Megetetett társadalom

Bakancslistához adom
Fast Food Nation
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol filmdráma, 108 perc, 2006

Értékelés:

87 szavazatból
Szerinted?

Eric Schlosser Magyarországon is megjelent bestsellere, a Megetetett társadalom ihlette Richard Linklater Arany Pálmára jelölt filmjét, amely a Traffic nyomdokain haladva görbe tükröt tart az amerikai álom mára már korántsem makulátlan ábrázata elé. Richard Linklater tablója az illegális bevándorlótól a középnyugati éttermi dolgozókon át a topmenedzserig a társadalom minden szereplőjét szembesíti a kellemetlen igazsággal, hogy szar van a palacsintában (vagy éppen a hamburgerben), és az uniformizált világban semmi sem az, aminek látszik.
Bemutató dátuma: 2007. január 18. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Owl 2019 jan. 07. - 22:44:50 4/10
A téma jó volt, amit sajnálatosan teljesen érdektelen üresjáratokkal sikerült 2 órásra higítani.
Ízelítőt kaphattunk a nagyüzemi fillérba$zás mindennapjaiból, hogy "hogy mennek a dolgok",
és megtudhattuk, hogy ez így is marad. A konyhán álmodozó pöcsöket, a nagybácsis vonalat bátran kiollózhatták volna, semmit nem tettek a filmhez.
pneklara 2014 ápr. 10. - 11:55:55
Igazából nem ez a téma, csak a fórum kanyarodott e felé. Itt bizony a haszonra törekvõ multikat mutatja be, akik megtesznek mindent azért, nehogy felüsse fejét valami fertõzés az üzemükben, de szemet hunynak, vagy az alsóbb szinteken álló vezetõk akár kozmetikázzák is a problémákat.
SPOILER: az alsó szinteken dolgozó plebs meg mentalitása szerint viselkedik. Pl a srác beleköp az elkészített hamburgerbe.
Aztán láthatók azok az illegálisan átszökdösõk, akik megkapják ugyan a védõfelszerelést,hófehér kötényt, szájmaszkot, de gondolom, sem egészségügyi alkalmassági vizsgálatuk,sem szakmai felkészültségük nincs. Ha meg balesetet szenvednek, akár kábítószert "találnak" a vérükben, hogy elkerüljék a rokkantsági kártalanítást.
Aztán bemutatja az állattartást, ahol az állatok a töménytelen végtermékükkel szennyezik a környezetet. A fiatal, "zöld" egyetemisták úgy akarnak gyerekes ötlettel szembeszállni a multival, hogy szélnek engednék az állatokat, de azok csak bõgnek, forognak maguk körül.Nem is tudják, mire való a szabadság.
A vágóhídi jelenet rövid, de annál gyomorforgatóbb.
És a film végén sorakoznak a futószalagon a hamburger fasírtok, mint a kínai agyagkatonák.És jönnek a marketinges ötletek, az újabb és újabb egészségtelen variációkra, a gyerekek boldogan falják, tömik magukba a gusztán csomagolt menüt. A film meg megmutatja, mi van mögötte, mi kerül valójában a szaftos omlósba. Eddig sem jártam mekibe, ezután sem fogok. Mindent el lehet otthon is készíteni, s megspórolok 50% szennyet magamnak:) Nézd meg a filmet, de a világ utána is ugyanígy fog mûködni!
Edmond Dantes 2014 ápr. 10. - 09:38:56
Fölvettem a filmet, még nem láttam, de ha jól sejtem, "mit együnk? "vegák legyünk-e?-húst együnk-e?" témát járja körül. Függetlenül a filmtõl, mondhatnám OFF:
tessék mondani, nincs "arany" középút? Vegák, vegánok, vegetáriánusok hirdetik bõszen a maguk tutiját, ember- és állat- és egyéb védelmi hivatkozásokkal, másfelõl meg éppen mostanában hódít (lódít?) a "paleolit", húst hússal-étrend meg hogy húst mi mindennel ne...én még úgy tanultam h az ember vegyes táplálkozású (fõ)emlõs=hús/fehérje, zöldségfélék, szénhidrát tartalmú cereáliák stb. Megfelelõ mértékben, arányban, mennyiségben mindent szabad. Ez utóbbi ezek szt téveszme volna? Vagy "csak" a szokásos bozótháború eltérõ szemléletû emberek és érdekcsoportok között?
