Mr. Turner

Bakancslistához adom
angol életrajzi dráma, 150 perc, 2014

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A festő J.M.W. Turner életének utolsó 25 éve tárul fel, Turnert mélyen megérinti apjának halála. Szoros kapcsolatban él a házvezetőnőjével, Hannah-val, akivel halálig Chealsea-ben él inkognitóban. Eközben pedig utazik, fest, arisztokratákkal találkozik, bordélyokat látogat, a Királyi Művészetek Akadémiájának tagja, ünnepelt és becsmérelt művész. Portré egy ellentmondásos személyiségről, akinek a családjához, művésztársaihoz és szerelmeihez fűződő kapcsolatai olyan felkavaróak, mint a festményei.

Stáblista:

Szereplők

J.M.W. Turner
Sophia Booth
Hannah Danby
William Turner
Albert herceg
Henry William Pickersgill
Mary Somerville
John Constable
George Jones

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Cannes-i fesztivál

  2014
  Legjobb férfi alakítás: Timothy Spall
 • Európai Filmdíj

  2014
  Legjobb férfi alakítás: Timothy Spall
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb operatőr jelölés: Dick Pope
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • Cannes-i fesztivál

  2014
  Arany Pálma jelölés: Mike Leigh
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb operatőr jelölés: Dick Pope
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb filmzene jelölés: Gary Yershon

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 2021 ápr. 27. - 22:01:25 10/10
Természetesen remekmű mint minden Mike Leigh film, és briliáns színészi alakítások.
sofi 72 2015 okt. 18. - 17:05:37
Nem tudott megfogni, pedig nem szokott zavarni, ha egy film hosszú, sõt...szeretem, ha minden aprólékosan kidolgozott.

Lehet, hogy Turnert megszemélyesítõ színész volt unszimpatikus, és emiatt nem tudott lekötni. Nem tudom. Szerintem túl van lihegve. Abba a csoportba sorolom, amit azért készítenek hosszúúúúra, hogy valamilyen jelzõvel lehessen illetni, ha nincs jobb, amirõl fél év múlva csak ez jut eszünkbe; "tudod, az a rohadt hosszú, vontatott film egy festõrõl". Ráadásul a mûvész alkotásai sem tudnak elvarázsolni.

Továbbra is maradok a szürrealizmus mellett.
Magritte-ról szívesebben néznék életrajzi filmet. ;)
9/10
Corpse Bride 2015 okt. 18. - 16:42:03 9/10
Kiemelkedõ, rendkívül látványos alkotás.

Mr Turner alakja lefedi az egészet, mégis a látvány és a mellékszereplõk adják meg az egész értelmét. Turner magánéletének néhány felvillantása elegendõ ahhoz, hogy megsejtsük, valami nem lehetett rendben az életével. Egy zseniális mûvész, festõ, gyakran ilyen. Nem szívesen vennék olyan darabot, ahol ezt igyekeznek minél jobban elkendõzni.

A film hosszúsága olyan, amire jobb ha felkészül a nézõ. A cselekmény nem szövevényes, de a képi világ olyan fantasztikus, hogy akár a hangot kikapcsolva is óriási élményt nyújt. Timothy Spall alakítása engem nem nyûgözött le különösebben, és pont ezért, nemcsak miatta értékelem nagyra a filmet. Turner idõnként titkolódzik, aztán néha kiderül róla egy és más, tehát nem unatkoztam egy cseppet sem.

Természetesen ezután William Turner képeit is alaposabban fogom tanulmányozni, és ehhez nem kevés ösztönzést kaptam Mike Leigh és Dick Pope pazar mûalkotásától.
7/10
Sadenal 2015 jún. 27. - 22:47:00 7/10
150 perc valóban nagyon hosszú volt, pedig egyébként érdekes volt nézni, hogy a romantika egyik legnagyobb festõjérõl milyen film született. Spall-nek jól állt ez a szerep, és a legjobb jelenetek szerintem a dagerrotípiás meg a preraffaeliták megjelenése voltak, amik már jeleztek a romantika és egyben Turner elmúlását is akinek kései mûvészete már befogadhatatlannak bizonyult a kor számára.


7/10
1/10
benvenuto1 2015 jún. 10. - 15:20:51 1/10
Többet vártam. Festõi képek és festmények tobzódása, a többi nagyon unalmas. Több cselekmény kellett volna ebbe a túl hosszú és vontatott filmbe.
6/10
bee eater 2014 nov. 08. - 17:41:54 6/10
Festõi tájképek, nem véletlenül, hiszen Turner a tájképeirõl (is) híres volt. Nagyon szépen van fényképezve, a kamera hosszan elidõz a majdnem Photoshoppolás határát súroló tájakon. A film azonban rettenetesen hosszú a maga 150 percével és a történet nagyon soványka. Végülis azt mutatja be, hogyan fest a festõ, hogyan gyûjt képeihez anyagot. A háttérben a szerelmi szálak, ahogyan a szerencsétlen vénkisasszony házvezetõnõje egész életében reménykedik és várja, hátha a festõ észreveszi, h õ is ott van mint nõ és nem csak mint vki, aki a keze alá dolgozik. Azonban Turner csak a képeinek él, Margate-re jár le rendszeresen, ahol közel a tenger és ahol ihletet meríthet a kikötõre nézõ szállásának ablakából. Itt ismerkedik meg a fogadósnéval, akihez visszatérõ vendég lesz az évtizedek során és aki idõközben megözvegyül. Timothy Spall nagyon jól hozza a folyton morc, dörmögõ-morgó Turner-t. De 150 perc?! 100-120 perc is elég lett volna.
9/10
Corpse Bride 2014 máj. 26. - 12:30:19 9/10
Bemutató idén október 31-én, állítólag. Az IMDb-n már 88-an értékelték, hát mit mondjak...
Természetesen nagyon érdekel, majd véleményezem ha láttam.