Megsebzett ünnep

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 37 perc, 2006

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

2006. október 23-án, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján számos megemlékezést tartottak Budapesten. A rendőrség - miután megfékezte a kormányellenes tüntetőket - a békés megemlékezőket kezdte el zaklatni. A brutális rendőrtámadás rengeteg olyan embert érintett, akik csak egy békés megemlékezésen vettek részt, vagy éppen az utcákon sétáltak. Az eredmény: ártatlanul megsebesített, megvakított állampolgárok. A magyar történelemben példátlan rendőri brutalitást követően a budapesti főpolgármester kitüntette a budapesti rendőrfőkapitányt.

"Pesty László vagyok tv riporter. 18 évvel ezelőtt, még a rendszerváltás idején, számos tüntetést dokumentáltam.
Az ilyen eseményekről, azt gondolom, kötelességünk tudósítani a társadalmat, akár diktatúrában, akár demokráciában élünk. Sok rendőrattakot láttam, melyek annak idején békés rendszerváltó tüntetők ellen irányultak.
...de az események, melyekről ez a film, szól, sajnos nem 18 éve játszódnak, hanem 2006-ban, 16 évvel a demokratikus változások után."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 10. - 12:37:32
Hiába a manikûrös gyereke is manikûrös lélekben. Elõre az egészséges, szép, letépett körmökért a lenini úton!


Az M1 Ma Reggel címû mûsorában Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az ún. (baloldali) „ellenzéki összefogás” fõ célja, hogy 2014 után visszaállítsák Magyarországon a jogállamot. Azon riporteri kérdésre, mely szerint a 2006. õszi rendõri fellépések jogállaminak minõsíthetõek-e, Bauer határozott igennel válaszolt, s ezt a válaszát többszöri újrakérdezés után megerõsítette, rámutatva, hogy a rendõrség 2006. õszén úgy járt el, ahogy el kellett járnia.

További részletek: http://kuruc.info/r/2/106457/#ixzz2HZVHOpaO
offtopic
vénasszonyok -nyara 2013 jan. 10. - 12:34:34
Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 10. - 11:47:43
Három pozíció lehetséges a Fidesz és a szélsõséges rendbontók, alkotmányos rendre törõk között:
1) A Fidesz szervezte
2) A Fidesz számító, cinikus módon kihasználta
3) A Fidesz a szélsõségektõl teljesen függetlenül tiltakozott, és bár körültekintõen járt el, mégis belekeveredett az eseményekbe

Amíg a tények nem tisztázódnak (ha fognak egyáltalán), mindenki döntse el maga az érdekek és az azóta folytatott, immár kormányzati politikák alapján, mit tart valószínûnek, hihetõnek.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 10. - 11:31:37
És még vaamit érdemes végiggondolni.
A Fidesznek gyenge a tömegbázisa Budapesten, és azok is nehezebben mobilizálhatók (nyugdíjasok, budai terepjárósok), radikalizálhatók. Persze fel lehet utaztatni tömegeket vidékrõl (fõleg kormányzati pozícióban megoldható), de kérdés egyszeri alkalom mire elég.

Ahhoz, hogy megingassa a csökönyös (mert az volt 2006-ban) politikai hatalmat, médiafigyelmet keltsen, és hónapokra-évekre tematizálja-megossza a közvéleményt, ahhoz bizony Budapesten egyetlen csoport állt rendelkezésre - akiknek ha füttyent a mindenkori hatalom, akkor elõjönnek a föld alól (Herskó János filmrendezõ). Ezek a mûveletlen tömegek, a focihuligánok.