pneklara 2014 ápr. 10. - 08:37:39
Hogy valaki azért álljon át vega táplálkozásra, mert nem ért egyet azzal, hogy levágják az állatokat, meg nincs is a szervezetünknek szüksége húsra?
Mióta ember létezik, mindig evett húst. A barlangrajzokon is ott vannak az állat elejtésére készülõ, nyilakkal, dárdákkal felszerelkezett férfiak.
Valahogy más volt a régi disznóvágás is. Nem sokkolta úgy az embert, mint ennek a filmnek pár perces jelenete a vágóhídon. A disznóját nevelgette a család, megcsutakolta, amitõl a disznó kéjesen röfögött, a "gazda szeme hizlalja a jószágot" módon nézte, ahogy szõrös pofáján csorog a moslék...de a coca valahogy becsben volt. Igaz, hogy volt pár perc, amikor párnát szorítottunk a fülünkre, míg ennek a családhoz nõtt malacnak hangzott a rémült visítása, de a nagyobbak már tartották a tálat a kicsorduló vérnek.Abba nõttünk bele, hogy a nyulak, a csirkék, a kacsák, a disznók azért vannak, hogy a táplálékunkként végezzék. De amíg velünk voltak, addig szeretetet kaptak, és a "bûneinket", hogy megöljük õket - bár ha nekem kellene egynek elvágni a nyakát, régóta vega lennék én is - a következõk tartásakor levezekeltük azzal, hogy nem ridegen tartottuk õket.
Sokkolóvá akkor vált ez a dolog, mikor nagyüzemivé vált.Az valóban gyomorforgató, ahogy terelik egymásra a riadt állatokat, már visítani sem tudnak, csak mered a szemük riadtan, és vannak ilyen foglalkozások, ahol 8 órában tocsognak a lépek, májak, belek között. Hát ez barbárságnak tûnik. Meg az is, amikor a halászhajókon térdig járnak a vergõdõ, vonagló halakon.
De a "modern" ember errõl mit sem tud: a boltok polcain a fagyasztott hal, a dobozos csirkemell, a tálcás darált hús nem juttatja eszünkbe, hogy az valaha állat volt, s milyen módon búcsúzott az életétõl.
És hogy mit eszünk meg az elénk rakott étellel? Bár a feldolgozó üzemek csillognak-villognak, de benne emberek dolgoznak. S jobb, ha nem gondolunk arra, hogy az EMBER hol rúgja fel az egészségügyi elõírásokat. Akár tudatlanságból, akár bosszúból, akár felelõtlenségbõl milyen "adalékanyagot" rak az ételbe.
Erre meg azt mondhatom, szerencsés az a család, ahol az anya megkapta édesanyjától a legnagyobb értéket, megtanult fõzni. Szeret is fõzni, idõt is tud rá szakítani, és a család otthon fõtt ételen nõ fel. Netán megtanulják a befõzés, tartósítás fortélyait. Így is benne van a pakliban, hogy az otthon kirántott hal trutymóban nevelkedett valahol a világ másik részén, de csökkenthetõ a rizikó, mint annak, aki kénytelen zacskós levesen,zacskós omlóson, konzerv szecsuáni mártáson, gyorséttermi kaján tengetni életét.
Nekem nem volt vontatott a film, de a 21.45-ös kezdés nem kedvez az ilyen témájú filmnek. Pedig reklám sem szakította meg.Nem is játékfilm volt ez, hanem kemény szociológiai helyzetjelentés.Ahol nem csak az állatokkal bánnak embertelenül, hanem az emberekkel is-állat módjára. És ahogy az állat sem tud mit kezdeni a kinyíló kapuval,nem keresi a szabadságot, az ember is beletörõdik a sorsába, sõt, álmai netovábbja, hogy bekerüljön az anyagi biztonságát adó világba - a szabadság, a lehetõségek országában.
Ajánlom a filmet, fõleg, ha este 8-kor kezdenék.
Flóra_kisasszony 2014 ápr. 09. - 20:57:25 Előzmény ZsL.
Kevés ilyen tartalmas hozzászólást olvasni itt a port-on, én is köszönöm!
