Öld meg kedveseid

Bakancslistához adom
Kill Your Darlings
amerikai életrajzi dráma, 104 perc, 2013

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Allen Ginsberg 1944-ben kezdi meg tanulmányait a Columbia Egyetemen. Az ifjú rövid idő alatt a vonzó és karizmatikus évfolyamtársa, Lucien Carr hatása alá kerül. Carr révén ismeri meg a két feltörekvő írót, William Burroughs-t és Jack Kerouac-ot. A négy barát elhatározza, hogy fellázadnak a konzervatív hagyományok ellen. Eközben egy David Kammerer nevű fickó őrülten beleszeret Carrba. Amikor a fickó rejtélyes körülmények között meghal, a rendőrség azzal gyanúsítja őket, hogy közük van a halálához.

Stáblista:

Szereplők

Allen Ginsberg
Lucien Carr
William Burroughs
David Kammerer
Edie Parker
Naomi Ginsberg
Marian Carr

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
GoodMovies 2022 okt. 06. - 20:23:58 6/10 Előzmény GoodMovies
Valahol vicces, hogy a megvalósított eredeti történetet, aminek a lényege forradalom, polgárpukkasztás, különcség, ilyen Netflixes mainstream formába került.
Jó kis ellentmondás, mi??? :D
Tartalomhoz a forma?
6/10
GoodMovies 2022 okt. 06. - 20:18:25 6/10
Ritka, de egyetértek a 'tömeg' átlagolt 6 pont körüli véleményével. A sztori fergeteges, izgalmas. Lucienne/ Dehaan hiteles, azt nem tudom, másban is ilyen jól alakít e. Teljesen hitelesen hozza a szociopatát. Én is ismerek ilyen típusú embert (szintén meleg), és tényleg ilyenek: vonzó, erős szexuális kisugárzás (akkor is, ha nem szép), manipuláció ezerrel, hazugságok amit mindenki elnéz, a környezet felhasználása, végtelen önzés és irigység. Tipikus 'áldozat' szerepben tetszelgés. Mindemellett kiugrasztja a nyulat a bokorból, motivál, polgárpukkaszt. Tiltakozik, forradalmat csinál. Aki túléli épen mellette, hálás lesz.
Ezt a figurát Dehaan gyerek ezerrel hozza.
Radcliff fiú viszont, hát... Mostanra majdnem biztos vagyok benne, hogy nem lett jó színész. Nem minden gyerek színészből lesz valami, ezt el kell fogadni.

Ami nagyon zavart a filmben, az a megvalósítás módja. Giccshalom telenyomva izlestelen hatásvadász elemekkel, mind a képi világ mind a párbeszédek. Tudom én, hogy most az ilyesmi megy a Netflix korában, de ezt a sztorit tiszteletben kellett volna tartani, végtére is igaz.
filoszemitabéluska 2020 nov. 28. - 10:01:52
Allen Ginsberg: Záróizom

Remélem jó öreg segglyukam kitart még
Többnyire rendben volt 60 éven át
Bár Bolíviában felrepedt s megműtötték
a fennsíki kórházból élve került ki -
kevés vér, polip nincs, alkalomadtán
kis aranyér
aktív, sóvár, szívesen fogad be falloszt
kólásüveget, gyertyát, répát
banánt és ujjakat -
Most fél az AIDStől, mindazonáltal
szolgálni vágyik -
ki a bús bélsárral, be a gumiba-bújt
orgazmusos baráttal -
Még mindig ruganyos-izmos,
gyönyörért szégyentelenül kitárul
De újabb húsz év múlva ki tudja,
az öregeknek sajog mindenük
izület, nyak, prosztata, gyomor -
Remélem a vén lyuk fiatal marad
halálomig, nyugi.

