Kisberlin

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 37 perc, 1998

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Kisszelmenc Ukrajna-, Nagyszelmenc Szlovákia területén fekszik. A kárpátaljai település kálváriája Trianontól datálódik; de a sok, lényegen nem változtató történelmi eseménysor mai eredménye is az, hogy mesterségesen kettészakították. Családok, porták szakadtak szét, a ház szlovák-, a kút ukrán területen van. /Közötte szögesdrót./ Erről a képtelen helyzetről vallanak a filmben megszólaltatott riportalanyok, magyarul.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2014 jún. 07. - 13:00:17
Készült a falukról azóta az aktuális helyzetet bemutató magyar dok, meg egy nagyon jó szlovák film is, ami nem lakkoz, mivel egy hiteles rendezõ készítette, és az emberek érdekelték. Hranica a címe, ha nem tévedek nagyot.
adamnagysweetmovie 2014 jún. 07. - 12:57:53 Előzmény pneklara
És a saját budidhoz egy vízumkérelemmel és a 40 km-re lévõ határátkelõ meglátogatásával már el is juthattál...
Egyébként így kib*szni is csak egy olyan faluval lehetett, amelyik egyik államalkotó nemzetnek sem volt fontos, sõt...
Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy mivel két részbõl állt a település, tényleg fogalmuk sem volt, mit tesznek, korrigálni meg ugye egy rendesebb diktatúrában lehetetlen....
pneklara 2014 jún. 05. - 12:30:54
Ha egy távoli értelmes faj nézi majd valamikor a dokumentumfilmjeinket,s azt látja,hogy ülnek valakik egy asztalnál, húznak egy egyenes vonalat, ami éppenséggel így egy falut oszt ketté, s ennek köszönhetõen az alvég ukrán lesz, a felvég szlovák, így a rokonság is kettéosztódik, útlevél nélkül nem is mehet át az ángyékhoz egy rokoni vacsorára, esetleg a határvonalon keresztül kiabálhatják át egymásnak a család legújabb híreit - mit gondol az az emberi faj észbeli állapotáról?Most már hiszem, hogy volt olyan, akinek a háza ukrán oldalon volt. de az udvari pottyantós már más országhoz tartozott. Mert rendnek kellett lenni.