Mesterművek a századforduló magyar építészetéből

Bakancslistához adom
magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 2004

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A sorozat a századforduló bő két évtizedének (1890-1914) építészetét mutatja be. A dualizmus korának ez a századvéget és századelőt egybefogó rövid periódusa a magyar művészet igazi aranykora volt. Értékekben tobzódó, gazdag, hagyományos és új stíluseszményeket egyszerre éltető páratlan virágzás, amely mögött a kiegyezéssel megindult dinamikus iparfejlődés s egy izmosodó, önnön erejében bízó polgári társadalom állt. Az új polgári kor feudális elődjénél az élet minden területén kulturáltabb életviszonyokat teremtett (közigazgatás, oktatás, egészségügy, lakhatás), s ez elsőként a korszak építészetének adott hatalmas lendületet. 1896, az ezeréves évforduló a múlthoz való viszony tisztázását, a polgári nemzettudat megfogalmazását tűzte - történelmi - napirendre, s ez a szellemiség az építőművészet formanyelvén (is) maradandó nyomot hagyott. Lechner Ödön Önéletrajzi vázlatában (1911) ifjúkorára utalva így fogalmaz: - "Mint távoli ideál, mindig egy magyar nemzeti stílus megteremtése lebegett előttem."

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
csedo92 2009 szept. 07. - 18:52:17 Előzmény Kurucles
Így igaz.
Az elõttem szólók mindent elmondtak, csak megerõsíteni tudom õket. Érdekes témaválasztás, tökéletes kidolgozás, gyönyörû képek, hasznos információk, profi narrátorok, tömörség. Megbecsülendõ, hogy - hál' istennek - vannak még olyan adók, ahol délutánonként TANULNI lehet a mûsorokból és nem azon "szórakozni", hogy az ország legnépszerûbb emberei hogyan alázzák le egymást. Csak így tovább!
Kurucles 2008 okt. 18. - 10:28:14
Csak gratulálni lehet a film alkotóinak és sajnálni, hogy milyen kevés ilyen mûsor látható.
Az M2, a Duna és a Duna II csatornákon nézhetõ mûsorok - a legjobb minõségben, digitálisan - most csökkenni fognak, mert az MPEG 2 digitális adás 2008.október 31-dikével megszûnik és sok száz (ezer ?) nézõ aki ilyen DVB-T tuneres készülékeket vásárolt az elmúlt években, ezeket novembertõl nem tudja használni.
Kérdezem, hol vannak ilyenkor az ORTT, a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelet és egyéb szervek?
Kérdezem, hogy lehetséges az hogy a kereskedelem még ma október 18-dikán is árulja az MPEG 2-es DVB-T tuneres készülékeket?
Éd végül kérdezem, ki tudná azt "elintézni", hogy például a T-Kábel 108 mûsora közé felvegye a nemzetközileg is díjazott DUNA II ALTERNATIVA mûsorát?
peva 2007 nov. 10. - 18:20:49
Nagyon szép és igénes film volt.
Remélem a sorozat többi része is látható lesz.
Ma egyre ritkább az ilyen míves ismeretterjesztés.
:)