Kedves Frankie

Bakancslistához adom
Dear Frankie
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 105 perc, 2004

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Miután apja nevében megválaszolta kisfia számtalan levelét, egy anya felbérel egy idegent, hogy játssza el a kisfiú apját a személyes találkozáskor.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
dandelion83 2017 júl. 02. - 10:36:54 9/10
Nagyon szép film, nem hatásvadász, nem giccses, nem szájbarágós, hanem egyszerûen, tisztán mutatja be az érzéseket. Szép lassan bontakozik ki a történet, Butlert kicsit meglepõ ilyen szerepben látni, de jól áll neki, elhiszünk neki mindent. A kisfiú zseniálisan játszik, Õ viszi el a hátán az egész filmet. A képi világa, a zene, a történet, minden a helyén van. Megható történet, méltatlanul alig ismert. 9/10
perry 2013 júl. 07. - 12:37:10
A boldogság jöhet a belsõ csendbõl, ha egy másik ember adja, szülõktõl, barátoktól és csak úgy az emberektõl, persze ne feledjük hûséges társainkat az állatokat, kutyákat, macskákat és egyéb sok vagy kevés lábú, szárnyú stb. barátainkat sem.

Amikor pedig boldogok vagyunk kitárul elõttünk a világ hangok töltik meg , fények valami bizsergetõ érzés indul meg ennek a szívnek nevezett pumpából, bár lehet , hogy csak idegpályánk csalók játéka kicsit fáj, kicsit szomorú ,kicsit mámorító
mi pedig hagyjuk végig áramolni magunkon mert szükségünk van rá.

A történet egyszerû és ez benne a varázslatos kicsinek lenni a világgal ismerkedni, túllépni testi hibáinkon, szeretet adni és kapni ezek a dolgok azok melyek értelmet adnak a létnek és nekünk meg azt a felemelõ érzést, hogy mi végre vagyunk a világon?
Mert mi is van ? Egyszerû gyermekfilm van kérem, siket kisfiúval, elnyû anyával zsémbes nagyival meg a skóciai kisváros jellegzetes figuráival, ettõl pedig lehetne olyan édes "halivúdi" kis történt is szívbemarkoló zenével, nagy összeborulásokkal,olyan mindjárt megõrülök olyan szép ez a film érzéssel. Nagy szerencsénkre nincs benne csöpögés csak egy szomorú történet egy szomorú kisfiúról aki a saját világában , mondhatnám a saját csendjében él, és kísérletet tesz a kitörésre.
Mindezt olyan egyszerûséggel tárja elénk mintha ott lennénk a filmben a konyha szegletében, a kisfiú mögött és nézzük a bélyegalbumát, halljuk a gondolatait részese leszünk a titkainak , bánatnak és örömének és természetesen a leveleinek melyek átszövik a filmet az apjával való kapcsolatának egyetlen bizonyítékaként. De mint tudjuk az élet nem olyan egyszerû , hogy pikk-pakk minden oké, de nem tisztem a film történetét elmondani inkább arról beszélnék, hogy a Kedves Frankie miért is rajongásom tárgya?
Mert nem akar többnek látszani ami egyszerû történet mely bármelyikünket elérhet és ettõl nagyon közelinek és szerethetõnek látszik a film. Talán ez a kulcsa és az , hogy a szereplõk olyat nyújtanak amit esetleg nagy nevektõl szoktunk meg,teljes mûvészi alázattal és odaadással képesek megnyilvánulni.
Az pedig, hogy Jack McElhone mennyire gyermek vagy mennyire színész már nem fontos, csak az, hogy elhiszem neki azt ami, egy 12 éves apára szeretetre, barátokra állandóságra vágyó kisfiú és teszi ezt olyan egyszerûséggel ami a színészi azonosság felsõfokát feltételezi.
Szerencsés csillagzat alatt született ez a film Shona Auerbach nem csak rendezni tud de a képek alkotásához is kiváló affinitás van ez a kettõ pedig 50% garancia arra, hogy valami jelentõs jöjjön létre.
Itt pedig ez be is következik.
10/10
koromiska 2012 nov. 12. - 15:07:34 10/10
A kilencéves Frankie és egyedülálló anyja, Lizzie Morrison azóta költöznek egyik helyrõl a másikra, mióta Frankie csak az eszét tudja. Legutoljára egy tengerparti skót városkába hurcolkodtak át. Amit azonban a kívülállók nem tudnak, hogy Lizzie csak védeni próbálja hallássérült fiát az igazságtól, hogy a kis Frankie apja elõl menekülnek folyton. Ezért Lizzie kitalált egy történetet a fiának, hogy szeretett apja a tengereken hajózik Õfelsége HMS Accra nevû hadihajóján. Néhány hetente Lizzie ír Frankie-nek egy levelet az apja nevében, elmesélve benne, micsoda kalandokon is megy keresztül egzotikus országok egzotikus földjein. Ahogy azonban Frankie nyomon követi a hadihajó valódi útját a föld körül, rájön, hogy a következõ kikötõ nem más lesz, mint a legújabb otthona. Mikor Lizzie megtudja, hogy az igazi HMS Accra két héten belül megérkezik oda, ahol éppen élnek, két dolog között kell választania. Vagy elmondja Frankie-nek a szörnyû igazságot, vagy keres egy tökéletes idegent egyetlen napra, hogy játssza el Frankie apjának szerepét...
10/10
Ninfadora98 2012 aug. 28. - 13:30:14 10/10
Szép történet volt. :) A befejezés viszont kicsit összecsapottnak tûnt.
Én igazából azt vártam, hogy egyszer csak kapnak egy levelet, amit az Idegen írt Frankienek, és így tovább folytatják a levelezést. És zárójelenetnek megint együtt lehetett volna a ,,család", esetleg kacsáztak volna Frankievel. :)
9/10
white_angel 2012 aug. 19. - 16:16:03 9/10
A történet nagyon szívhez szóló, de személy szerint én hiányoltam 1-2 dolgot. A befejezés nem volt kidolgozva, nekem jobban tetszett volna, ha Gerard Butler visszatér és kissé pozitívabb véget ér a sztori. Egyébként szép film, de Gerard Butlernek jobb alakításait is láthattuk már.
Tibag05 2011 júl. 08. - 13:46:56 Előzmény bab3000
hát elég szemét dolog így átcseszni egy gyereket
10/10
akác41 2010 febr. 22. - 10:04:12 10/10
Valóban teljesen érthetetlen volt Gerard Butlert kihagyni a szereplõk közül, hiszen mint az (Idegen) egyik fõszereplõ.Nagyon megható ,kedves történet , mély érzéseket közvetit, mellete nem giccses. Számpmra az egyik szerethetõ a GB. filmek közül.
10/10
fakohaj 2010 febr. 21. - 23:58:32 10/10
Nem hiányzik véletlenül valaki a feltûntetett színészek közül? GB-t kár kihagyni. Talán ez volt eddig az egyetlen értelmes filmje.
10/10
bab3000 2009 dec. 04. - 23:59:48 10/10
Nagyon szép film. Majdnem megkönnyeztem...:)