offtopic
Barbaréza 2014 ápr. 09. - 14:07:54 Előzmény ZsL.
Kedves Zs.L.! Köszönöm hozzászólásod, kétszer is el kellett olvasnom, annyira hiánypótló volt!!
ZsL. 2013 jan. 16. - 15:47:32 Előzmény miénkittatér
Egyáltalán nem természetellenes a vega életmód, hacsak magát az emberi gondolkodást nem tartjuk annak. A gondolkodás velejárója azonban az is, hogy feltesszük a kérdést: vajon igaza van-e azoknak, akik belénk nevelik a húsevést, csak mert õket is arra nevelték szüleik, meg a társadalmi hagyományok, ahelyett, hogy a kényeskedõ „ízlést” nem abszolutizálva, az ésszerûség alapján megtervezett, egészséges étrendre nevelnének? Nem az állati fehérjék fontosak a szervezetünknek, hanem a bennük levõ aminosavak, melyeket megtalálunk a növényekben is, ha kellõ választékot eszünk. És ha kiegészítjük tojás- és tejtermékekkel, minél több gombával és heti egynél nem többször (a nem teljesen megalapozottan, hanem inkább divatszerûen szidott) szójával, havonta kétszer hallal (a halhús más jellegû, nem tartalmazza azokat az ártalmas anyagokat, amelyeket a rendszertanilag fejlettebb többi gerincesé), ráadásul nem eszünk fölöslegesen sokat, csak amennyit ledolgozunk minél több mozgással, akkor nem hizlaljuk az elkerülhetetlenül bennünk is bujkáló ráksejteket sem. Sajnos, én is késõn kaptam észbe, ezért csak negyed százada tértem át a kvázi-vega étrendre, de még ennek is meglett az a hatása, hogy most, elérve öregségi nyugdíjas koromat, még mindig 3 kiskorú után fizethetek gyerektartást, és a hazai legvénebb siklóernyõs oktatóként, különösebb erõlködés nélkül mászom meg a meredek hegyoldalakat.
A filmet egyébként én is túl hosszúnak, vontatottnak találtam, és annak ellenére, hogy nem ragaszkodom hozzá, hogy egy film pörgõs legyen, ha amúgy érdekes a témája és a cselekménye, ebbõl a szerintem is érdekes és hasznos filmbõl nem lett volna szabad 80 percesnél hosszabbat vágni. Úgy vélem (nem ismerve a film alkotóinak igazi szándékait), hogy segített volna a nézõk véleményformálásában egy-egy olyan snitt, amelyik bemutatja (ahogy én láttam negyed százada), mekkora ütlegeléssel kényszerítik fel az állatokat a vágóhídra készülõ teherautókra, és miféle életjeleik vannak még az „elkábítás” után is, miközben már trancsírozzák õket! Ugyanis nemcsak egészségi okokból tértem át a húsmentes étrendre egy orvos ismerõsöm javaslatára, hanem mert életem egyik szakaszán alkalmam volt foglalkozni különféle állatokkal (ízeltlábúakkal, hüllõkkel, kisemlõsökkel és háziállatokkal), és ennek során elítélõ véleményem alakult ki az másoknál tapasztalt ember/állat viszonyról. Az ember indokolatlanul tartja magasabb rendûnek magát.
kata3 2012 jún. 16. - 14:51:52
Ma újra az Ozonenetwork-on 23:49-kor.
Az élelmiszeripar trükkjeirõl http://antalvali.com/hirek/az-elelmiszeripar-trukkjei.html
kata3 2012 ápr. 04. - 13:13:29
"Most akkor mi az igazság?
Az orosz egészségügyi miniszterhelyettes személyesen cáfolta az amerikai központú gyorsétteremlánc egységeinek kitiltását az országból.
A McDonald'sok Oroszországból való számûzésérõl szóló sztorit a magát hírügynökségnek tituláló pletykaportál, a FogNews röppentette fel, ám rövidesen szinte az összes orosz hírportál átvette. Olyannyira komolyan vették, hogy még kormányberkekbe is eljutott, és Veronika Szkvorcova, az egészségügyi tárca második embere kedden sajtótájékoztató keretében volt kénytelen cáfolni az álhírt.