1986. március 15, 13h
Eörsi István fordítása
8/10
sexykex 2020 nov. 28. - 09:25:31 8/10
Fiatalon úgy véltem, hogy szerves része, pótolhatatlan tagja vagyok a beatnemzedéknek. Ki törődött akkor azzal, hogy ez valójában „egy irodalmi kör, amelynek tagjai Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Neal Cassady, William S. Burroughs, Gregory Corso, Lucien Carr, Herbert Huncke, és Peter Orlovsky”. Én a hatvanas-hetvenes évek lázadó fiatal nemzedékéhez tartoztam. Az 1968-as nyugati diákmegmozdulások, egy évvel később a woodstocky fesztivál és a beatzene világuralomra törése volt a kezdet, az irodalom és a lányok lett a vég. Pénz és drogok híján inkább csak hajat növesztettem, lázadoztam és ittam. Az én őrületem más irányt vett, mint Ginsbergé. Az Üvöltés és én 1955-ben születtünk, de csak 15 évvel később volt alkalmam elolvasni. Mit mondjak? A Zabhegyező vagy a Meztelenek és holtak nagyobb hatással volt rám, mint az Úton, vagy az Üvöltés én mégis úgy véltem, hogy szerves része, pótolhatatlan tagja vagyok a beatnemzedéknek.
Nem mondom, hogy soha nem irkáltam vagy nem követtem el apróbb dolgokat, de a filmben tapasztalható túlfűtött, őrült szexualitás inkább taszított, mint vonzott. (Arról már nem is beszélve, hogy függővé sem szerettem volna válni, ezért mindig időben szakítottam: alkohollal, nikotinnal, szerelemmel.) A filmmel kapcsolatban – amit elég durván alulértékeltnek tartok – beleolvastam utólag néhány kritikába, de nem lettem különösebben okosabb tőlük. (Valószínűleg már így is pont elég okos vagyok.)
10/10
Alysonnemaparker 2020 ápr. 03. - 23:35:55 10/10
Akik még csak most tervezitek megnézni ezt a filmet:
1. Nem értem, miért áll 6,4-en a Port-os értékelése?? Valószínűleg, volt pár dühös 1-es!? :)) Én átlagosan min 8-asra számítottam volna, az én 10-esem mellett, pedig az igen ritka. (Nekem pl. a Harcosok klubja 10/10.)
2. Ez a film szenzációs, és itt egy rádióműsor tőlünk, melyben (spoiler nélkül) felkeltődhet a kíváncsiságod e film iránt:
https://soundcloud.com/civilradiomiskolc/filmmez-ld-meg-kedveseid-beat?in=civilradiomiskolc/sets/cirmi-2020-03-12-kuturcsutortok-adasnap
1/10
offtopic
csontfej 2016 márc. 26. - 13:39:12 1/10 Előzmény maria-maria
Tanulj meg írni inkább, használj mondat elején nagy betût, mondat közben vesszõket, utána okoskodj!
trudy 2015 júl. 30. - 00:26:55
A film rövid összesítõje valamint a vélemények alapján és a jelenetekbe belenézve úgy éreztem, nem éri meg végignézni. Ez egy kultfilm kellett volna hogy legyen és nem lett az, szóval valami baj lehet a rendezéssel vagy magával az ötletet adó alaptörténettel. Nem ismerem a szereplõket és a háttérsztorit sem, a korszak, amiben játszódik viszont elvileg a lázadásról, a szabadságról, barátságról és egyéb amúgy tényleg értékes emberi dolgokról híres, szóval ebbõl muszáj lett volna egy nagyon jó filmet kihozni. Én mondjuk csak a két fõszereplõ közös jeleneteit néztem végig, de az átjött, hogy a karakterek jól el lettek találva. Daniel Radcliffe nagyon küzd a Harry Potteres múltja ellen és még van hova fejlõdnie, de jó úton halad, karakteres mellékszereplõként mindenesetre jól megállja a helyét. Dane DeHaan viszont született kimagasló tehetség, valószínûleg nagyon sokra vihetné ha nem csak középszerû filmekben kapna szerepet (feltéve ha még léteznének minõségi filmek). Ahol megjelenik felizzik körülötte a levegõ, nem is nagyon tudok említeni a jelenlegi Hollywoodból hozzá hasonló egyéniséget. Szóval a két fõszereplõ kapcsolata (jelenetek szintjén) meglehetõsen lebilincselõen és átélhetõen van bemutatva, még a homoerotikus részek is izgalmasra és meghökkentõre sikeredtek, ezért ezeket a jeleneteket érdemes megnézni, de sajnos nincs katarzis, nem igazán vezet sehova a sztori. Nagy kár érte.
baviki 2015 máj. 15. - 09:14:02
A Pottergyerek annyira beskatulyázta magát, hogy ennek a filmnek az értékelésében -2 pont, vagyis 7/10. Szerintem jó film...
maria-maria 2015 máj. 13. - 20:46:28 Előzmény Bruder_N
ez most komoly ?
Bruder_N 2015 ápr. 30. - 18:54:34
Baszki tényleg..... na jó Allen Ginsberg és Harypotter (én már az a generáció vagyok, aki nem is látott és olvasott semmit ezekbõl, mert már felnõtt :) ez nagyon gáz, ahogy az egész nagyon bûzlik: ilyen szerpelõkkel eljátszani Allen Ginsberg és a beat-nik kultuszát??? Az a klutúra legalább közelebb van..
Bruder_N 2015 ápr. 30. - 18:02:16 Előzmény csontfej
Ki az a Herrpotter? ?
offtopic
maria-maria 2015 ápr. 15. - 17:02:07 Előzmény csontfej
elöször is nem harry hanem dani és csak egy karekter ha egy kib*** homofób vagy mit nézed meg seggfejkém olvasi se tudsz rendesen he ?
1/10
pixma 2015 márc. 28. - 18:59:50 1/10
Hááát, csalódta Radcliffe-be, hogy ilyen filmet elválalt... Dehát, talán pénzért, mindent...
1/10
csontfej 2015 febr. 08. - 05:31:16 1/10
Na már a Heripotter is buzi lett...hová lesz a világ?Legközelebb elolvasom a tartalmat inkább, nehogy megint beleszaladjak egy értelmetlen, unalmas, meleg mûvészfilmbe.10/1, de erõs jóindulattal, és csak mert rosszabbat nem lehet adni.
5/10
M.Zs.F 2014 dec. 28. - 14:26:15 5/10
Pár napja láttam a filmet, és bár nem ismerem a költõ, írókat akikrõl készült, gondoltam megnézem mert hát ugye Daniel Radcliffe, és mert meleg-témájú is, és mert mondjuk volt hogy egy-egy életrajzi film után nekiálltam elolvasni a könyvét az illetõnek akirõl szólt a film. Most is ezt fogom tenni, az Üvöltés-t el fogom olvasni.

