Jelöletlen tömegsírok

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 53 perc, 2007

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Ezerkilencszáznegyvennégy: fájó némaság, rettegő suttogás, földre szegeződő tekintet, megalázó szégyen - Hogyan lettek az ártatlan áldozatokból vérengző magyarok? A Jelöletlen tömegsírok című film forgatókönyvének alapjául Forró Lajos azonos című, 1995-ben kiadott könyve szolgált, amely a történész 15 éves kutatómunkáját dicséri.

A dokumentum-riportfilm három délvidéki magyarlakta településen - Magyarkanizsán, Martonoson és Adorjánon - az 1944 végén történt tragikus eseményeket idézi fel túlélők, szemtanúk, leszármazottak, valamint rekonstrukciók segítségével.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
tanhu 2010 márc. 21. - 13:17:09
Köszönöm h láthattam,bár ezt inkább fõmûsoridõben 12-es karikával kellett volna bemutatni a sok agyatlan félretájékoztatott fasisztázónak meg kötelezõvé tenni heti gennyes helyett,érdekes ilyen népirtásokat elsõsorban a Magyarlakta Területeken, Ellenünk követtek el nagyban,és látszólag ez kicsiben most is van, valójában nagyban folyik mindez.Tõlünk még senki soha nem kért bocsánatot igaz ez az üzletiparággá vált anyagi kompenzáció úgy látszik csak másoknak járhat, a pofájukkal együtt,nekünk meg bocsánat kérés sem... Minket Mindenki gyilkolt,gyilkol,s míg a golyó,ütleg,tettlegesség tetten érhetõ addig a latens cigánybûnözõk által a partizánokat idézõ virtuóz kegyetlenségek számát, nyelvtörvényeket,Õsi Törvényünket,mi több megkérdõjelezhetetlen,és felülbírálhatatlan,habár anakronisztikusnak gyalázott államformánk,és ÉGFÖLDI hatóság által NEM HATÁLYTALANÍTHATÓ Szakrális Törvényünk kérdéseinek feszegetését ebben a nagy eus demokráciában szinte tabu kimondani,míg pár évtizede hozott vörös terror által besulykolt törvényeket,vagy létrehozó unokáinak bírálását sem ildomos lásd a legutóbbi aljasságot a nyelvtörvényt amit bólogató birkaként néz el a világ.Illetve szít az erre kiképzett tömeges hazaáruló értelmiségi réteg,aki minden tudását szemfényvesztésre,a szoCIONáci hatalom átörökítésre, történelmi tények tudatos meghamisítására, valójában a Nemzeti Vagyon,és a Nemzet idegen kezekbe való átjátszására használja gusztustalanul,fillérekért a Nemzet egymás ellen való hangolásával, fordításával nem csak Anyaországon belül hanem Csonka Hazán kívül is,aztán jöhet a hazug sztereotípia széthúz a Magyar.Ha bármely nemzetnek ennyit ártottak volna már híre pora sem lenne.Hej pedig ha összefognánk végre és lecsorogna annak a sok agyatlannak, hogy nem pártoskodni kell,ezáltal rabigát venni nyakunkban bármely úniótól is kapjuk,hanem csak be kellene tartani,és tartatni a VALÓDI TÖRVÉNYEINKET A SZENT KORONA ÁLTAL SZENTESÍTVE,Megmaradásunkért,mert ha ez így marad akkor elkerülhetetlenné válnak az etnikai összeütközések.Tegyünk a RASSZISTA MAGYAR GYÛLÖLET ELLEN!
Akinek kétségei vannak tájékozódjon, vagy legalább tekintse meg a Háború a Nemzet ellen c doku sorozatot, ami fõleg mai gyalázatos történéseket mutat be rávilágít annak okaira is.Végezetül három idézet :
Babits Mihály a kommunistákról 1919- ben:

„Kik ezek? s mi történt? Evangéliumot hirdettek s Apokalipszis jött.”
Márai Sándor a kommunistákról 1967- ben: „A kommunizmus megbukott, minden értelemben. De a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezõje, aki már nem az Eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt.”

