Ottlik 100

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"Ottlik Géza, a művelt nagypolgári és dzsentriörökséget magával hordó fiú együtt élte át a humanista emberségesség és a katonaiskola örökölt embertelenségének együtthatását. Idővel ez a kettősség lett élete főművének tanúvallomása. Addig azonban évtizedeknek kellett eltelnie, hiszen amikor főműve, az "Iskola a határon" megjelent (1957), már 45 éves volt, mögötte negyedszázadnyi novella, tanulmány, kritika és szinte megszámlálhatatlan műfordítás. És ahhoz, hogy olyan író legyen, amilyen lett, nem volt elegendő az életszemléletét eldöntő katonai neveltetés, ahhoz arra is szüksége volt, hogy utána minden addiginak hátat fordítva matematika-fizika szakos tanári diplomát szerezzen, hogy angol nyelven írt, a bridge-játék kombinációs lehetőségeiről szóló könyvével a kártyajáték tudományának nemzetközi tekintélyű szakembere legyen, hogy regényfordításaival a legszínvonalasabb irodalmi közvetítőnek tudják a nyugati és a magyar irodalmak között."

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2013 febr. 28. - 19:59:00 Előzmény far vik
A lakosság mondjuk max harmada, aki egyáltalán olvasott tõle valamit. Ez a 100%, amit lebontottál.
A többiek a táptalaj...
far vik 2012 máj. 12. - 14:37:29 Előzmény Coleman
Félreértettél. Az átlag magyar, azaz a 95 százalék az Iskola a határon-nal azonosítja. Négy és fél százalék még hozzáteszi a Hajnali háztetõk-et. És van még fél százalék, aki olvasott tõle novellát.
Coleman 2012 máj. 11. - 01:23:07
Egykönyvû? Ha olyan értelemben, hogy tulajdonképpen egy nagy mûvet írt egész életében, minden ugyanoda tartott, akkor igen. Ha nem így értve, akkor egykönyvû az eszed tokja.
far vik 2012 máj. 10. - 22:56:27
Rövidke, de remélem, tartalmas. Mondjuk, a szerzõ tipikus "egykönyvû". No, majd a bridzs...