Öngyilkos szüzek

Bakancslistához adom
The Virgin Suicides
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 99 perc, 1999

Értékelés:

127 szavazatból
Szerinted?

A Lisbon család egy michigani kisvárosban él. A családfő - egy ügyefogyott matematikatanár- nem igazán foglalkozik öt lánya nevelésével. Nem úgy a vallásos és zsarnoki anya, aki tiltások és parancsok segítségével irányítja a lányok életét. Monoton, rendezett életüket szörnyű tragédia rázza meg: a legfiatalabb lány, a tizenhárom éves Cecil öngyilkos lesz. Senki sem ismeri a lány kétségbeesett tettének indokát. A Lisbon család érzelmeit elfojtva megpróbál visszazökkeni a mindennapi élet medrébe, ám idővel kiderül, hogy ez lehetetlen.

Stáblista:

Szereplők

Mr. Lisbon
Mrs. Lisbon
Lux Lisbon
Trip Fontaine
a felnőtt Trip Fontaine
Moody atya
Dr. Horniker
Mary Lisbon
Cecilia Lisbon
Therese Lisbon
Bonnie Lisbon

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Anna Dé 2022 szept. 13. - 13:16:04
A filmet nem láttam, de majd pótolom. A konyvet viszont olvastam. Döbbenetes volt. Teljesen letaglózott. Legnagyobb olvasmányélményeim egyike. De soha nem olvasnám újra, értettem mit miért csinaltak a lanyok, mégis értetlenül néztem ki a fejemből a végén. Nagyon depis hangulatú volt a regény, ha hozta magával ezt a hangulatot a film is, akkor érdemes lesz megnézni.
David Quency 2021 márc. 28. - 22:46:29 Előzmény Teréz anyu
Biztos Trip be volt narkózva.
mushi 2016 febr. 14. - 21:41:04
Jó lehetett volna, de mégsem. összeszedetlen film, kibontatlan cselekményszálakkal. Az alapötlet jó volt, de így olyan összecsapottnak tûnik.

SPOILER

a szülõk jellemrajza felszínes. van egy konzervatív apa egy vallásos anyával (ami egyébként csupán a sok keresztbõl és szentképbõl derül ki). a kislány öngyilkossága az elején nem is indokolt. rosszul érzi magát egy partyn, nem találkozhat fiúkkal. na és? a többiek elmehetnek a bálba, aztán amikor nem ér haza idõre az egyikük, jól leb*sszák. persze, hogy egy lány elvesztése után már jobban védték a többit is. a szobafogságból pedig szerintem simán el tudtak volna szökni, ha a fiúkat át tudták magukhoz engedni, akkor ugyanúgy ki is tudtak volna menni. plusz ezek semmiségek öngyilkossághoz. ha esetleg kibontották volna a múltat, miért is történt mindez (ha egyáltalán van mélyebb oka), az megint más lett volna.

SPOILER VÉGE

minimálra akarták fogni a filmet, de ehelyett inkább mindenbõl egy kis kapkodás és a felszínt súrolás lett... sajnálom. pedig még jó is lett volna tényleg
3/10
dettyaramisz 2015 jan. 31. - 00:42:56 3/10
A karakterek motivációja és a történet dramaturgiája csapnivaló, sokkal többet vártam. Elsõsorban hangulatra építõ film, kiváló zenével.
10/10
liumiu 2014 aug. 24. - 23:12:45 10/10 Előzmény ELog
nem lenne erõltetett, ha jól lenne lefordítva (vagy ha inkább egyáltalán nem fordították volna le), mert nem "öngyilkos szüzekrõl" - hiszen valóban, egyikük korántsem volt már a szó klasszikus értelmében szûz -, , hanem "szûz öngyilkosokról" van szó, akik öngyilkosnak szüzek, hiszen tk még nem is éltek, annyira az elején voltak mindennek (ettõl is üt akkorát a végkifejlet, hiszen tõlük várta volna a legkevésbé az ember, hogy egy ilyet meglépjenek)...
10/10
liumiu 2014 aug. 24. - 23:03:06 10/10 Előzmény Teréz anyu
komolyan nem tudod..? javaslom, nézd meg még egy párszor, vagy inkább pár év múlva, és akkor majd simán megérted... a film összeszedettebb már nem is lehetne, csak kell némi érettség, élettapasztalat hozzá...
10/10
liumiu 2014 aug. 24. - 23:00:42 10/10
imádom ezt a filmet, rendkívüli hangulata van, és a zenéje... elõbb ismertem az Air-tõl a Playground Love-ot, mint hogy a filmet láttam volna, és már önmagában is azonnal magával ragadott, de így együtt a kettõ... egészen kivételes - olyannyira, hogy még a rosszul megválasztott szinkron sem tudott rontani rajta -, nálam egyértelmûen 10/10
Lillith Morgan 2014 júl. 21. - 19:58:53
A könyv elsõ mondata máig megmaradt bennem. Azután olvastam, hogy láttam a filmet, így emiatt semmit sem vontam le.
Volt egy változtatás, ami szerintem felesleges volt, de amúgy sikerült egészen jól összehozni.
Teréz anyu 2014 júl. 21. - 18:57:29 Előzmény AvatáR Gil Maerth
"a fiatalok olyasmiket is meg mernek tenni, amiket õk nem"

