivatalnok lét, szürke, semmilyen élet és válaszok keresése. Dosztojevszkil azonos című műve az orosz realizmus csodálatos példája. A film pedig hűen tükrözi a kilátástalanság és a lét kérdéseit feszegető hangulatot. Zuvoljov elzárja magát a világ elől, ám ez nem megy könnyen. A hivatalnok a magányból eljut az Univerzumban vállalt szerepének felismeréséig.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
SophiaLouise 2017 nov. 21. - 12:12:15
A filmben hallható orosz dalokat Kafer-Nagy Natália énekelte!
Nagyon büszkék vagyunk rá! :) <3
www.facebook.com/kafernagynatalia
Szeretettel ajánlom!
feketevipera 2011 aug. 24. - 23:08:18
Ez a feldolgozás a kisregénynek csak egy részét jeleníti meg, aki nem olvasta Dosztojevszkij mûvét, az talán nehezebben fogja megérteni a filmet. Pedig a kisregényben pontosan a filozofáló - vagyis elvileg nehezebben megfilmesíthetõ - részek a legfontosabbak, ezeken keresztül tárul fel a fõszereplõ élete és világfelfogása. Egyébként nekem nem igazán tetszett a film, a színészi játék a szememben nem volt túl hiteles, és az enteriõrökrõl sem hiszem el, hogy azok mondjuk egy XIX. századbeli orosz lakáshoz tartoztak volna. Nem is beszélve arról, hogy mondjuk az "egérlyuk" kifejezésrõl nekem egy elhanyagolt, szûk, sötét odú jut eszembe, nem egy tágas, világos lakás, és ez utóbbi nem is illik a film mondanivalójához, a komor tartalomhoz nem illett a filmben uralkodó fene nagy világosság (legalábbis szerintem). Úgy érzem, elhibázott produkció ez, ami akár jó is lehetett volna, ha kicsit jobban odafigyelnek rá.
BicskaMaxi 2011 aug. 24. - 08:00:20
Dosztojevszkij valóban nem az.
Hulla fáradt voltam, elaludtam rajta.
Sebaj, szeptember elsején újra nekifutok.
siegelinde 2011 aug. 23. - 22:35:40
Hm...nem tûnik túl vidámnak:(
BicskaMaxi 2011 aug. 23. - 19:19:48
Wikipédia szócikk itt: hu.wikipedia.org/wiki/Feljegyz%C3%A9sek_az_eg%C3%A9rlyukb%C3%B3l
BicskaMaxi 2011 aug. 23. - 19:16:03
Legeza Ilona gondolatai a kisregényrõl:

"Fjodor Mihajlovcs DOSZTOJEVSZKIJ: FELJEGYZÉSEK AZ EGÉRLYUKBÓL


Dosztojevszkij eredetileg 1864-ben, nagy korszaka nyitódarabjaként megjelent mûvét nem véletlenül szokás a 20. századi ember gondolatvilága, sajátos létértelmezése borzongató megelõlegezésének tekinteni. A meghökkentõen modern alapszituáció szerint negyvenéves, visszavonult pétervári kishivatalnok hõse - unalomból, illetve helyzete tisztázása, emlékei rendezgetése okán - feljegyzéseket írogat "az egérlyukból", azaz egy nyomorúságos, városszéli kis zugból, ahol meghúzta magát. Ezek közvetítésével világíthat aztán az író - Gogolhoz kötõdve, de már egyértelmûen Kafkát, Sartre-ot, Camus-t stb. elõlegezve - az ember nyomorúságának, elmagányosodásának, elidegenedettségének és már-már patologikus tudatmechanizmusainak mélyeibe.

A voltaképpen két lekerekített részbõl álló mû elsõ fele fiktív önarckép: a torzult, eltorzított lelkû antihõs kísérlete arra, hogy tisztázza léte értelmét, körüljárja a számára adott szabadság fogalmát, megvilágítsa helyét és szerepét a társadalomban, exhibicionista-viviszekciós viszketegséggel egyénisége, múltja legsötétebb bugyrait mutassa be. A második rész mintegy az elõzõben feltárt jellemvonások szemléltetése az epikai alakítás hagyományos módszereivel, voltaképpen példázat a normális emberi kapcsolatok szinte totális hiányával sújtott emberrõl. Hõsünk önkínzó élvezettel számol be legkínosabb, legfrusztrálóbb élményeirõl: egy katonatiszttõl elszenvedett megaláztatásról (melynek során Dosztojevszkij a torz orosz társadalom kegyetlen kritikáját nyújthatja), groteszk, tragikomikus kísérletérõl, hogy társakra leljen volt osztálytársai körében, majd ennek szükségképpen szerencsétlen végkifejlete nyomán a szánalmas viszonyról Lizával, a nyomorúságos kis prostituálttal.
- A ma is meggondolkodtató, felrázó mû serdülõkortól mindenkinek olvasmánya lehet." (Legeza Ilona)

Akit érdekel, online itt olvasható: mek.oszk.hu/00300/00372/00372.htm
far vik 2011 aug. 23. - 17:34:04
hát ja. de kár a szóért, ez az oldal nem az igényességérõl ismert.
BicskaMaxi 2011 aug. 23. - 15:22:25
Ne feledkezzünk meg a kisregény írójáról sem, aki nem más, mint Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij.
Ford Mustang 2011 aug. 23. - 15:05:51
Úgy emlékszem, ez egy tûrhetõ tévéfilm. A szereplõk nagyon jó színészek.