Kard helyett bilincset kapott - Kuncz Aladár

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő film, 72 perc, 2009

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

"Kuncz jó író, mert volt egy nagy élménye, de talán nagy író lett volna, ha nincs egy nagy élménye - a fogság-, mely teljesen megtöltötte árammal és ugyanakkor beszipolyozta írói erejét. Az élmény anyagából írt egy kitűnő könyvet, de az élmény éltető, dolgoztató ereje nem sugárzott, lüktetett benne tovább. Beteg volt, mondták. De valószínűbb, hogy meghalt, mert az élmény kimerítette, mert a könyvet megírta, s nem volt több életfeladata." (Márai Sándor: Napló, 1945)
A film készítői végigjárták és filmre vették Kuncz Aladár életének meghatározó helyszíneit: a századelős Párizst, ahová évenként töltődni járt, a kis bretagne-i falut, ahol a háború kirobbanása érte, Kolozsvárt, ahol élete utolsó éveit töltötte. Az írótól vett idézetek jól tükrözik a kor hangulatát, lélektanát, azt a folyamatot, hogy "miként sodródhat az emberiség az egyik fájdalomból a másik, sokkal nagyobb fájdalomba, az egyik háborúból a másik háborúba, mert kiolthatatlanul él a múlt".

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
hecsedli 2010 jún. 28. - 15:45:59 10/10
Kiváló és nagyon igényes dokumentumfilm egy tragikus sorsú nagyszerû emberrõl.
Alapos korrajz Franciaországról és közép-kelet Európáról az I.vh elõtt és után. Kuncz Aladártól vett költõi szépségû idézetek, lényegretörõ kísérõszöveg valamint sok eredeti fénykép, festmény, grafika segíti az érdeklõdõ nézõt.