Nem állítom, hogy ez történt, csak van benne logika.
adamnagysweetmovie 2013 jan. 10. - 11:17:24
Három gyors reflex:
1) Nálam ez 28 perc, nem 37
2) Pesty az elején azt mondja, a tüntetésekrõl egy filmesnek oldaltól függetlenül kötelessége tudósítani. Nos, ha így gondolja, hol vannak a filmjei a 2010 óta zajló önkényuralmi tendenciák elleni heti rendszerességû tiltakozásokról?
3) Gergényi kitüntetést nem Demszky találta ki (nem állítom, hogy a film ezt mondja, mert ezt a részt még nem néztem meg), hanem még a fõvárosi képviselõtestület, beleértve a fideszes honatyákat is, még szeptember-október elõtt. Demszkynek csak át kellett adnia, nem tehette meg, hogy nem hajtja végre a képviselõtestület döntését. Vajon a fidesz és a többiek kezdeményezték a kitüntetés visszavonását az októberi vitatott (nem mondom, hogy indokolatlan, csak kapkodó és helyenként túlzó) rendõri fellépés nyomán?
Ugek 2012 okt. 23. - 12:05:02 Előzmény denyiro
Korrekt!
Perpetuum Mobile 2012 okt. 22. - 19:15:53
Egy fontos dolgot szeretnék leszögezni: belpolitika nincs külpolitika nélkül. Azaz ne próbáljunk eseményeket csak a saját zárt közegünkben értelmezni, tágabb viszonylatokban kell töprengeni. Például 56 kapcsán fontos lenne értelmezni a Szuezi válság okait is, ami pontosan erre az idõszakra datálható. Az amcsiknak nagyon jól jött (és eleinte ezért támogatták) a magyarországi konfliktus, mert meg tudták osztani a szovjet gépezetet, de természetesen eszük ágában sem volt egy alulról jövõ népi kezdeményezés mellé állni és ezzel sok diplomáciai és egyéb stratégiai, politikai, hadászati ügyet "felrúgni". Ha a ruszkik ügye szúrta volna a szemüket, akkor már jóval elõbb "partraszálltak" volna a gulágok felszabadításáért, vagy a halálra éheztetett ukrán százezrek ügyében. Ezeket a tényeket a Pesti Srácok nem tudhatták, õk tényleg komolyan vették szabadságvágyat és életüket tették fel az ország szabadságáért, beírva ezzel magukat a történelembe.
Meggyõzõdésem, hogy rendszerváltás itt nem volt, ugyanazok az erõk irányítanak a mai napig is, mindegy, hogy narancsban, vagy pirosban játszanak éppen, a lényeg, hogy külsõ nyomásra cselekednek. Az 50. évforduló szimbolikus értelemmel bír, ez az a kerek szám (fél évszázad), ami egy emberöltõbe még belefér, tehát az egyén saját bõrén tapasztalhatja meg az évek múlását. Tehát igenis üzenet értéke van: meg is kaptuk az üzenetet, továbbra is itt vannak, nem mondtak le rólunk, nem magunk döntünk a magunk sorsáról és a kerek évforduló a legjobb alkalom arra, hogy egy kicsit "odapirítsanak". (Szerencsénkre nem olyan keményen tették ezt, mint ami a lengyeleknek szóló intés volt 2010.-ben a Katyn-i tragédia 70. évfordulóján...)
Jól szervezett, elõre felépített megfélelmítés volt (még abban sem vagyok biztos, hogy a narancsok és a pirosak nem játszottak e össze?!). Rendõr ismerõsöm mesélte nagyzolva egy társaságban, hogy elõre fogadásokat kötöttek, melyik egységnek lesz a legbrutálisabb videója az intézkedésekrõl - tudták, hogy valami készül! Az is nyilvánvaló, hogy anno a TV székházat beáldozták, a mellékutcában állomásozó egységek vezetõinek tilos volt intézkedni, mind-mind a félelemkeltés végett és még lehetne sorolni a tényeket.
Jómagam azért voltam kint, mert vágatlan verzióban szerettem volna hallani a narancsok vezérét, mert az öszödi beszéd óta az volt az elsõ nyilvános beszéde. Meghallgattam. Semmit nem mondott. Aztán RÖGTÖN a beszéd végén jöttek a könnygázgránátok a Blaha felõl (talán a Deák tér felõl is, de nem ott álltam, azt nem tudom). Futottunk a Kálvin térre és folyamatos volt a pánik, lökdösõdés és a puffogó könnygázlövedékek zaja. Aztán a Kálvinon már semmi nem volt, torkomban dobogott a szívem, miközben sietve távoztunk a helyszínrõl a zokogó asszonyok és ordibáló, fellázadt arcok tömegébõl.
denyiro 2012 okt. 22. - 16:55:06
Érdekes az ismertetõ és erõsen érezhetõ hangvételében, hogy mely oldalt is veszi pártfogásába. Azon idõszakban, amelyrõl a film készült bizony fõképpen csak vesztesek voltak és az utca a politika játszóterévé vált. Az egyik oldal játéka a rendõrök a másiké pedig az összecsõdített és lefizettet, arctalan és arcátlan, magyar lobogóba bebugyolált csõcselék volt akik elegyedni próbáltak az erõszakot mellõzni kívánókkal azonban õk is megitták a levét. Néztem elegendõ videóanyagot a tüntetésekrõl és el kell mondjam, hogy akiket meglõttek nem visszahúzódva álltak hanem a rendõrsorfalat vegzálva vették ki részüket az "ünnepségbõl" és folyamodtak tevõleges erõszakhoz is ha úgy tartotta kedvük. Ezzel nem az alkalmazott erõszakot akarom elbagatellizálni hanem jelezni, hogy a megsérült "járókelõk" jelentõs része nem csokit dobált a rendõröknek, rendõrökre akiket elõtte lekutyáztak így hát õk azonosultak is a szerepükkel de a veszett kutyáéval.
Tehát nem kell párhuzamot vonni 1956-al, mert ha azt tennénk akkor csak megcsúfolnánk ezen ünnep szellemét, ami a szabadság iránti tevõlegesen kinyilvánított vágyról és tenni akarásról míg utóbbi (2006) csupán a gusztustalan, hatalom minden áron megszerezni akarásáról szólt. Ennyi a kettõ közötti különbség mindenféle ferdítés és belemagyarázás nélkül de azok akik látnak, mert kinyílt a szemük talán tudják mirõl beszélek.
offtopic
ceia 2012 okt. 22. - 16:31:31
Én úgy hallottam, a 2006-os cirkusz mögött gyurcsány állt, aki személyesen irányította a rendõrséget. Az egész Orbán ellen irányult. Már az öszödi beszéd is ennek az elõzménye volt, amit gyurcsány maga szándékosan szivárogtatott ki.

