Még egy év

Bakancslistához adom
Another Year
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol vígjáték, 124 perc, 2010

Értékelés:

98 szavazatból
Szerinted?

A "Még egy év" című film négy évszakon átívelő, megható történetet mesél el a boldog házasságban élő Tomról és Gerriről, valamint apró-cseprő gondokkal küzdő családjukról és barátaikról. Az életszagú, valós történések a szerelem és a szeretet, az öröm és a szomorúság, a remény és a kétségbeesés, a társaskapcsolatok és a magány, valamint a születés és a halál körül forognak...
Mike Leigh új filmje egy 60-es éveiben járó házaspár egy évét mutatja be. Egymáshoz és barátaikhoz fűződő viszonyukat társasági életükön keresztül ismerhetjük meg.
Bemutató dátuma: 2011. október 13. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2011
    Legjobb brit film jelölés
  • BAFTA-díj

    2011
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Lesley Manville
  • Cannes-i fesztivál

    2010
    Arany Pálma jelölés: Mike Leigh
  • Európai Filmdíj

    2010
    Legjobb filmzene jelölés: Gary Yershon
  • Európai Filmdíj

    2010
    Legjobb női alakítás jelölés: Lesley Manville
  • Oscar-díj

    2011
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Mike Leigh

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
pihes febr. 27. 14:51:00 7/10
Tökre érthető, az a nyomorult élet. Akinek az egyik lába hosszabb, annak a másik rövidebb.
Volt, hogy kevésszer humoros is, máskor meg odavert rendesen, én nem untam HÉT/TÍZ
10/10
ligetiz51 2021 ápr. 19. - 22:15:44 10/10
A rendező-forgatókönyvíró eddig(általam) látott 3 filmje (és ez is) különleges, egyedi és lenyűgöző. A színészi alakítások bámulatosak, de minden filmes elemében a legapróbb részletekig tökéletes.
10/10
beenge@gmail.com 2021 márc. 30. - 18:24:38 10/10
Nálam az első legjobb ötben benne van. Nagyon szeretem, időről, időre megnézem. Tökéletesen átjön a család és a barátok kapcsolódása, kinek hol van a helye és kinek miért nincsen ott a helye. Érdemes időt áldozni rá.
1/10
huroldina 2016 aug. 23. - 02:50:00 1/10
7,5? Borzalom ... mínusz 1
10/10
mojszio 2016 júl. 08. - 18:04:06 10/10
Ja és aki egyedül van, magányos és ez fáj neki, az ne nézze meg, mert elreszeli az ereit vagy mérget iszik. Komolyan írom. Iszonyatosan tud fájni ez a film!
10/10
mojszio 2016 júl. 08. - 17:15:05 10/10
Ez egy gyönyörû film. Iszonyatosan kegyetlenül mutatja be, hogy a magány mit tud mûvelni az emberrel és milyen mértékben adja le valaki valamennyi igényét, csak hogy ne legyen egyedül. Belegondolni is szörnyû...
Ja és a kedvenc rendezõm egyébként Mike Leigh hosszú évek óta, de eddig ez a legszebb filmje szerintem.
nmarci 2015 ápr. 24. - 14:59:52
Tegnap láttam a filmet DVD-rõl, szinkronnal. Mary amúgy sem könnyen viselhetõ karakteréhez nagyon jól eltalálták azt a hangot, ami ezt még tovább fokozza.
Remek rajz "átlagos" emberekrõl. Akik nem hajszolják az egyre nagyobb élvezeteket - amit minden média szerint mindenkinek tennie kellene -, hanem bölcsen megelégszenek egy számukra elfogadható színvonallal.
Amit nem nagyon értek: Hogy képesek ennyire kiegyensúlyozottak lenni, amikor körülöttük mindenki egy energiavámpír? Amikor már sokadszorra hazudik Mary saját magának a saját állapotáról, miért nem próbálják a megoldás felé terelgetni, miért csak a film végén hangzik el egy megjegyzés? Vagy csak ennyire tiszteletben akarja Gerri tartani a másik magánszféráját?
9/10
arcansas 2014 okt. 29. - 16:59:44 9/10
Dráma kategóriában 9 pont.Valóságos,életszerû film ... Egy pont minusz,mert az egyik szereplõ sorsának más szántam volna a végén.
SPOILER
Mary-t egyszerre szerettem és utáltam...
8/10
Edmond Dantes 2014 jún. 24. - 21:59:12 8/10
A semmitmondó cím mögött egy nagyon is élvezetes, élvezhetõ és értelmes film bújik meg. Színpadon is örömmel viszontlátnám. Talán Mary az igazi fõszereplõ, az õ idegesítõ lénye és szánandó sorsa köré szervezõdik csaknem minden, még a házaspár élete is. Gerri irigylésre méltó szakmai és emberi érzékkel szekundál mindenkinek minden megnyilvánulásához, rezdüléséhez. A legnagyobb név a nyitó jelenet apró szerepében kõszoborként felvillanó Imelda Staunton, aki egy másik Leigh-opusz, a Vera Drake címszerepéért Oscar-jelölt volt.
1/10
hoseva 2014 jún. 10. - 10:28:30 1/10
Vígjáték? Túlzás. Életszerû? Igaz. Unalmas? Nagyon.
Viszont sokan örülnének egy ilyen unalmas boldogságnak, mint amelyen a filmbeli házaspáré. Átélni ezt biztosan sokkal jobb lehet, mint filmen végig szenvedni, fõleg, ha az ember csak jókat akart nevetni.
Engem kifejezetten idegesített, hogy nem történt semmi. Úgy felhúztam magam rajta, hogy már attól féltem, hogy nem fogok tudni elaludni rajta. De sikerült!
pneklara 2014 ápr. 27. - 08:25:33
Aki angol vígjátékra vágyik, az ne válassza ezt a filmet! Csalódni fog.
De a film jó, bár nem szokványos film. Nincs bekezdés - kibontakozás - haladás a végkifejlet felé - megoldás - feloldás.Ez a film elindul, részesévé válunk külsõ szemlélõként néhány ember életének, és egyszer csak vége szakad, s mi csak sejthetjük, hogy egy új tavasz meghozza a szereplõknek az optimizmust, problémáik enyhülését.