Szolzsenyicin a kommunistákról:
"A kommunistáknál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így hív: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek (…), egészséges szellemû európai ember nem lehet kommunista. Nincs olyan vastag bõrt igénylõ hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki nem mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása úgy kívánja."
10/10
sixtin 2010 márc. 21. - 01:16:03 10/10
persze hogy éjszaka adják le..:((((((((((
ondok 2009 dec. 12. - 23:54:25
Nekem is feltünt ,aztán arra gondoltam ,hogy talán megkezdik a spórolást pont szombaton.Kell a pénz a górék prémiumára, a közönség meg le van tojva .Meg aztán így lehet demonstrálni,hogy lám ez agonosz kormány ide juttatta a Tv-t...
A nyomtatott mûsorban az van beírva ,hogy Technikai szünet.Mindenesetre az nonszensz ,hogy semmi tájékoztatás nem volt.
kgyuri0 2009 dec. 12. - 23:23:51
Talán még jársz erre:

Van fogalmatok arról, hogy ma este(09.12.12) 21h55-tõl a királyi 2-es, 23h30-tól a királyi 1-es miért kezdi meg a Mûsorszünet címû mûsorát?
Valami rossz fát tettek a tûzre, gondolom.
Nekem nyomtatott mûsorom nincs, és délután, amikor megnéztem a mai estét, hát, bevallom, nem tanultam be, így nem tudom pontosan, mikor és milyen mûsorváltozás lépett életbe: .aPORT-on megnézhetõ programot idejekorán módosították,ott úgynéz k, mint ha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy szombat este féltizenegykor a közszolgálati adó elálmosodik és”korán megy aludni”.
Normálisdolog z:!
Nem kellene pár szóban tájékoztatni a közönséget?
Mit tudtok errõl?
ondok 2009 dec. 12. - 22:53:13
A néphülyítés élharcosa a Fidesz,nade azért mások is közremûködtek abban .El is várta és várja ezt a jónép.Ezt ragyogóan mutatta az öszödi beszédre való reakció ,hogy volt egy politikus ,aki nem mérte fel a társadalom mentális állapotát ,elõreszaladt egy picikét ,felnõttként próbálta kezelni aszavazókat.És uram irgalmazz!, kimondta az igazat.Hát lett is erre fogak csikorgatása,hogy hogy képzeli ez ,hogy csak úgy bele a pofánkba ,mikor itt minden politikus hivatalból "soha nem hazudó" ígérgetõ.Ezt aztán meg is választják majd elsöprõ többséggel.Ez van..
kgyuri0 2009 dec. 12. - 22:02:21 Előzmény ondok
Hát persze, hogy minden aljas és buta rohadékot néven kell nevezni.
De amit ezek megengednek maguknak az nudli, csak parasztvakítás.
A Pálfy-s idõkben még direktben dolgoztak, úgy jobban kilóg a lóláb, sokan nem is hitték el nekik a szocik „ólomkamráiról” szóló meséket.
Ezek a ficeszesek csak indirekt módon hintik a gyûlöletet, elégedetlenséget, ostobaságot, házsártos, kisszerû bosszúszomjat, irigységet. Naná, hogy mindez, ha megszületik, már magától fog a „nagyvállalkozók” ellen meg politikusok ellen fordulni (persze, megnyugtatlak, nem a ficeszesek ellen).
Csak szerintem arra fognak rákummantani, hogy a fasisztoid szélsõ jobb oldalára fog billenni az egész.
Halált hörgõ, bunkó magyar plebsszel semmi keresnivalónk Európában.
Majd megehetik, amit fõztek.
Csak pesze, mi is. Pedig vétlenek vagyunk.
kgyuri0 2009 dec. 12. - 21:29:21 Előzmény ZOLIMAAR
Kicsit vicces,ZOLIMAAR, hogy

"Érezhetõen nem tudnak az akkori történésekrõl."