Ez kérlek irtózatosan nagy baromság, minden felnõtt elfelejti, hogy gyerekkorában ugyanazt csinálta, amit most a saját gyereke, illetve félti attól, amiket õ is tett. Jönnek a szöveggel "bezzeg az én idõmben", amikor az õ idejében, ugyan az volt, a fiatalok mindig is lázadoztak a szülõk ellen, ez soha nem változik, soha.
Teréz anyu 2014 júl. 21. - 18:55:24
Ja és a szinkron, az apa hangja ritka nagy melléfogás, nem arról van szó, hogy nem szeretem Kauczky Armandot, de nem illet hozzá és az egyik kis rácnak, olyan felnõtt kappanhangja volt, hogy majdnem rosszul lettem.
Teréz anyu 2014 júl. 21. - 18:52:55 Előzmény Teszka
Hibás a leírás, Tim nem kerül közel a lányokhoz a bálon és késõbb sem.
Teréz anyu 2014 júl. 21. - 18:49:11 Előzmény pillangókisasszony
Én se vágom...
Meg Tripet se, ha ANNYIRA szerette a csajt, miért hagyta ott a pályán, azzal, hogy kábé pont leszarja, hogy jut haza???(költõi)

Kicsit összeszedetlen a film, van egy hangulata, értelme semmi.
Nekem tetszett a hangulata, de értelmet és válaszokat ne is keressünk...
1/10
estudiantes 2014 febr. 01. - 14:48:28 1/10
Nekem az anya lelki terrorja nem jött át annyira, emiatt a film sem elég hiteles. Egyszer nézhetõ (6/10).
offtopic
Giny K 2012 szept. 05. - 06:02:47
Többetek hozzászólására reagálok, amit sajnos emiatt nem is tudok kihez címezni.
Nem igaz, hogy a bigott emberek azért olyanok, amilyenek, mert "a hülye vallás" "bedarálta" õket! Az ilyeneknek valamilyen okból alapból lelki sérültek, és beszûkült látókörük van, és ha találnak valamilyen ideológiát, ami megtetszik nekik, hajlamosak arra, hogy fanatikusokká váljanak, és beleõrüljenek. Ezt onnét tudom, hogy annó együtt nõttem fel egy ilyen lánnyal. Kiskorunkban a fantáziája volt nagyon élénk, és egy mesesorozatért rajongott. Késõbb egy énekes sztárba szeretett bele (szó szerint!). Felnõtt korára meg bekerült egy vallási közösségbe, és most ott tart, hogy egy helyben toporog, az anyja szoknyája mellett, mert azt várja, hogy " majd Isten megmutatja a neki kijelölt utat". (Mondjuk, amilyen családi háttere volt a szerencsétlennek, abba mindannyian belehülyültünk volna...) Ha véletlenül nem itt élne, hanem a Közel-Keleten, és muszlim lenne, valószínûleg már rég felrobbantotta volna magát. Ha meg családja lenne, valószínûleg olyan lenne, mint ez a Lisbon-anyuka.
Szóval ne a "vallást" bántsátok. Az emberek a hülyék.
pillangókisasszony 2011 szept. 12. - 02:35:09
csak 1 kérdés
spolier
a csajok miért hívták oda a srácokat az öngyi bulira?
spoiler vége
Teszka 2011 aug. 11. - 00:59:44 Előzmény sz_r
Még nem néztem meg,de találtam egy hosszabb tartalmat,amiben jobban le van írva a tartalom:
Történet (story, leírás, bemutatás)
A hetvenes évek közepén Amerikában, egy hétköznapi külváros fákkal szegélyezett utcácskájában éldegéltek a gyönyörû, álmodozó Lisbon lányok, akiknek sorsa végérvényesen összefonódott az általuk örökre megigézett szomszéd fiúkéval. A Lisbon lányok története egyszerre tragikusan vidám és mélyen megrázó: szerelemrõl és elfojtott érzelmekrõl, képzeletrõl és rémületrõl, nemiségrõl és halálról, emlékekrõl és vágyakról szól.
Tim Weiner jár a rejtély nyomában, szakadatlanul kutatja a lányok nagy visszhangot keltõ halálának a titkát. Az öt csodaszép lány maga volt az elérhetetlenség, hála a szülõi szigornak. A fiúk távolról, az ablaktáblák rejtekébõl lestek utánuk távcsõvel, és szabadon szõtték álmaikba õket.
Amikor aztán szemtanúi lettek annak, ahogy az angyali Cecilia kiveti magát az ablakon, a lelkük összetört.
Cecilia halála felrázza a Lisbon családot: a külvilág kizárásával titkuk szentélyébe menekülnek. Talán soha nem épülnek fel, ha Trip Fontaine, a város szívtiprója nem hajt rá a megközelíthetetlen Luxra, akibe veszélyesen belebolondult. Trip vakmerõn elhívja Luxot a ballagási bankettre, így a Lisbon lányok végre elmerészkedhetnek az iskolabálba.
Egyetlen mennyei éjszakára négy srác, köztük Tim és Trip, olyan közel kerül a lányokhoz, ahogy elöttük még soha senki. Amikor aztán Trip és Lux túlságosan is egymásba bonyolódnak, a dolgok irányíthatatlanná válnak.

