Jézus utazó mártírjai

Bakancslistához adom
Deadly Journeys of The Apostles
dokumentumfilm sorozat

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A születőfélben lévő kereszténységnek gyakorlatilag semmilyen esélye nem volt a fennmaradásra az ókori világ nagyhatalmai és rivális vallásai szorításában. A tizenkét apostol azonban az égi utasítást követve útra kelt, és életük árán is elvetették egy eljövendő világvallás magvait a Föld leghatalmasabb és legellenségesebb birodalmai területén. A sorozat Júdás, Máté, Tamás, Jakab és társaik mártírhalállal végződő térítőmunkáját mutatja be a legújabb apokrif forrásokat is felhasználva.

A tanítványok közül tizenkettő életében drámai fordulatot hozott Jézus keresztre feszítése és halála: egyszerű tanítványokból apostolokká emelkedtek - szó szerint hírvivőkké, akiknek az volt a feladatuk, hogy megosszák a jézusi örömhírt azon népekkel is, melyek még másféle ideákban hittek.

Az apostolok valószínűtlen térítők voltak: legtöbbjük jobban értett a hálószövéshez, mint az emberekkel való bánáshoz, utazásaik, küzdelmeik és az általuk terjesztett tanok mégis egy olyan vallás építőköveivé váltak, mely máig a nyugati civilizáció erkölcsi alapját képezi.

Kétezer évvel ezelőtt ezek az egyszerű emberek egy lehetetlennek tűnő küldetést vittek sikerre: elvetették egy eljövendő világvallás magvait a Föld leghatalmasabb és legellenségesebb birodalmai területén; valamint olyan pogány - szó szerint Isten háta mögötti - vidékeken, ahol ősi vallások, gonosz istenségek és sötét hagyományok mélyen berögzült előítéleteit kellett lebontaniuk. A sikert azonban még Isten hírvivőinek se adták ingyen: a tizenkét apostol gyakorlatilag mindent feláldozott a béke, a szeretet és a gonosz felett győzedelmeskedő egy Isten örömhírének terjesztése érdekében.

A kanonizált írások számtalan érdekes részletet megőriztek az ismertebb apostolok életéről - napjainkban azonban egyre több új legendára és alternatív forrásra bukkannak rá a vallástörténészek, s ezek nyomán nem hogy nem tisztul, de egyre zavarosabbá válik az első századról alkotott képünk: démonokról, mágiáról, politikai intrikákról és rejtélyes gyilkosságokról szólnak az új források, s ezek fényében még veszélyesebbnek és ellentmondásosabbnak tűnik az a világ, amelyben Tamásnak és társainak neki kellett vágniuk az ismeretlennek. A sorozat ezért a legújabb levéltári és régészeti kutatások eredményeit is segítségül hívja az apostolok életének és halálának minél átfogóbb rekonstruálásához.

A műsor nem kész tényeket közöl - hisz azoknak ma talán senki nincs az ismeretében -, hanem izgalmas tudományos nyomozások keretében megpróbál minél közelebb kerülni az igazsághoz: eddig ismeretlen forrásokat kutat fel, bizonyítékokat és véleményeket ütköztet, s olyan szokatlan tényezőket is bevon az apostolok halála utáni kutakodásba, mint például a korabeli mendemondák, összeesküvés-elméletek és bűnügyi helyszínelési jegyzőkönyvek.

Ilyen módon a sorozat minden epizódja egy-egy izgalmas detektívtörténet - és egyúttal lenyűgöző idő- és térbeli utazás a korabeli keresztény világ határain kívülre. Egzotikus tájak, karizmatikus hősök, egyszerre brutális és elbűvölő világok... A Jézus utazó mártírjaiban tartson Júdással Babilonba, Mátéval Etiópiába, Tamással Indiába és Jakabbal Spanyolországba, és legyen szemtanúja harcos térítőmunkájuknak és önfeláldozó mártírhaláluknak!

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
proklima 2015 ápr. 06. - 21:11:03
"Az egyik legérdekesebb, és talán legtöbbször hivatkozott apokrif az áruló apostol, Iskariótai Júdás nevéhez kötött" (El Mina).
Ez egy párbeszéd Jézus és Júdás között.
A gnosztikus szellemben íródott Júdás evangéliuma szerint Júdás nélkül nem teljesedhetett volna be a megváltás.
"Jézus felfedi Júdás eljövendõ árulását tanítványa elõtt, amelyre azonban úgy tekint, mint a kereszthalál által megvalósítandó megváltás részére. Azzal vigasztalja Júdást, hogy noha tettéért az apostolok és sokan mások átkozni fogják, végül megdicsõülés lesz az osztályrésze."
1/10
gadus 2015 ápr. 06. - 18:59:32 1/10
Júdás mártírhalála??? Úgy megnéznék már egy ismeretterjesztõ filmet a talmud írásait felhasználva.Ja hogy olyat nem csinálnak?Vajon miért?