Főzni szívvel-lélekkel

Kylie Kwong: Heart and Soul
ausztrál ismeretterjesztő filmsorozat, 26 perc, 2003

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?
Ez aztán az igazi nemzetközi konyha! Egy Ausztráliában élő csodálatos, temperamentumos kínai asszony, vendéglőtulajdonos és mesterszakács életéről és szakácsművészetéről szól ez a sorozat. Játékfilmekben megszokott művészi igényességgel dolgozza fel Kylie gyermekkorát, a hagyományőrző kínai család életét egy olyan közegben, amely angol tradíciókra épül. A kislány Kylie jobban szerette a báránysültet és a "fish and chips"-et, mint szülei, nagyszülei wokban pirított zöldségeit, húsfalatkáit, és fel kellett nőnie ahhoz, hogy a kétféle kultúrát ötvözve szenvedélyévé váljon a főzés. "Megtaláltam, mi a dolgom a világban" - mondja ez a rendkívüli ember, akit mély átérzéssel és adekvát derűvel személyesít meg "magyar hangja", Für Anikó. "Nekem nagyon jól esik, ha másokat jóllakathatok" - ez Kylie ars poeticája, s ennek megfelelően családját, barátait, vendégeit olyan szenvedélyes szeretettel eteti és okítja az evéssel, főzéssel kapcsolatos tudnivalókról, hogy lehetetlen neki ellenállni. Magával ragadja nézőit, és elrepíti őket a konyhaművészet nemzetközi világába: nyugati alapanyagokból kínai eljárással főzött étkek közé, az észak-afrikai cserépedényekben párolódó rizses finomságokhoz, a közel-keleti fűszerek bűvös illatai közé. Villámkezű, nagydumájú, derűs személyiség kalauzolja a nézőt a hétköznapok Kínájának konyhájára is, ahol a legnagyobb érték a hús, ezért "olyan húsokból is csemegéket főznek, amiket máshol kidobnának". Nem kell megijedni, nem kutyáról-macskáról van szó, csak azokról a kevésbé értékes húsrészekről, amelyeket egyébként a magyar házikonyha is felhasznál, sőt, nagyonis kedvel: a csirkelábról, csirkeszárnyról, a pacalról, belsőségekről, a nálunk csak levesbe főzött marhaszegyről, vagy éppen a hasaalja húsos szalonnáról (amit a film fordítója udvariasan "sonkának" nevez). Utóbbiból olyan látványos és feltehetően rendkívül finom fogást állít elő Kylie, hogy az ember legszívesebben azonnal nekilátna, hogy az ő asztalán is ott illatozzon a sok-sok finom fűszerrel, gyümölccsel megbolondított, kívül ropogós, bévül puha szalonna.
De a számunkra is ismerős alapanyagok mellett a mi mesterszakácsnőnk otthon van az olyan egzotikumok egyszerű és finom elkészítésében is, mint amilyen a languszta, a bambusz, a különféle kagylók, a tintahal, a tarisznyarák. Magabiztosan mutatja be a tésztakészítés és - főzés különféle módozatait, a rengetegféle gombát, a rizsfőzés trükkjeit - egyszóval mindent, amit egy konyhában tudni kell. S teszi mindezt olyan derűsen, olyan lendületesen és vidáman, hogy az ember elhiszi: életének értelme valóban "táplálni a lelket, felizzítani az érzékeket és szívvel alkotni".

Egyéb epizódok:

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?