Majd nyilatkozom ha megnéztem,mert érdekes filmnek tûnik.
sz_r 2011 aug. 04. - 09:27:24
Nekem az a véleményem, hogy ez a film bemutatta a család életének egy részletét, és épp az volt benne a zseniális, hogy nem tudtuk, mi áll az egyes döntések, tettek mögött. Pl. miért volt ennyire szigorú az anya, vagy miért nem haragudtak egy kicsit sem a lányok Lux-ra, hiszen miattuk kellett nekik is szenvedniük... Ezeket mind ránk bízza a film, nekünk kell kitalálni, és szerintem ettõl jó. Az azért engem nagyon megdöbbentett, hogy az anya azt gondolja, hogy a házuk tele volt szeretettel... Nekem egyedül a lányok szobájából áradt szeretet, a sok színes kendõ, takaró, újság, a többi helyiségbõl inkább a precízség, merevség, fegyelmezettség áradt, nem a szeretet. Nme látjuk, tudjuk, hogy az anyának milyen volt az élete. Lehet, hogy neki is ilyen élete volt, Õ is csak ennyi szeretetet kapott, ezért neki ez volt a "természetes". Egyébként a filmben egyszer benne van az, hogy Lux beszél az anyjával, hogy megfulladnak így bezárva, de ennek sem volt eredménye... Megdöbbentõ, hogy ezt a precíz, mindig tipptopp nõt az sem zavarja, hogy tiszta füst lesz a ház, a lényeg, hogy azok a lemezek el legyenek égetve... Ugyanakkor az is benne van, hogy engedték nekik a különbözõ magazinok megrendelését, olvasását, és végül a buliba is elengedték õket, ami szerintem kicsit emberibbé próbálja tenni az anyát... Lehet, hogy az anya is kétségek között él... Vagy például gondoljunk bele abba, hogy engedezz az anya, elmehettek a bálba, de aztán mégis megtörtént a baj... Lehet, hogy úgy érezte, hogy emiatt nem szabad engednie, mert ha egy kicsit is enged, akkor megtörténik a baj... Úgy érezte, hogy Õ tett valamit, egy kis engedményt, de ezzel a lányok visszaéltek... Szerintem az anya is kicsit kétségek között vergõdik, mert pl. amikor Cecilia öngyilkossági kísérlete után azt mondja nekik a doki, hogy kicsit engednie kellene, akkor engedi a házibulit... Tehát szerintem megvan az anyában az akarat, de valahogy mindig úgy alakult az életük, hogy ha engedett, akkor baj lett belõle... Szerintem nagyon jó film, mert egyszerre mutatja be azt, hogy a szülõk és a gyerekek is kétségek között vergõdnek...
6/10
Sadenal 2011 júl. 22. - 09:04:13 6/10
Elég szomorú volt, de nem rázott meg annyira, amennyire kellett volna....egyszerûen nem éreztem semmit. Pedig szerintem is az anyjuk volt felelõs, de akkor is. Sofiától a Lost in Translation lényegesen jobb.....egyedül az Air-t emelném ki, akik jó kis elektronikus banda. :D6/10
7/10
sanderb 2011 máj. 29. - 18:35:00 7/10
Az egészre annyit mondanék: természetellenes reakciók gyûjtõtára volt ez a film. Ebben sokkal több benne maradt, mint amennyit sikerült kihozni belõle. Sajnálom, hogy csak a szép lányokat, mint esztétikumot lehet kiemelni. Mi lenne a Coppola hölgybõl az apja és kapcsolatai nélkül..? 10/7
csibu 2011 máj. 25. - 13:24:48 Előzmény ilali
Ezzel a két mondattal én sem értek egyet.
1. amit már más is mondott: hit nélkül nincs élet. a hit nem egyenlõ a vallással! Hinni kell akár az evolúcióban is, hinni kell akár abban is, hogy nincs Isten/Teremtõ/Nagyobb valaki. Hinni kell abban, amit az emberek mondanak neünk, amit olvasunk. Kevés dolog van, amiben hit nélkül is biztosak tudunk lenni...
2. Semmi sem éri meg???? Hát nem tom, van 1-2 olyan ember, akiért tûzbe tenném a kezem... De ha ezt az álláspontot fogadnánk el, akkor minek a rendõr, a katona, vagy a tûzoltó??? ...
Összes hozzászólás