"A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az."/Tolsztoj
Itt azonnal szembetûnõ, hogy Tom és Gerry boldog házasságban él. A 4 évszak elegendõ, hogy megfejtsük a boldogságuk titkát.
Mostani olvasmányélményem egy mondata: " a boldogság az, ami beéri önmagával, amihez nem kellenek tanúk"
Tomnak és Gerrynek akarva-akaratlanul vannak tanúi: úgy vonzzák magukhoz a szomorú, megkeseredett, magányos rokonaikat, munkatársaikat, barátaikat, mint ahogy a lámpa köré gyûlnek a lepkék, bogarak. Talán mindenki feltöltõdést, némi fényt, melegséget vár tõlük, miközben õk már belefáradnak ezekbe a belõlük töltekezni akarókba,nincs más vágyuk, hogy élhessenek végre egymásnak,élvezzék a cseppet sem változatos, de õket kielégítõ életüket.
Igazi angol film, ami a szereplõk küllemét illeti, nem mutatósak,nem dekoratívak, már-már csúnyák, ezért olyan hétköznapiak. A gondjaik, bajaik a mi gondjaink is.
Talán a fiú kedvese lóg ki ebbõl a társaságból természetességével, vidámságával,magabiztosságával,fiatalságával.
Azoknak érdemes megnézni a filmet, akik érzékenyek, fogékonyak, s észre veszik a hétköznapi történések mögött az emberi érzéseket, érzelmeket, gondolatokat.
sophya 2014 ápr. 25. - 16:58:27
Nem tudom kik határozzák meg a mûfajt, amit a filmekhez írnak, de kétségbeejtõ, pl. ennél a filmnél is. Vígjáték?
Ezt komolyan gondolta aki leírta?

Nagyon szép film, és nagyon komoly!!!!
ReignMan 2013 nov. 13. - 09:16:52 Előzmény M.Zs.F
Végülis nem volt rossz film, egyszer meg lehetett nézni. Én szeretem a skandináv pesszimista, ultrarealista drámákat, amiktõl az ember életkedve elmegy, amikhez képest ez limonádé volt, de azokban van mindig van valami olyan változás, vagy történés a végén, ami miatt érdemes volt végignézni a filmet és tanulhatunk belõle.

Itt én csak a kontrasztot láttam a szomorú emberek unalmas és fásult mindennapjai és a boldog emberek szeretetteljes és tevékeny élete között, ahogy emberek próbálnak boldogabbak lenni, de rossz helyen keresgélik azt. A film csak egy pillanatkép a mai beteg társadalomban fellelhetõ magány, közöny, depresszió, szenvedélybetegség, agresszió változatairól, különösebb történet nélkül.
10/10
M.Zs.F 2013 aug. 10. - 22:27:40 10/10
Az egyik legõszintébb legigazabb film amit valaha láttam. Sõt, talán azt is lehetne mondani hogy ez az amikor fájón, túlontúl õszinte egy film. A megjegyzések, a gesztusok, a feltett kérdések amire igazából tudják a választ....minden minden minden.
Kicsit rossz érzésem lett közben 30 éves vagyok és nincsen gyerekem. Okos kérdéseket feszeget úgy hogy nem tûnik fel hogy feszegetve vannak.
Amellett hogy nem a mûfajom a film, ez egy megbecsülendõ õszinte darab.