Nos a film nem fogott meg annyira amennyire vártam, szerettem volna. Mindig úgy vagyok az ilyen filmekkel hogy sokat várok tõlük, mert minden Élet annyira de annyira izgalmas akárkié is legyen az, hogy nem megengedhetõ az hogy valami rossz filmet csináljanak belõle. Itt hál Istennek ez nem történt meg, de lehetett volna több is. Nem sikerült átéreznem amit Allen Ginsberg érezhetett anno, pedig ugye valami hasonló lett volna a célja. Tudtam végig hogy mire próbálnak hatni és nem sokon múlott, de nem lett nagy film nekem.
Daniel Radcliffe-t szánom kicsit, mert ugye nyilván nem volt azért olyan rossz az a Harry Potter neki, de hogy azért még így jó sok év elteltével egy teljesen különbõzõ filmmel kapcsolatban is megjelenik Harry Potter. Én komolyan drukkolok neki hogy sikerüljön átlépnie a gyerekszínészi teljesítményét, és ez próbálkozásnak egyébként nem volt rossz. (egyébként most láttam egy másik filmjét Horns címmel, ott erõsebbet alakít érzésem szerint)

Én személy szerint Lucien Carr megformálójával kapcsolatban semmi különöset nem éreztem, viszont Michael C Hall játéka tényleg jó volt. Nekem Õ Dexterként ismerõs,viszont nem fordult meg a fejemben egyszer sem miközben néztem ahogyan játszik. Az Õ játékát élveztem a legjobban.

A filmrõl meg mit mondhatnék? Életrajzi film...

10/5
perry 2014 szept. 01. - 21:58:31
Symphony No.1, Op.68 (Brahms, Johannes)

IV. Adagio - Piu Andante - Allegro non troppo ma con brio

A film 15 mp. használ belõle
Gabriella Pataki 2014 szept. 01. - 19:07:28 Előzmény perry
Véletlenül nem tudja valaki,hogy a film 10 percében felcsendülõ zene valóban Brahms,ha igen melyik zenemûve.nagyon megtetszett, szép szomorú zene...
perry 2014 aug. 30. - 11:13:06
Már mint, Radcliffe estében a Harry Potter-rõl van szó.
perry 2014 aug. 30. - 11:10:26
Kedves Aszpirin!

Köszönöm megtisztelõ bizalmadat, a tartalmas filmekre szeretném felhívni a figyelmet, persze ez is úgy van, hogy emberek ízlése válogatja.
Radcliffe színészi képességeivel kapcsolatban tényleg megoszlanak a vélemények és tény, hogy bár nagy pénzügyi sikert hozott neki és népszerûséget a szakmai karrierjét kifejezetten rossz irányba bonyolította. Nagy formátumú színésznek én sem tartom, szerintem is lehetett volna más színész a szerep alakítója, a rendezõ ugy látom akart a filmhez egy húzónevet és tényleg nem a legszerencsésebb választás volt.
A Caprio hasonlóság tényleg jogos de inkább alkati.
5/10
Aszpirin 2014 aug. 29. - 21:18:31 5/10
perry, nem tudom, hányan olvasták vagy olvassák majd végig az írásodat, de én csodálattal adózom az elemzésednek, és csak remélni tudom (bár sajnos kevés az esélye), hogy egyszer eljutok arra a szintre, hogy én is így szavakba tudjam önteni a gondolataimat - van még rá vagy húsz évem...
Amit Hall és DeHaan játékáról írsz, azzal mélységesen egyetértek, fõleg DeHaan esetében, akiben - csak én látnám így? - számomra visszaköszön egy 20 évvel ezelõtti DiCaprio, a lehetõ legpozitívabb értelemben.
Viszont minden tiszteletem ellenére, a Radcliffe-rõl alkotott véleményeddel nem értek egyet. Véleményem szerint az ifjú Ginsberg megformálása nagyon nem nevezhetõ hálátlan szerepnek, inkább egy jókora kihívás egy fiatal színész számára, amihez sajnos Radcliffe nem tud felnõni. Nagyon látszik az igyekezet, de talán pont emiatt lett ez egy "kiizzadt" alakítás, kevés õszinte momentummal. Valami azt súgja, a rendezõnek sem lehetett könnyû dolga Radcliffe-fel, és ez a maximum, amit sikerült kicsikarnia.
Az írásod többi részével egyetértek, minden adott volt, hogy ebbõl egy nagyon jó életrajzi dráma legyen, de sajnos Radcliffe "játéka" az én szememben is nagyot rombol. Kár.
5/10
Összes hozzászólás