Na, nem magam miatt(én annyit tudok errõl, amennyit,hogy az pont elég, több, vagy kevesebb, azon lehet vitázni,én nem fogok),de,hogy szerinted fredi60 nem tud eleget errõl szerinted,az sajátos.
Sajátos és árulkodó: prekoncepcióról tanúskodik, elhatároztad, hogy a nézõk errõl a témáról nem tudnak(ha tehát valaki kritizálni meri, ezzel lehet leverni)
Az ugyanis, hogy fredi60 milyen részletekrõl tesz említést,nagyon impresszív. Alighanem téged zsebre tenne, Matuska-könyvestõl.
Arról nem beszélve, hogy az emlegettem esztétikai és etikai szempontok megkerülhetetlenek.
Azám!
ondok 2009 dec. 12. - 20:02:03
Abban igazad lehet ,hogy nem véletlen ,hogy pont most és pont így vetítgetik ezeket a történelmi gaztetteket.Mintahogy a 94-es választások elött is ömlött a Pálffy G-s Tvbõl az un.komcsi bûntettek vetítgetése.
De én azzal együtt ,hogy ezen átlátok,azért magát atényt képes vagyok elfogadni,elítélni a legmesszebbmenõkig.Tele van a történelem aljas gaztettekkel kezdve a szerb partizánok bûntetteitõl Hrebrenyicán, Katyynon át,a mosonmagyaróvári sortûzön át a nyilasokig,a holokausztig.
Ezeket fel kell tárni,a gyilkosokat néven kell nevezni.a rendszerváltás környékén volt egy sorozat a doni magyar hadsereg történetérõl,amit jónak tartottam,igaz ott ha bele is szõtték az öregekkel való interjúkat ,de nem játszották el amegfagyóban lévõ emberek halálhörgését.Ez nekem is hatásvadásznak tûnt ,bár kb így történhetett ,ahogy elõadták.
Magával atémával kapcsolatban annak teljes degradálása ,ha valakik ezeket aktuálpolitikára használják ,mert akkor pont ellenkezõ a hatás mint amire a múlt feltárása ,kibeszélése kéne hogy szolgáljon
ZOLIMAAR 2009 dec. 12. - 17:49:51
Úgy érzem, a hozzászólók elbagatelizálják, elpolitizálják ezt a dokumentum filmet. Érezhetõen nem tudnak az akkori történésekrõl. A filmben többször is megszólal Matuska Márton író, kutató, akinek könyve alapján - segédletével - készülhetett el ez a film. El kell olvasni Matuska Márton: A MEGTORLÁS NAPJAI címû kötetét, nagyon figyelve az elõ- és utószóra is, és azonnal elmaradnak az ilyen dramaturgiai, politikai mellébeszéléses megnyilvánulások. Ismerd meg igaz múltadat (lehetõleg ne az elmúlt 60 év történelem könyvei alapján), hogy szebb jövõnk legyen, és fõleg unokáinknak.
Maár Zoltán
offtopic
fredi60 2009 dec. 12. - 15:56:56
"A "Hideg Napok" után a magyar hatóságok azonnal vizsgálatot inddítottak"

Szombathelyi már 1942. február 4-én elrendelte a vizgálatot, amelyet azonban Feketehalmy-Czeydner vezetett, így nemhogy felelõsségre vonás nem történt, de Deák László ezredest még ki is tüntették a Magyar Érdemrend Középkeresztjével, hadiszalagon, kardokkal.

Szombathelyi megismételtette a vizsgálatot, ahol azonban csak 12 csendõrtiszt ügyében jártak el, mivel Feketehalmy-Czeydner altábornagy és Deák László ezredes ügyében maga a Kormányzó szüntette meg az eljárást 1942. augusztus 13-án, azonban mindkettõt ezzel egyidejûleg, azonnali hatállyal nyugdíjazták. Grassy József vezérõrnagy ellen azért nem volt eljárás, mert a keleti fronton tartózkodott.

1943-ban az ügyet újra elõvették. A fõ felelõsöket a tárgyalás során halálra ítélték. A halálos ítéleteket azonban nem tudták végrehajtani, mivel az elítéltek egy része Németországba menekült. Mások, mint a hûtlenségért elítélt Képíró Sándor, rövid börtönbüntetés után újra szolgálati állományba kerültek.
kgyuri0 2009 dec. 12. - 13:07:54
Eca76 fölvezetésébõl:

„ostoba politikusok és nagyvállalkozók”