Na mindegy, csak azt akartam írni, hogy ez ünnep, a köztársaság kikiáltása jó dolog, örüljünk neki, és nem tüntetni kéne pont ilyenkor. Úgyis kevés ünnepünk van, de mi magyarok valahogy nem tudunk ünnepelni. Ilyenkor is tolják a politikát. Sör, virsli, léggömbök, mulatozás, ez kéne holnap, nem tüntetés, meg demonstráció.. ejjh
adamnagysweetmovie 2012 okt. 22. - 14:59:51
Lehet félreértettél: a Fideszközeli ingyenújság, a Heti téma írta, hogy Dézsy Zoltán filmrendezõ tényleg rekonstruálja a lovasrohamot. Persze pont 23-án, hogy még egyet adjon az ünnep politikai stichjnek.
Tudom, meghökkentõ, de a hír igaz.
Nem a Milla-tömeggel, hanem valami turul hagyományõrzõ egyesület lovasszakosztályával.
Ha nem vetném meg, a groteszksége miatt még meg is nézném ezt az elképesztõ propagandagyártást....
adamnagysweetmovie 2012 okt. 22. - 14:56:06
Élvezném? Honnan gondolod?
:)
Ugek 2012 okt. 22. - 13:17:18
Bármennyire élveznéd, nem fog megtörténni! A jelenlegi "ellenzék" nem nyúl ilyen ocsmány eszközökhöz, mint elõdje!
Az "ünnepi beszéd"(?)! helyszíne, biztosítása, válogatott és mozgósított közönsége nem a demokráciát tükrözi!
Pesty László egy értékes ember volt, de behódolt az Õ számára (és sokak számára) üdvözítõnek tûnõ "hatalmasságok"
szája íze szerinti parasztvakításnak! Hol van már a régi dac, izzó lelkiség, építõ tenni akarás?
adamnagysweetmovie 2012 okt. 21. - 21:26:31
Újraforgatják holnap a lovasrohamot, nyihaha.

Remélem a betontábladobáló skinik, az égõ székház, a 2008-ig rendszeres utcai harcok és az elkötött Terror Háza-tank is bekerül a megemlékezésbe, hogy kellõen összetetté és emelkedetté tegye a képet.
vénasszonyoknyara 2011 okt. 26. - 19:32:44
Egyáltalán egy nyelven beszélünk azokkal az emberekkel, akik így ítélik meg 2006. õszi eseményeket?
Szánalmas, ha valaki ennyire nem tud a saját érzelmeitõl elvonatkoztatni.