A miniszterhelyettes bejelentette, hogy a tárca semmilyen eljárást nem folytatott és nem folytat az étteremlánc ellen. Munkatársaik csupán a szokásos idõszaki ellenõrzéseket végzik, melyek során eddig nem merültek fel komolyabb kifogások a McDonald's-okkal szemben.
Az orosz írott és elektronikus sajtó a hétvégén szenzációként kapta fel a hírt, miszerint az orosz Egészségügyi Minisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság sok egyéb kifogás mellett az orosz lakosság egészségére károsnak minõsítette az étteremlánc egységeiben kínált fogásokat, ezért 9 hónapot adtak a cégnek, hogy összepakoljon és elhagyja Oroszországot.

A Korreszpondent internetes hírújság tudomása szerint a McDonald's piacvezetõ szerepet tölt be az oroszországi gyorsétkeztetési szolgáltatások területén. Az ország 85 nagyvárosában jelenleg 314 egység mûködik, amelyek összesen 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak."

Szerzõ: Palkó István Forrás: Hír24
Az eredeti "álhír" bõvebben: http://www.hir24.hu/root/sites/hir24/kulfold/2012/03/27/szamuzik-oroszorszagbol-a-mcdonald%E2%80%99s-ot

"Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja...
Érdekesek ezek az oroszok... Elindít egy ÁNTSZ-szerû ottani szervezet egy kezdeményezést, miszerint "nem kell nekünk McDonald's", mivel valóban számtalan minõségi kifogás érkezett, és számtalan ellenõrzésen megbuktak. Az eljárás elindult a felfüggesztésükkel kapcsolatban, majd a hír felreppen, rácsap a sajtó, amerikai elvtársak hirtelen érkeznek, zárt ajtók mögötti beszélgetés, majd az egészségügyi miniszterhelyettes személyesen cáfol...

Vajon mirõl lehetett szó? Miért kell ennyire hangoztatni a cáfolatban, hogy de hisz a McDonald's Oroszországban piacvezetõ? Miért, máshol már nem? És fél, hogyha az oroszok is kiteszik a szûrét, akkor bukta egész Kelet-Európát? Mint ahogy nyugatot már elbukta, ahol már csak a kispénzû diákok és a lumpenek járnak a mekibe?

A hír igaz! Valóban kezdeményezték a mekik zömének bezáratását (nem kiûzetését) az üzemeltetõ hanyagsága miatti minõségi és egészségbiztonsági kifogások miatt. De Amerika jött és intézkedett, hisz õ ezt a presztízsveszteséget nem engedheti meg magának! Még jó, hogy nem lett belõle egy újabb hidegháború"
http://antalvali.com/hirek/szamuzik-oroszorszagbol-a-mcdonald-sot.html/?utm_source=av-hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel-12.04.04&evp=16587
10/10
Nadia 2012 márc. 26. - 19:40:58 10/10
bruce willis, mint mindig hozza a formáját :)
kata3 2012 márc. 20. - 16:12:04
Szocske74 jól összefoglaltad a lényeget a 29-es hsz-ben. :-)
Willis szövege az amerikaiak sterilezési mániájáról :-D A film maga vontatott, a vége elég brutális, fõként a zsigerelõs képek. Kizsákmányolás és megalázás ez a két szó jutott még eszembe.
Ez a fõzz magadra szöveg nagyon jó, mert való igaz, a film után egy jó darabig nem eszel gyorséttermi kaját. :-D
http://www.youtube.com/watch?v=hf0FRdcxECw
baviki 2011 okt. 31. - 00:53:27 Előzmény dióhéj
Undorító felvételek...
Ez amerika!!!
És közben eszembe jut a 4MM /négy (mocskos) mancs/ magyarországi lejárató kampánya a libák tömésének módjával kapcsolatban...
offtopic
miénkittatér 2011 júl. 09. - 01:29:08
A vega táplálkozás természetellenes,legalábbis ha az ember míveli.
10/10
Mitch123 2011 júl. 08. - 20:28:49 10/10 Előzmény egzo
Idáig is félig vega életet folytattam, heti egyszeri húsnap, de ez a film nekem nagyon betett, húsra már nemis tudok ránézni
10/10
egzo 2011 márc. 21. - 15:14:06 10/10
Szerintem nagyon sok mondanivalója van a filmnek, de elsõdlegesen az, hogy felnyissák az emberek szemét, csak az érdekek fontosak, semmi más. Sem természet, sem állatok, sem emberek nem számítanak az üzlet, a pénz világában. Örülök, hogy ilyen jellegû filmet látok, ritkaság. Nem is értem, hogy engedték kiadni. Személyes konzekvencia: soha többet nem eszek gyorséttermi kaját, és lehet még húst sem...
8/10
Kopernikusz 2010 dec. 12. - 16:06:35 8/10 Előzmény M4RT!N!
Szeretem,amikor valaki úgy kritizál valamit,hogy egy darab érvet nem mond,hogy az miért is rossz. Mellesleg szerintem az bánthatta a csõröd,hogy a film fellebbenti a fátylat "a hõn áhított ,fényes amerikáról".
8/10
zs9302 2010 szept. 12. - 16:40:43 8/10
Jó volt, hatásosan mutatja be, mi is történik a világban! A szereplõk is jók voltak. Nincs semmi probléma a filmmel. A DVD-n lévõ extra kisfilmek, a Meatrix-részek, pedig kifejezetten találó, és jó, hogy rátették. Sõt külön öröm.
2/10
M4RT!N! 2010 szept. 05. - 12:07:34 2/10
Te jó isten.Látszik hogy a rendezõk már unalmukban összeütnek ilyen gagyi filmeket,mert már nincs mit kitalálniuk.
7/10
Forest78 2010 aug. 30. - 23:09:41 7/10
Jo film. Ezek után egy darabig nem eszel Hanburgert:)
offtopic
dióhéj 2010 aug. 10. - 22:19:16
Összes hozzászólás