Marie és Julien története

Bakancslistához adom
Histoire de Marie et Julien
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz filmdráma, 145 perc, 2003

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Julien, a negyvenéves órajavító mester megbízásból a dúsgazdag Madame X-et zsarolja. Az asszony azonban olyan titkoknak van birtokában, melyek szálai egykori szerelméhez, Maire-hoz vezetnek. A kecses, légies, finom szépségű nő váratlanul bukkan fel Julien életében, majd ismét eltűnik. Szerelmük újra lángra lobban, ám Marie képtelen a fizikai ingerek érzékelésére. Julien a végére jár a nő titkának: Marie tulajdonképpen meghalt, de mégsem halott teljesen - mert lerendezetlen szerelmi és érzelmi adósságai vannak még. A film a lány föld fölötti lebegéséről, és a nagyon férfi fájón egyszerű, hétköznapi vágyairól szól - az egymás iránti szeretetre és szerelemre való képtelenségről. A francia új hullám kultikus alakja, Jacques Rivette furcsa, misztikus, és visszafogott eszközökkel élő kamaradrámával lepi meg nézőit. A titokzatos, a testiséget mégis ihletett módon megjelenítő Marie-t Emmanuelle Béart alakítja, akinek máig tartó sikerszériáját tizenkét évvel korábban éppen Rivette indította el A szép bajkeverőnővel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Bolond Pierrot 2010 szept. 01. - 15:57:47 10/10 Előzmény Gertev
Jacques Rivette legjobb késõi alkotása. Nem véletlenül. A történetet még az 1970-es, '80-as években akarta filmre vinni "A tûz leényai" tetralógiájának a keretében, ami aztán sajnos elmaradt. Az akkori fogatókönyvet vette elõ, és dolgozta át... Így született a film.
Valószínû egyébként, hogy a Ki tudja... címû elõzõ filmje is csak azért "suta" picit, mert csk a vágott 154 perces verziót ismerjük a 220 perces rendeõi verzióhoz képest. Ahogyan nyilván A szép bajkeverõ is más a 120 perces és más a 240 perces verzióban. Én csak z utóbbit ismerem, és nem tudom elképzelni, hogy a film felének (!) kivágása után miféle verzió születhet... (?)
Gertev 2007 febr. 14. - 16:24:46 Előzmény Lulu
Nagyon jó volt, eredetileg csak fel akartam venni, de nem tudtam otthagyni...
Lulu 2007 jan. 15. - 16:15:42
Jó film. Kinek mi jött át? Aki látta írjon!