10/10
Attlas 2013 júl. 24. - 01:05:31
Régen láttam olyan filmet amibe sehol nem tudok belekötni. Ez egy ilyen alkotás. Az egész élet benne van. Nekem nagyon tetszett. Lassan bontakozik ki a tartalom, de az élet sem lóverseny. A színészek alakítása rendkívül jó, illetve természetes. A film közben olyan érzésem volt mintha a valóságot látnám. Az operatöri munka is példás. Ritkán látni ilyet. Nagy mázli nekem, hogy ilyen filmek is készülnek.
10/10
ngear 2013 febr. 11. - 12:28:53 10/10 Előzmény gcsoergo
és mi a faszért nézel mike leigh filmeket, ha nem érdekel. vagy csak szimplán trollkodnod kellett egyet, hogy meglegyen az adagod, mi?
1/10
gcsoergo 2013 jan. 13. - 17:57:45 1/10 Előzmény Coleman
Öszintén, régen láttam ennyire tartalmatlan, vontatott fos filmet. Aki lát ebben fantáziát ott már nagy a baj. Tõlem mindenesetre megkapta a megérdemelt 1-es osztályzatot miután elvett 2 órát a délutanomból...
dreamer1 2012 ápr. 10. - 20:57:49
Megrázó film,de mindenféle sallang és mesterkéltség nélkül ábrázolja az emberi magányt,szerencsétlenséget(Maryre gondolva)Érdekesek az angolok.Nemcsak a filmjeikben,de valószinüleg az életben is mesterien üzik az udvarias társalgást és a kényes témák kerülésést ill.nem észrevételét.Mi azért mások vagyunk hál istennek...Kedves házaspár ahol hál isten nem derül ki a film közben hogy a nagy béke csak egy álca.Õk tényleg egy menedék egy olyan hely azok számára akik elveszettek,az életben nem találják a helyüket.Mary egy valódi problémával küzd a magánnyal,az önmaga nem találásával.Nem tud beilleszkedni,azt szeretné ha szeretnék és mint egy gyerek szereti ha meghallgatják ha bármi baja van.Valószínüleg nem nõtt fel igazán és az élet problémái kifognak rendre rajta.Elõször csak megmosolyogják,elnézik a dolgait de egy idõ után kínossá válik a jelenléte.Furcsa helyzet az ember nem tudja kinek rosszabb aki szeretetért kuncsorog vagy annak aki nehezen tudja kimondani hogy nem szívesen látunk.Sok ember van aki a munkahelyén is magányos,nincsenek barátai mindenhol egyedül érzi magát és szerencsétlennek.Lemaradt...Nyílván õ is hibás ebben,de senki nem akarna egy hétvégét a lakásban tölteni egyedül és leinni magát és úgy menni hétfõn munkába pl.Kissé más stílusban de valahol rokon téma Albee:Kényes egyensúly c.darabja.Filmen Katherine Hepburnnel és Lee Remickkel.Érdemes megnézni.Tony Richardson (1973)
8/10
sanderb 2012 ápr. 09. - 20:11:14 8/10
Nem vált a kedvencemmé, de elismerem minden pozitív tulajdonságát a filmnek. Szépen megjelenített társadalomrajz csupa kedves, hétköznapi, esendõ emberrõl, akik egy nyugodt, kiegyensúlyozott, középkorú házaspáron keresztül kapcsolódnak egymáshoz London peremvárosában, jelen idõben. (Szívesen válnék Tommá a magam Gerrije mellett!)
De azért a forgatókönyv Oscar-díjra jelölése nagyon túlzó. Ezt a filmet érdemi forgatókönyv nélkül, csupán a rendezõ és színészei emberi tulajdonságaira építve is el lehetett készíteni. 10/8
bumbi91 2012 febr. 29. - 17:12:41
Én szeretném, ha ilyen filmeket hívnának vígjátéknak, rég nem mosolyogtam ilyen igazit. És átlagemberek, hát én még nem voltam Angliában, de itt Magyarországon biztos nem ez az átlag. Mike Leigh hozza a formáját. 10/10 De én elfogult vagyok.

Spoiler
Amúgy Maryvel vajon mi történhetett?
Összes hozzászólás