Elég negatív véleménnyel vagyok Szerbiából és a szerbek túlnyomó részérõl, mégis képes vagyok rá, hogy kijelentsem: égbekiáltó igazságtalanság történt a szerbekkel, hogy Európa és az USA hagyta Koszovo-t elszakadni ill. megakadályozta benne a szerbeket, hogy tegyenek ellene.
offtopic
meszag 2011 okt. 26. - 19:04:52
Aham, Londonban simán bekasznizták az arcukat kendõvel eltakaró kölköket is, ha éppen csak ott ácsorgott... nem ja nekiment a bobbynak :P.
Tényleg jobb lenne, ha abbahagynád a vak haragod táplálta egysíkú okoskodást. Arra ott volt a nyilas barbi, Eurpában a kutya nem áll vele szóba
vénasszonyoknyara 2011 okt. 25. - 21:50:10 Előzmény dantonb
"semmivel sem volt az egész brutálisabb mint bárhol a világon ilyen esetekben ,"

Talán Felsõ-Volta-ra, vagy Laoszra gondolsz, mert civilizált országokban ez azért nem szokás. Legutóbb a londoni zavargásoknál sem volt ilyen, pedig áruházak égtek le.

De nekem már elegem van ebbõl a hülye vitából. Én ott voltam, Te nem és valószínûleg a Népszavából szerzed az információidat.
Csókold meg a Gergényit!
dantonb 2011 okt. 25. - 21:24:45
Nagyon is értem az összefüggést és ki is fejtettem ,hogy miért van teljesen egyoldalúan beállítva egy köztörvényes rendzavarás.Nyilván elképzelhetõ hogy valaki agyba fõve lett verve pl mert nem ment el a helyszínrõl a felszólítás ellenére,de semmivel sem volt az egész brutálisabb mint bárhol a világon ilyen esetekben ,sõt.Mondom anno az 56-os forradalomból is ki tudtak emelni olyan mozzanatokat ,amivel alá akarták támasztani az ellenforradalmi teóriát(pl Köztársaság téri események),de azért alényeg mégis ez esetben az ,hogy arendõrök arendet védték egy randalírozó Fidesz által felbújtott csõcselékkel szemben.Sõt aFidesznek jól is jött ha netán megvertek normális civileket is ,ezért szervezte az Astoriához a gyûlését akkor is ,és ezért telefonálgattak a csõcselék embereinek .
vénasszonyoknyara 2011 okt. 25. - 18:04:19 Előzmény dantonb
Ha nem érted az összefüggést, kérjél meg valakit, hogy magyarázza neked el.
De, hogy megkönnyítsem a dolgodat, mondok még egy példát.

Ha 15.-én a Szabadsajtó úton összegyûlt agyhalottak közé keveredik néhány beszívott narkós gyerek ( a Kendermag Egyesület vezetõje úgy tudom ott volt) és molotov koktélt vág a rendõrökhöz, viszonzásul a rendõrök az egész agyhalott társaságot válogatás nélkül agyba-fõbe verik, akkor is ilyen megértõ lennél a rendõrökkel?

Persze értem én, hogyan gondolod, ha nem is vallod be: Fideszes verve jó, csak a fejét, hogy meg ne sántuljon! és így tovább.
dantonb 2011 okt. 24. - 22:33:26
Mi van? ki az a Jocó?:)
Namost azért enél értelmesebb hozzászólást persze nehéz elvárni attól ,aki lelkesen beszop minden hülyeséget,eltekintve attól ,hogy csak találgatni lehet hogy kinek címezted zagyvalékodat.:Helyedben nem emlegetném a mozgalmi multat,hiszen tudjuk hogy kik képviselik ma a bolsevista politizálást ,és kik azok akik kritikátlanul Viktoroznak és elfogadják azt is, ha hülyét csinál belölük kedvenc pártjuk.
dantonb 2011 okt. 24. - 22:28:08
Rá is bízták Balsai et.ra az igazság kiderítését,aki nyílván teljesen tárgyilagos az ügyben ,miközben azok a kurafi Gyurcsányék igyekeztek független vizsgálóbizottságra bízni az ügy kivizsgálását.A Balsai féle verzió nem különbözik a Morvay úrhölgy által beadott hazugsághalmaztól,nade sebaj virágzana nálunk a demokrácia ,ha nem számolták volna fel teljesen mára maradéktalanul.
Összes hozzászólás