Miért érzem én ezt a fölkiáltást hõzöngésnek?! Különösen a „nagyvállalkozók” sunyin aktuálpolitikus!
Én inkább annyit mondanék, hogy az emberi butaság s aljasság vezet ide.
Ez persze olyan általánosság, hogy szinte közhelyes. Csak éppen a közhelyek általában igazak, ha egy nép fölnõtt korú, nincs az a politikus, s persze nagyvállalkozó sem, amelyik ilyesmibe bele tudná sodorni. Ilyenkor mindig kölcsönös vérbosszúk elfuserált nyomvonalán haladnak az események, érdemes a Hideg Napok-ra gondolni.
Ilyen típusú mûsorokkal általános baj a színvonaltalanságuk.
Két lehetséges megközelítés merül föl: 1. Egy esetleg több szakember (történész) beszél(get) róla, ezzel ismeretterjesztenek, azaz emelik a közvélemény ismereti szintjét. 2. Mûvésziesebbre véve a figurát, lehet párbeszédes mûfajban kisebb-nagyobb jelenete (ke)t írni és elõadni színészekkel. A 3. lehetõség (dokumentum-felvételek vetítése) már nem igazán aktuális: néhány érthetetlen beszédû idõs ember visszaemlékezésein kívül nincs ehhez nyersanyag.
Ez a „középutas”megoldás igen megkérdõjelezhetõ. A párom pl. nem volt hajlandó nézni, nem szereti a szadi jeleneteket, s gondolom, nem egyedül õ.
Összefüggéstelen jelenetek színészekkel mesterségesen megrendezve: de nem is jelenetek, mert tkp. semmi egyéb sztorijuk nincs, mint, hogy nagydarab tohonya, de legalábbis ördögien kegyetlen egyenruhások, szláv nyelven üvöltözve(a feliratos fordítás szerint nyomdafestéket nem viselõ dolgokat),
durváskodnak.
Ha ezt a történész elõadó fölolvassa, nincs kizárva hatásosabb s mellbevágóbb, a célközönségrõl föl kellene tételezni, hogy van normális fantáziája, s képes egy szöveg hallgatása alapján érzékletesen fölfogni, mirõl szól. Az, ilyen módon tehát, áldramatizált jeleneteknek semmi funkciójuk. Ez így nagyon iskolás volt. Mint ha valaki kéjelegne szadista jelenetek elõállításában.
Persze, egyetlen lehetséges magyarázat azért van: az egész mûsor, s a téma tálalása elsõ sorban nem az ismeretszint emelésére szolgál, hanem hergelésre, a célközönség is nyilván az iskolázatlanabb irányban tolódik el. Ha ép ésszel nem lehet elgondolni célt és irányultságot, jobb híján meg kell elõlegezni, hogy
agyament cél lebeg az alkotók elõt: „Báncsákamagyart” – ez mindig hálás téma, olcsón lehet vele etetni hülyéket. Ráadásul hadd mélyüljön a jóöreg hazai „sérelmi kultúra” – valakik azt hiszik, ez jó. Valóban bicskanyitogatóan és idegesítõen sokkoló, emlékeztet Orwell 1984-ének „gyûlöletfélóráira”.
Persze, hogy összetalálkozik aktuálpolitikus fröcsögéssel. Akkor tényleg, szokásomhoz híven én is aktuálpolitikusra veszem a fugurát:
Ez a szinvonltalanság ízelítõ lenne a jövõ történelmi, politikai mûsoraiból, különös tekintettel a Ficesz várható mennybemenetelére?
ondok 2009 dec. 12. - 12:11:23
Enyhén szólva morbid ,hogy amai "szenvedések" és az akkori bestiális tömeggyilkosság közé kvázi egyenlõségjelet teszel.nem kéne ennyire elfogultan mindenbõl napi politikát gyártani ,bár tudom hogy pl az oltást is fúrják egyesek ,ami szintén valahol tömeggyilkosság,csakhogy nehogy véletlenül valami pozitívum kiderüljön errõl aregnáló kormányról.
aalfa 2009 dec. 12. - 11:58:08
A "Hideg Napok" után a magyar hatóságok azonnal vizsgálatot inddítottak, a szerbek 60 év elteltével sem mertek szembenézni tetteikkel, és alig van valaki, aki emlékeztetné õket. Most, hogy az EU felé vezetõ úton Magyaro. támogatására számítanak, kellene kivizsgálni ezeket az el nem évülõ a háborús bûnöket. Itt volna az idõ az 1991-92 között megölt határõreink megölésének kivizsgálására, és a szerb repülõk provokációinak tisztázására is. Épp a minap nyilatkozott Sólyom és Tadiæ a jó szomszédi viszonyról. Agyonhallgatás útján tarható csak fennt ez a viszony, vagy készek õszintén feltárni a múltat?
10/10
Eca76 2009 dec. 11. - 23:09:41 10/10
Nagyon szomorú, hogy ezek a dolgok megtörténtek, és ezenkívül rengeteg ember szenvedett és szenved most is ostoba politikusok és nagyvállalkozók rossz döntései miatt.