Hanna grófnő

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2002

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

"Az ember azért él, hogy valamit tegyen" - summáz Mikes Hanna, a hajdani grófkisaszony 2001-ben, Washingtonból Zabolára látogatva, 89 esztendejének minden méltóságával, humorával. Történelmi nevet viselő családjával együtt 1949-ben száműzték. Régi, míves, saját maga készítette fotográfiákon őrződik a magántörténelem éppúgy, mint a zabolai hagyományok, munkálatok, a "szolgák" portréi. A hajdani "cseléd" Juliska meghatottan emlékezik s emlékezteti gróf Teleki Pál menyét, Hannát, arra az időszakra, amikor "minden rendesen, s jól ment..." Közben eltelt több mint fél évszázad.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
vadimari 2014 jún. 08. - 07:03:17 10/10
Érdekes látni a régi hozzászólásomat és a válaszokat rá. Igen, éltek "olyan" urak is és ilyenek is, akik felelõsséggel voltak urai a rájuk bízottaknak. Sajna a történelemkönyvek csak azokat a hazugságokat és féligazságokat tanították nekünk amikben simán meg lehetett magyarázni a tanácsköztársaság szörnyûségeit, de nem tanultunk pl. arról a vonatról sem, amin Kun Béláék járták a vidéket és álltak bosszút a parasztságon igen kegyetlenül. Persze ma már nem gond ennek utánanézni pl. a neten. Ez a film a felelõs urakról szól, akikbõl sajna mindig kevés volt. Ady, Móricz nem ezekrõl írt, hanem a többségrõl.
Mélie 2012 aug. 30. - 02:17:50
Ismétlés mikor,hol?
1/10
danton-b 2012 aug. 28. - 21:01:16 1/10
Ahhoz mûveltség kéne ,sokkal kényelmesebb a komcsizás.Ha nem ilyen emberek alkotnák kis hazánkban a többséget ,akkor ez a jelenlegi szélhámos banda sem jutott volna soha a hatalom közelébe ,dehát minden népnek olyan vezetése van ,amilyet megérdemel.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 28. - 12:51:52 Előzmény danton-b
Nem beszélve a Horthy-rendszer kizsákmányolásával, elnyomásával, vakságával, érzéketlenségével szemben szintén kritikus valódi konzervatívokkal, a jobboldal haladó (máig vállalható) szárnyával, úgymint Illyés, Németh László és a többi népi író.
Vagy az oldalfüggetlen (és mindkét oldalnál számkivetett) Bibó kritikáját is beépíthetné egy normális jobboldal.
1/10
danton-b 2012 aug. 28. - 10:54:51 1/10
vadimari csak a jávorpalis filmeket ismeri,az Árvácskát és valódi helyzetet nem,merthát Ady és Móricz stb azok nyilván mind komcsik voltak ellentétben a naccerû fõméltóságú úrral..
adamnagysweetmovie 2012 aug. 28. - 10:31:12
átak=láttak
adamnagysweetmovie 2012 aug. 28. - 10:30:13 Előzmény vadimari
Gondold át mégegyszer.
Láttam egy TV-dokut a cselédség fajtáiról, és a nyilatkozók szerint nagyon attól függött, milyen gazdához kerültek. Ki voltak nekik szolgáltatva és a csendõrség is az urakat szolgálta.
Nem véletlen kaphatott itt támogatást a Tanácsköztársaság vagy a kommunista eszmék, mert hatalmas volt a létbizonytalanság, kiszolgáltatottság, az állam által nemhogy tompított, hanem kifejezetten kiélezett egyenlõtlenség.

Részben ez is vezetett a túlzott ellenreakcióhoz, mindennek dühödt elutasításához, és egy osztály kollektív elítéléséhez.
Másrészt annyira az ország javát akarták, hogy sokan nem átak tovább a megyehatárnál, egyáltalán nem reálisan értékelték a külpolitikát, és sikerült az úri Magyarországnak 2 világháborúba is belelépnie.

Nem tudom, a fentebbiek ismerõsek-e?
Segítõ Béka 2012 máj. 28. - 12:38:30
hol lehet megnézni?
vki nem segítene?
10/10
vadimari 2012 máj. 26. - 08:38:34 10/10
Rendkívül érdekes történet egy letûnt korról, félresöpört nemesekrõl, akik rendben tették a dolgukat: felelõsséggel kormányozták mindazt és mindazokat, ami, akik hajdanán rájuk lettek bízva és a politikát is azért "csinálták", hogy jobb legyen a hazájuknak.

Micsoda különbség van köztük és azok között akik mindezt szétlopva, felgyújtva, leszarva, szétrohaszta, széthazudva nyomorult proli módon megsemmisítették!
awxdful1 2011 márc. 25. - 13:13:39
"Az ember azért él, hogy valamit tegyen" - summáz Mikes Hanna, a hajdani grófkisasszony 2001-ben, Washingtonból Zabolára látogatva, 89 esztendejének minden méltóságával, humorával. Történelmi nevet viselõ családjával együtt 1949-ben számûzték. Régi, míves, saját maga készítette fotográfiákon õrzõdik a magántörténelem éppúgy, mint a zabolai hagyományok, munkálatok, a "szolgák" portréi. A hajdani "cseléd" Juliska meghatottan emlékezik s emlékezteti gróf Teleki Pál menyét, Hannát, arra az idõszakra, amikor "minden rendesen, s jól ment..." Közben eltelt több mint fél évszázad.

---------
Sajnálom, hogy ma mégsem vetítik a DunaII-n, pedig a nyomtatott tv-újságban még úgy szerepel, helyette Parlamenti közvetítés (épp úgy, mint az m2-n).