Keresztúton

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 92 perc, 1942

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Editnek munkát ajánl tábornok nagybátyja. Az újonnan megnyíló lehetőségek hamarosan új barátokat, kapcsolatokat hoznak a lány életébe, akinek dönteni kell: az igaznak tűnő első szerelmet vagy a felhőtlen gazdagságot, biztonságot ígérő, érett férfit válassza.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
berto49 2015 szept. 28. - 00:23:46 9/10
Nagyon kellemes meglepetésként ért ez a Szili Leontin (1901-1987) adaptáció Bánky Vilmos rendezésében, 1942-bõl. Elsõsorban a színészek játéka volt nagyon meggyõzõ, de a történet is teljes mértékben lekötötte a figyelmemet. Tolnay megszokott jó alakítása mellett Perényi László játéka volt számomra feltûnõ, bár egyes jelenetekben mai szemmel túlságosan patetikus volt. Ennek ellenére Jávorral összehasonlítva nekem jobban tetszett, mint az érdemtelenül piedesztálra emelt „jávorpali”. Ajtay Andor orgánuma szerintem egyedülálló, hangja gordonka muzsikához hasonlít, megjelenésében pedig tökéletesen megidézi az igazi, talpig úriember zsánert. A film kísérõzenéje is remekül illeszkedett a történethez, szinte akaratlanul is felidézõdött a késõbb Karády által elõadott dal szövege, a „Hiába menekülsz, hiába futsz”. Nyilvánvaló, hogy kevés filmmûvészeti értékkel szolgál, az egyes korabeli olasz, vagy francia filmekhez képest, de mindenképpen megnézésre érdemes!
rajongólány 2009 márc. 31. - 15:59:22
Érdekes történet és nagyon szépen van filmbe öntve. Nem is értem, miért ilyen ritkán adják le. Tolnay Klári itt is csodás, mint mindig!