Habermann

Bakancslistához adom
német-cseh filmdráma, 101 perc, 2010

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A Szudéta-vidékről származó Habermann gazdag és humánus ember, egy malom tulajdonosa. August Habermann beleszeret a gyönyörű Janába és feleségül veszi. Habermann kíváló vállakozó, s Bludov falujában neki van egyedül malma. Sok embernek tud így munkát és kenyeret adni. Habermann német, Jana cseh, s itt, a határmenti faluban élnek nagyon boldogan. Hamarosan gyermekük születik, s a Melissa nevet kapja örökül. Habermann családjának dolgos és felhőtlen élete egyik napról a másikra megváltozik, amikor 1938-ban, Európában egyre jobban fokozódik a második világháborús helyzet. Hans, Jana öccse szimpatizál a fekete ingesekkel. Habermann legjobb barátja és munkatársa Karel az egyedüli, aki ebben a tragikus háborúban próbálja védeni Habermannt és családját, egészen a végzetes végkifejletig.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
NADALFAN 2015 nov. 19. - 19:22:49 8/10
Ez a film bizony tetszett ,rámutatott arra s hogy bizony a bosszúállás nem állt távol az a felszabadítottaktól sem.
És bizony ? ártatlan embert hurcoltak meg kohold vádak alapján, na és a csorda szellem tényleg elveszi az emberek normális és reális gondolkozását. Ilyenkor eggyé válnak az addig utált majd legyõzött ellenséggel,vagyis az egyik kutya a másik eb.
8/10.
10/10
leander1 2015 szept. 26. - 20:09:45 10/10
Szóval felvettem a TV-rõl és egy vasárnap délután megnéztem, döbbenetesen tömör ábrázolása a háboru borzalmainak, a nemzetiségi problémák, az emberi GYÛLÖLET, irígység, a társadalmi külömbségek, kiszolgáltatottság, szóval nem tudom ragozni, szerintem egy igen jól megcsinált film, és nagyon jó pillanatképet ad a háború adta lehetetetlen helyzetekrõl, emberi tragádiákról, borzalmakról.
Edmond Dantes 2015 szept. 15. - 21:50:16
Juraj Herz a cseh(szlovák) újhullámos nemzedék (Forman, Menzel...) egyik nagy öregjének kései opusza kényes és kényelmetlen történelmi témát dolgoz föl -kényes és kényelmetlen történelmi témák tudniillik vannak!- nevezetesen a Szudéta-vidék és népe sorsát 1937/38-45 között, a módos malomtulajdonos Habermann-család életén, hányattatásain keresztül. Mint a legtöbb hasonló történelmi film, ez is számos sematikus fordulatot, fekete-fehér leegyszerúsítést tartogat, de mindenkinek ajánlom, akik (hozzám hasonlóan) érdeklõdnek egy adott korszak, ország, országrész, népcsoport stb. történelme, sorsfordulói iránt és 1-1 ilyen film megtekintése elõtt-után jobban elmélyednek a felsorolt dolgok, események tanulmányozásában. Távoli vidékek esetében azért, ilyen közeli tájak esetében meg azért. Közép-európai sorsközösségek, háborús és háború utáni bûnök és bûnhõdések, jogosak és igaztalanok, valósak és gonoszak.
olahmiki1959 2015 szept. 13. - 06:42:55
A tartalom leírása alapján ez az a film, ami "lehet esõ, lehet hó"...:)
Pláne, hogy eddig még senki sem szólt hozzá.